СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Защо сънят е толкова важен и как да го подобрим?

relaks

Замисляли ли сте се, че пълноценната почивка и сънят са точно толкова важни за здравето, колкото редовните упражнения и балансираното хранене. А според някои учени дори и по-важни.

Достатъчното количество сън помага на тялото да бъде здраво и да се справя с неблагоприятните външни влияния. Без качествен сън мозъкът не може да функционира правилно.

Различни изследвания сочат, че възрастните хора се нуждаят средно между 7 и 9 часа сън. За децата и тийнейджърите това време е значително повече.

Защо спим?

Макар да е тема, която е вълнувала учените много години назад, все още съществуват редица неизвестни около съня. Безспорно е обаче, че той е необходим по много биологични причини.

Без достатъчно сън тялото трудно функционира правилно. Недостигът на сън е свързан с хронични здравословни проблеми, засягащи сърцето, бъбреците, кръвта, мозъка и психичното здраве.

Установено е, че сънят помага на организма по различни начини. Ето някои от тях:

 • Пестене на енергия
 • Клетъчно възстановяване
 • За да функционира пълноценно мозъка
 • Емоционално здраве
 • Правилна функция на инсулина
 • Силен имунитет
 • Здраве на сърцето

Работните графици, ежедневните стресови ситуации, различните медицински състояния могат да бъдат причина за хронично безсъние или лош сън.

Доказано е, че балансираната диета и здравословните навици могат да помогнат за осигуряване на достатъчно количество сън всяка вечер. Понякога обаче само това не е достатъчно и много хора посягат към различни билки и подправи, за да подобрят качеството на съня си.

В тази статия ще посочим най-често използваните природни средства за пълноценен релакс и добър сън.

Мента

menta
В природата има известни над 25 вида мента. Повечето от тях са били познати още от Древността.
Ментата е била на особена почит сред асиро-вавилонците, китайците и арабите.
Но тази ароматна билка намира приложение не само в традиционната медицина. Нейните качества са признати и от съвременната наука.

Доказано е, че ментата съдържа полезни фитовещества – флавоноиди, каротиноиди, танини, никотинова киселина и др. Етеричното масло в състава и е около 2-3%.

Всъщност само в 14 грама мента се съдържат:

 • Витамин А: 12% от препоръчителния дневен прием (ПДП)
 • Желязо: 9% от ПДП
 • Манган: 8% от ПДП
 • Фолат: 4% от ПДП
 • Фибри: 1 грам


Освен това тя е мощен антиоксидант и предпазва клетките от оксидативния стрес, който свободните радикали могат да причинят.

За мнозина ароматът на ментата е много успокояващ, поради която тя се използва широко в ароматерапията за преодоляване на стреса.

Тази билка има също така адаптогенни свойства, които регулират нивата на кортизол („хормона на стреса“) и изграждат естествена устойчивост срещу напрежението и стреса.

Има различни изследвания, които показват, че ароматът на мента помага за отпускане на мозъка и тялото, като успокоява ума.

Едно проучване, включващо 144 човека, показа, че вдишването на аромата от ментово масло за пет минути преди тест води до значителни подобрения в паметта [1].

Друго изследване показва, че ментовият аромат по време на шофиране повишава бдителността и намалява нивата на тревожност и умора, като в същото време действа релаксиращо.

Глог

glog
Като повечето билки, глогът е познат на народната медицина от хилядолетия.

Има редица научни изследвания, които сочат, че екстрактът от това растение подобрява кръвообращението, регулира сърдечния ритъм и артериалното налягане, може да се справи и със студените крайници. Освен това успокоява нервната система и се прилага при безсъние.

Глогът е истинска „съкровищница“, дадена ни от природата, тъй като съдържа минерални соли, пектин, органични киселини, витамините А, С, Е, и К, ензими и др. Тази билка е с високо съдържание на калий, калций, магнезий, желязо и микроелементите манган, мед и цинк.

В състава ѝ влизат още кверцетин, хиперозид, пектини и витексин.

Кверцетинът е мощен антиоксидат, който се бори с вредите, които свободните радикали причиняват, когато се натрупат в организма. Хиперозидът подобрява кислородния метаболизъм. Пектините премахват токсичните натрупвания от тялото. Витексинът разширява кръвоносните съдове, повишава обмяната на веществата в сърдечния мускул.

