СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Всичко за връзката между съня и имунната система

sleep 1
rss

Сънят е съществено важен за правилното функциониране на имунната система. Набавянето на достатъчно часове качествен сън позволява добре балансирана имунна защита, която се отличава със силен вроден и адаптивен (придобит) имунен отговор. Респективно на това, нарушенията на съня като безсъние, трудно заспиване или събуждане, нарушения на циркадния ритъм и т.н., могат да попречат на здравословното функциониране на имунната система.Предстои да разгледаме подробното връзката между съня и имунната система и как едното влияе на другото:

Как се влияе циркадния ритъм от съня?
Циркадният ритъм
представлява всеки биологичен процес, който се случва на едногенно ниво в нашия организъм (т.е. процеси отнасящи се до и в рамките на нашата физика). Нерядко циркадният ритъм може да се срещне и под метафоричното наименование „биологичен часовник“. Няма да е грешно ако дефинираме циркадния ритъм като жизнен ритъм, но такъв с ендогенен характер (вътрешен жизнен ритъм). Циркадният ритъм определя поведението на нашето тяло в цикли, като продължителността на един цикъл е около 24 часа. Най-общо циркадният ритъм се описва като основен регулатор, който подпомага в контрола на дневния график за покой (почивка) и движение, активност (будност). Циркадният ритъм се влияе от множество фактори с физиологичен, биологичен, генетичен и външен характер. Или върху циркадния ритъм отражение дават множество компоненти, зависещи в по-голяма или по-малка степен от начина ни на живот.
Циркадният ритъм определя в огромна степен съня, както и неговото количество и качество. Всъщност благодарение на циркадния ритъм чувстваме умора, или пък бодрост. Циркадният ритъм подсказва на тялото ни кога има нужда от сън и кога този необходимост е задоволена и тялото ни има нужда да влезе в режим на активност .

Според проучвания, сънят и циркадният ритъм работят в голяма степен в свързаност като оказват регулаторно влияние върху имунните функции. Изследвания върху нормалния цикъл „сън-събуждане“ показват, че имунните параметри на някои клетки по отношение на тяхното количество се увеличават. Пример за това са Т-клетките и производството на прововъзпалителни цитокини и NK клетки, които по време на сън се намират в т.нар „пик на синтез“. Резултати от проучвания сочат, че по време на нощен сън, синтеза на циркулиращият брой имунни клетки е много по-висок отколкото в състояние на будност, т.е. през деня. [1]

Това е една от причините сънят да осигурява съществена подкрепа на имунната система. Набавянето на достатъчно часове качествен сън позволява добре балансирана имунна защита, която се отличава със завилване на вродения и най-вече адаптивен (придобит) имунен отговор. Адаптивният имунен отговор (или придобит) разчита на способността на Т и B клетките в тялото. Разликата е, че тези специфични клетки тепърва „трупат опит“, т.е. те нямат предварителна памет, а респективно я получават след приключване на първичния имунен отговор на тялото. Предимството, което осигурява адаптивния имунен отговор е, че T и B-клетките имат способността да трупат памет (т.нар. Имунологична памет, виж повече тук) в бъдеще с активирането им при разнообразни случаи и срещу различни постъпващи патогени. Именно проявлението на адаптивния имунен отговор е активирането на т.нар. „придобит имунитет“.

Респективно на това, нарушенията на съня като безсъние, трудно заспиване или събуждане, нарушения на циркадния ритъм и т.н., могат да попречат на здравословното функциониране на имунната система.

Сънят е важен фактор, който е не просто телесна почивка, проучванията доказват, че сънят играе решаваща роля за стабилността на нашата имунна система.

Изследователи установяват, че по време на сън някои компоненти на имунната система се обогатяват. Пример за това е, че по време на сън се повишава производство на цитокини (молекули, които подпомагат равновесието между хуморален и клетъчен имунен отговор).

Резултати от няколко клинични изпитвания сочат, че взаимодействието на компонентите на имунната система по време на сън се засилва, с което се увеличава и способността на имунната система да реагира по адекватен начин на различни патогени в тялото. Експертите не са сигурни защо този процес се случва именно по време на сън, но се смята, че това може да се дължи на няколко фактора:

  • По време на сън дишането и мускулната активност се забавят, освобождавайки енергия за имунната система, с което и възможност да се осъществят определени имунни задачи
  • Мелатонинът (стимулиращ съня хормон),  който се произвежда през нощта действа протективно срещу стреса

Въпреки че тази активност на имунната система по време на сън е полезна, критичен аспект на този процес е, че той се саморегулира. С изтичането на периода на сън циркадният ритъм на тялото намалява това възпаление. По този начин получаването на достатъчно висококачествен сън улеснява деликатния баланс на имунната функция, който е жизненоважен както за вродения, така и за адаптивния имунитет. [2]

Как нарушенията на съня могат да повлияят върху имунната функция?
Нарушенията на съня
най- кратко могат да бъдат тълкувани като състояния, при които е засегната способността за заспиване, нормалната продължителност на съня и неговото качество.

Разбира се, стресът е най- честият първоизточник на проблемите свързани със съня. Ролята на стреса е особено решаваща, а често пропускаме това. Но какво общо имат нарушенията на съня с имунната ни състема?
Сънят помага на имунната система по няколко начина. На първо място сънят подобрява имунитета, тъй като подпомага Т- клетките. T-клетките са елементи, които принадлежат към групата на белите кръвни клетки известни още и като лимфоцити. Т-клетките имат основна роля и значение за клетъчния имунитет. Има доказтелства, че Т-клетките имат качествата да се борят във вътреклетъчни патогени. [3]

В миналото много заболявания са били лекувани именно на един прост принцип – пълна почивка на болния до възстановяването му. Днес в много страни по света, тази практика се използва усилено, като обикновено болният приема и някакви имуностимуланти. Това се обяснява с възстановителния ефект, който има съня над човешката психика и физика. По времето, в което спим се случват няколко важни за оздравяването процеси, сред които: Отпускане на мускулатурата, затопляне на тялото, почивка на мозъка и още случва се засилена клетъчна регенерация, и други.

Може ли лишаването от сън да намали имунната способност и защита?
Лишаването от сън
има широкообхватни ефекти върху здравето, а в подкрепа на това има множество доказателства. Според проучвания, липсата на сън може да наруши функционалността на имунната система и да улесни възникването на инфекции в тялото.

Липсата на нощен сън е свързана както с краткосрочни заболявания, така и с риск от хронични заболявания като диабет и сърдечно-съдови проблеми. Изследователите все повече вярват, че това е свързано с лишаването от сън или вследствие от намалената му продължителност или качество.

В краткосрочен план, на по-висок риск от инфекции, могат да са изложени хора, които спят по-малко от шест или седем часа на денонощие. Проучванията са установили, че недостатъчният сън увеличава вероятността от обикновена настинка, грип или леки възпаления.  Липсата на сън е свързана с множество дългосрочни здравословни проблеми не само върху имунната система, разбира се. Всичко това подчертава важността на съня и неговата ключова роля за имунната система. Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

сън

Използвани източници:

[1] Luciana Besedovsky, Tanja Lange, Jan Borncorresponding, „Sleep and immune function“ p. Abstract, NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov (2011)
[2] Written by Eric Suni, Medically Reviewed by Dr. Kimberly Truong, “ How Sleep Affects Immunity“, p. „How Does Sleep Affect the Immune System?“ https://www.sleepfoundation.org/, (2020)
[3] Written by Eric Suni, Medically Reviewed by Dr. Kimberly Truong, “ How Sleep Affects Immunity“, p. „Can Sleep Deprivation Make You Sick?“, https://www.sleepfoundation.org/, (2020)

Подобни публикации