СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Какво е действието на изкуствената светлина през нощта над биологичния ни часовник?

light
rss


Какво е биологичен часовник?
Биологичният часовник
представлява цикличен вътрешен микс от подпроцеси, които са обединени в един общ процес. С биологичен часовник разполагат всички живи същества (от цианобактерии; растения; животни, та до човека). Биологичният часовник при човека може да се дефинира и като неизменен биологичен график, които е съставен от ежедневните ни навици – хранене в определени часове, работа в определени часове, заспиване или събуждане в точно определено време и т.н. Биологичният часовник е механизъм, който е естествено „инсталиран“ в човешкото тяло и съзнание и работи на кръгов двадесет и четири часов приницп или по-точно на цикли, всеки от които трае 24 часа.
 
Какво е Циркаден ритъм?
Циркадният ритъм
(биологичен цикъл) представлява всеки биологичен процес, който се случва на едногенно ниво в нашия организъм (т.е. процеси отнасящи се до и в рамките на нашата физика). Нерядко циркадният ритъм може да се срещне и под метафоричното наименование „биологичен часовник“.

Циркадният ритъм определя поведението на нашето тяло в цикли, като продължителността на един цикъл е около 24 часа. Най-общо циркадният ритъм се описва като основен регулатор, който подпомага в контрола на дневния график. Циркадният ритъм формира две основни „измерения“ на напето тяло – покой (почивка) и движение, активност (будност). 

Влияещ фактор ли е изкуствената светлина през нощта над биологичния часовник?

Циркадният ни ритъм се влияе от множество фактори с вътрешен характер – физиологичен, биологичен, генетичен, дори емоционален. Респективно на това циркадният ритъм се влияе и от външни източници на заобикалящия ни свят (светлина, климат, часово време и други). В тази връзка ще отворим и изясним една не толкова коментирана тема, която се отнася до един от установените, в нашето ежедневие, външни фактори, а именно изкуствената светлина. 

Ако се замислим, животът ни би бил почти немислим без наличието на изкуствена светлина. Да направим кратка справка в далечното минало, когато този „лукс“- нощната лампа не е съществувал. Всъщност огънят се счита за първия естествен източник на светлина, който човекът е приспособил като изкуствен. Мно-о-ого по-късно навлиза и газовото осветление, а после и електрическия източник на светлина. В такъв случай, сигурни можем да бъдем, че преди старокаменната епоха, чието най-голямо откритие е огънят, човекът е спазвал прилежно своя циркаден ритъм. Ама много прилежно! 

Човешкото оцеляване е вроден отклик, което обяснява защо човекът, в онзи етап от човешката история, се е съобразявал с природните закони и ги е уеднаквил в жизнения си ритъм. По обясними причини, след залеза на слънцето, човекът е спирал активността си, тъй като липсата на каквато и да е светлина е застрашавала неговото здраве и живот.  


lamp

Днес ни заобикалят безброй източници на изкуствена светлина, те просто са навсякъде около нас. Лампите (улични, домашни, офисни), телевизорите, таблетите, лаптопите, смартофоните, всяко едно светещо бутонче на електрическите уреди у дома – всички те и много други са източници на изкуствена светлина. 


Какво е дълготрайното влияние на изкуствената светлина през нощта над биологичния часовник?
Проблем ли е всъщност всичко това? Да, проблем е. В днешно време голяма част от световното население работи през нощта. Работата през нощта е сред външните фактори, които особено противоречат на нормалния биологичен часовник на човека. Продължителната работа, която изисква наличието на изкуствена светлина през нощта пречи на създадения биохимичен човешки режим.
Проведени проучвания в тази посока доказват, че хора полагащи нощен труд са изложени на по-голям риск от развитие на различни заболявания (NCBI). Причината за това е „сблъсъкът“, който настъпва между фактори с ендогенен (вънтрешен) и екзогенен (външен) характер.

Същото се отнася и до онези суперприятни вечери, които са традиция за много от нас – пред телевизора, лаптопа, любимата книга и т.н. Въобще всяко противоположно положение на установения циркаден ритъм никак не е полезно.

tv

В такъв случай, биологичният часовник е активиран на режим покой (почивка), докато въздействащите външни фактори подават сигнали за режим на активност (будност). В добавка е важно да се подчертае, че ендогенните фактори са неизменни, тоест вътрешният биологичен график се самоизпълнява точно и неоклонно и това не зависи от постъпващите външни сигнали. Или казано с други думи – ако биологичният часовник е настроен на режим покой (почивка), то това дали вие работите или извършвате друга дейност няма никакво, ама никакво значение. Циркадният цикал е „длъжен“ да изпълни определения времеви отрязък. Ако вие работите през ноща, то се подразбира, че под една или друга форма приемате изкуствена светлина.

И както означава това- от една страна нарушавате вътрешните условия, пренебрегвате естествената настройка на организма (или желанието за сън), което впрочем едва ли усещате ако сте продължително изложени на такъв тип условия. Това обаче не означава, че циркадният цикал не работи, напротив – работи, но неизправно и неефективно за вашето здраве. 

Какво се случва във вашия организъм, за да заспите?
В определена част от денонощието в организма ви се задейства процес по увеличаване нивата на мелатонин (хормонът регулиращ съня). Повишаването нанивата на мелатонина е вънтрешен фактор, и той сигнализира на тялото ви че е време за почивка. При несъображение с подобни индикации, циркадният ритъм се разрушава и често това може да бъде причина за възникването на дългосрочни проблеми с физическото, емоционалното и когнитивното здраве.

Пропускането на сън в диапазонът за сън от двадесет и четири часовия цикъл е пропусната полза, която не може да бъде компенсирана дори с двойно количество сън. От друга страна негативните ефекти търпят усилване поради наличието на изкуствена светлина, която пък ви е необходима, за да осъществявате определена дейност. Изкуствената светлина ви напряга и ви натоварва. В резултат на това  в тялото ви възниква дълготраен конфликт, който може да бъде причинител на метаболитни, емоционални, когнитивни и физически смущения или повод за проява на здравословни проблем от този характер.

В това отношение съществуват частични изключения, разбира се. Ако рядко, но все пак ви се случва следната ситуация – при вас циркадният ритъм преминава в режим „off“ или режим на покой около 22:00 часа, а вие заспите към 00:00 часа. Е, то тогава биологичният ви график в общи линии няма да резултира особено негативно върху вас или вашето здраве, или вероятно дотолкова, че ранното ставане на другия ден ще ви се стори неприятно.

Ако сте намирате в сходна с по-горе описаната ситуация е добре да помислите над това – как се отразява подобен жизнен ритъм на вашето здраве. Съответно и как можете да го подобрите, какво в нужно да коригирате – определени навици или цялостния ви режим. Препоръчваме ви да следите сигналите на вашето тяло, да се храните разнообразно, да си почивате пълноценно и да започнете прием на витамини, минерали и други ценни елементи. 

биологичния

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Подобни публикации