Плодовете и цветовете на глога също така са полезни заради съдържанието на някои киселини:

 • урсолова киселина – има лечебен и противовъзпалителен ефект;
 • олеанолова киселина – тонизира и усилва кръвоснабдяването на сърцето и главния мозък;
 • хлорогенова киселина – нормализира функцията на бъбреците, черния дроб и има жлъчегонно действие;
 • кофеинова киселина – силни антибактериални свойства.

Валериана

valeriana
Валерианата си е спечелила прозвището „природен валиум“. И това не е случайно, тъй като някои съединения в тази била могат да действат върху GABA (гама-аминомаслена киселина) рецепторите в организма.

GABA е химически пратеник, който помага за регулирането на импулсите в нервната система. Той е един от основните невротрансмитери, отговорни за регулирането на съня. А увеличаването на количеството GABA в организма има седативен (успокояващ) ефект [2].

Валериновата киселина и валеренолът, съдържащи се в билката, могат да модулират GABA рецепторите и да увеличат количеството на наличната GABA в централната нервна система. Нещо повече, изследванията показват, че валериновата киселина инхибира (потиска) ензим, който разрушава GABA.

Съединенията във валерианата могат също така да взаимодействат с рецепторите за серотонин и аденозин – химикали, които играят важна роля в регулирането на съня и настроението.

Освен това предварителни изследвания показват, че валепотриатите – съединенията, които придават характерната остра миризма на валерианата, могат да имат противотревожно и антидепресивно действие в организма.

Мелатонин

Мелатонинът е хормон, който ни помага да заспиваме и да имаме здрав сън. Заради успокояващото си действие той се нарича още „хормон на съня”.

Известно е, че епифизната жлеза освобождава мелатонин в мозъка в определени часове на денонощието. Това се случва по-активно през нощта и респективно процесът се забавя, когато навън е светло. Нивото на мелатонин се повишава няколко часа преди лягане, което сигнализира на организма да се подготви за почивка.

Ето защо тялото ни се събужда, когато навън изгрее слънцето. Светлината играе централна роля в регулирането на циркадния ритъм, който определя кога да бъдем бодри и кога да си почиваме.

Затова опитните фитнес инструктори осигуряват на своите клиенти добре осветени пространства. По този начин тялото на трениращите се събужда и действа много по-ефективно.

И обратно, когато искаме да заспим, трябва да си осигурим достатъчно тъмнина, за да провокираме производството на мелатонин.

В допълнение към ролята си за съня, мелатонинът има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Той участва и в регулирането на кръвното налягане, имунната функция и телесната температура. С напредването на възрастта тялото произвежда по-малко мелатонин.

Пълноценната почивка и здравият сън са от изключителна важност за нашето здраве. Само така тялото ни ще може да се „презареди“ и да функционира пълноценно. Ние от Cvetita Herbal ви предлагаме промоционален пакет, включващ продукти за сън и релакс, с които всеки ден ще се събуждате свежи и отпочинали. Сега можете да вземете Спрей Фаза 5 Супер Слийп с мелатонин и Магнезиев цитрат на специална цена. Повече информация за тези продукти можете да получите ТУК.

phase5 super sleep magnesium

Използвани източници:

[1] Moss M, Hewitt S, Moss L, Wesnes K. Modulation of cognitive performance and mood by aromas of peppermint and ylang-ylang. Int J Neurosci. 2008 Jan;118(1):59-77. doi: 10.1080/00207450601042094. PMID: 18041606.

[2] Bruni O, Ferini-Strambi L, Giacomoni E, Pellegrino P. Herbal Remedies and Their Possible Effect on the GABAergic System and Sleep. Nutrients. 2021;13(2):530. Published 2021 Feb 6. doi:10.3390/nu13020530

[3] Kennedy DO, Little W, Scholey AB. Attenuation of laboratory-induced stress in humans after acute administration of Melissa officinalis (Lemon Balm). Psychosom Med. 2004 Jul-Aug;66(4):607-13. doi: 10.1097/01.psy.0000132877.72833.71. PMID: 15272110.

[4] S.F. Müller, S. Klement, A combination of valerian and lemon balm is effective in the treatment of restlessness and dyssomnia in children, Phytomedicine, Volume 13, Issue 6, 2006, Pages 383-387, ISSN 0944-7113, https://doi.org/10.1016/j.phymed.2006.01.013.

Подобни публикации