СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

10 любопитни факта за съня

speelfacts
rss


#1. Прекарваме 1/3 от живота си в сън!
Ако се замислим-огромна част от нашия живот преминава в сън и това не е случайно! Спорд изследователи в областта сънят е много по-необходим на тялото от храната.


#2. Не можем да кихнем, докато спим.
Причината за това е, че тялото ни е в пълен покой- не може да настъпи кихане по време на сън. Интересното е, че не можем да кихнем и с отворени очи. Поради отпределени мускулни контракции, клепачите на очите се свиват при кихане.


#3. Най-здравословната поза за сън…
е тази „по гръб“. Смята се, че именно в тази позиция тялото отпочива най-ефективно. В тази позиция няма опаснност от натоварване на гърба, раменете, врата и други части на тялото. Не само, че защитава гръбначния стълб, но също така може да помогне за облекчаване на болката в бедрата и колената. 

#4. Забравяме до 90% от сънищата си!

Според проведено проучване, хората забравят до 90% съня си и то само за 5 минути след събуждането. А след още няколко часа останалите 10%.


#5. Жените спят повече от мъжете.
Според изследвания, жените са много по-склонни да се излежават до обяд от колкото мъжете.


#6. Заспиването трябва да отнемa не повече от 10 до най-много 20 минути
Според експерти в областта, заспиването трябва да отнема от 10 до 20 минути, след лягане. Ако при вас заспиването се случва в рамките на пет минути, то това подсказва, че вие сте лишени от сън; Ако пък отнема повече от 15 минути, то това може да бъде сигнал, че страдате от безсъние.


#6. Сънят „изчиства“ мозъка ни
Докато спим в тялото ни се случват множетво възстановително процеси, както някои му казват – „зареждане на батериите“. Факт е, че органът, които се възползва в най-голяма степен от съня е мозъкът. Сънят подпомага за „почистване“ на ненужната информация и подобрява паметта ни.

#7. Сънуваме само познати лица или такива, които сме виждали 
Според поведени изследвания, в сънища ни участват само лица, които познаваме или такива, които сме виждали. И макар често да ни случва да не можем да запаметим ясно едно лице в съна си, от все пак по един или друг начин е познато за нас. 

#8. Умората достига връхната си точка два пъти дневнo
Може би сте забелязали, че ежедневно усещате най-силно умора общо 2 пъти дневно. Учени са установили, че умората достига връхната си точка два пъти на ден- около 14:00 и около 02:00 часа.

#9. Всяко човешко същество сънува
Способността да произвеждаме сънища е „инсталирана“ в нашия мозък. Ако ви се струва, че не сънувате или сънувате много по-рядко от обикновеното при други хора, то причината е, че вие просто заравяте сънищата си.  

#10. Слушането на музика може да ни помогне да заспим по-бързо
Неслучайно бебетата заспиват по-лесно на фона на лека мелодия. Като изключим това, че определен вид музика има енергизиращ ефект върху тялото ни, бавните мелодии ни помагат да заспим много по-бързо.

сън

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Подобни публикации