СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Лечебните качества на ментата

green and orange handdrawn science class education presentation 1 1
rss

Какво представлява ментата?

Ментата представлява тревисто растение, което принадлежи на семейство „Устноцветни“. По нашите ширини се срещат повече от 9 вида мента, които се различават главно по цветовете и формата на листенцата.

Химичен състав – Ментата съдържа разнообразие от ценни компоненти, на които е източник етеричното масло (до 5% от състава й). Освен етеричното масло, менатата е билка, която е източник на няколко важни ензима, дъбилни, смолисти и горчиви вещества, белтъчни, алкохоли, кверцетин, катореноиди, хесперидин, соли и други. При това ментата е растение, което е богато на минерални вещества, сред които – магнезий, калий, селен, желязо.

Вижте хранителна добавка с магнезий цинк и калций.

Лечебни качества на ментата

Спазмолитично действие – то е сред основните характерни за тази билка. Ментата притежава силно седатично и обезболяващо действие, което се дължи на състава на ценното етеричното масло, съдържащо се в нейните листенца.

Подпомага работата на стомашно-чревната система – Благодарение на силната си антиоксидантна активност, ментата има протекционен ефект върху стомашно- чревните функции. Според проучвания в тази посока, ментата успешно насърчава жлъчната секреция и благоприятно съдейства при някои храносмилателни разстройства. Поради релаксиращото си действие, успешно съдейства в успокояването на нервен стомах и повлиява положително храносмилането. Добро приложение има и при проблеми с апетита. В този смисъл ментата наподобява действието, което има маточината в улесняване процесите по отделяне на стомашна секреция и възстановяване естествената чревна флора. Действието, което има ментата над киселинността на стомашния сок е блокиращо и неутрализиращо. В прясно състояние, ментата има свойството да благоприятства при отстраняване на ферментативните аномалии в стомаха и червата, което е сред най- честите причини за развитие на неблагоприятни бактерии.

green mint leaf handle 1150 12583


Противовъзпалително свойство – Освен че има силно седативно действие, съставът на ментата се отличава и с един друг мощен и необичаен за такива растения елемент – хеспридинът. Хесперидинътпредставлява флавоноиден гликозид (биофлавоноид), който обикновено се намира в кората на цитрусовите плодове. Този елемент притежава силно противовъзпалително и седативно свойство върху клетките като съдейства тяхната регенерация. Благодарение на това качество, хесперидинът подпомага и служи като превенция срещу преждевременно стареене и формирането на зловредни клетки. Освен това хесперидинът е антиоксидант, които успешно съдейства работата на кръвоносната система. Хесперидинът чувствително може да намали частичното и генерализираното подуване на тялото, което е вследствие от задържането на непотребни течности. 

Разгледайте също калиев йодид таблетки от CvetitaHerbal.

top view cup chamomile tea with lemon mint leaves sugar white surface horizontal 176474 5080

Съдейства възстановителните процеси в организма – Резултати от направени проучвания доказват, че благодарение на противовъзпалителните и антиоксидантните си качества, ментата е изключително ефективна за подпомагане на оздравяването. Ментата може чувствително да помогне за облекчаване на симптомите на настинка, да съдейства в излекуването на бронхиална астма, алергична хрема и други.

Вижте един от най-популярните продукти с мента глог и валериан.

мента-глог-валериана

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Ние сме производител на хранителни добавки. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com.

Подобни публикации