СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Лечебните качества на ментата

green and orange handdrawn science class education presentation 1 1
rss

Ментата представлява тревисто растение, което принадлежи на семейство „Устноцветни“. По нашите ширини се срещат повече от 9 вида мента, които се различават главно по цветовете и формата на листенцата.

Химичен състав
Ментата
съдържа разнообразие от ценни компоненти, на които е източник етеричното масло (до 5% от състава й). Освен етеричното масло, менатата е билка, която е източник на няколко важни ензима, дъбилни, смолисти и горчиви вещества, белтъчни, алкохоли, кверцетин, катореноиди, хесперидин, соли и други. При това ментата е растение, което е богато на минерални вещества, сред които – магнезий, калий, селен, желязо.

Лечебни качества на ментата

Спазмолитично действие
Спазмолитичното действие
е сред основните характерни за тази билка. Ментата притежава силно седатично и обезболяващо действие, което се дължи на състава на ценното етеричното масло, съдържащо се в нейните листенца.

Подпомага работата на стомашно- чревната система  
Благодарение на силната си антиоксидантна активност, ментата има протекционен ефект върху стомашно- чревните функции. Според проучвания в тази посока, ментата успешно насърчава жлъчната секреция и благоприятно съдейства при някои храносмилателни разстройства. Поради релаксиращото си действие, успешно съдейства в успокояването на нервен стомах и повлиява положително храносмилането. Добро приложение има и при проблеми с апетита. В този смисъл ментата наподобява действието, което има маточината в улесняване процесите по отделяне на стомашна секреция и възстановяване естествената чревна флора. Действието, което има ментата над киселинността на стомашния сок е блокиращо и неутрализиращо. В прясно състояние, ментата има свойството да благоприятства при отстраняване на ферментативните аномалии в стомаха и червата, което е сред най- честите причини за развитие на неблагоприятни бактерии.

green mint leaf handle 1150 12583


Противовъзпалително свойство
Освен че има силно седативно действие, съставът на ментата се отличава и с един друг мощен и необичаен за такива растения елемент – хеспридинът. Хесперидинът представлява флавоноиден гликозид (биофлавоноид), който обикновено се намира в кората на цитрусовите плодове. Този елемент притежава силно противовъзпалително и седативно свойство върху клетките като съдейства тяхната регенерация. Благодарение на това качество, хесперидинът подпомага и служи като превенция срещу преждевременно стареене и формирането на зловредни клетки. Освен това хесперидинът е антиоксидант, които успешно съдейства работата на кръвоносната система. Хесперидинът чувствително може да намали частичното и генерализираното подуване на тялото, което е вследствие от задържането на непотребни течности. 

top view cup chamomile tea with lemon mint leaves sugar white surface horizontal 176474 5080

Съдейства възстановителните процеси в организма
Резултати от направени проучвания доказват, че благодарение на противовъзпалителните и антиоксидантните си качества, ментата е изключително ефективна за подпомагане на оздравяването. Ментата може чувствително да помогне за облекчаване на симптомите на настинка, да съдейства в излекуването на бронхиална астма, алергична хрема и други.


мента

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: http://cvetitaherbal.com

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *