СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Фазите на стреса и овладяването му в ежедневието

green and orange handdrawn science class education presentation 1 3
rss

Кога нивата на стрес стават нездравословни и можем ли наистина да се владеем?

Стресът в четирите си фази
Стресът e процес, които се характеризира с физически и психически реакции на организма, които се проявяват в четири обособени етапа, а именно:

Първа фаза на стрест
В тази фаза отговорът на организма, от гледна точка на психическа и физическа реакция, може да се обуслави като „приемащ“. Обикновено в първоначалната фаза на встъпване в стресово състояние, индивидът се опитва да се приспособи с някаква новост или промяна, която е настъпила във външната (заобикалящата) го среда. В 85% от случаите се регистрира готовност за справяне с определен проблем, ако промяната предполага такъв, или мотивация за адекватно реагиране и вземане на решение.

Според проучвания на физиологично ниво се наблюдава повишаване на „стресовите“ хормони, сърдечната честота, кръвното налягане, забалязва се и намаляване на краткосрочната памет. Общата картина в тази и останалите фази може да се характеризира с известна колебливост, тъй като всеки индивид реагира строго индивидуално.

Втора фаза на стрес
Влизането във водите на тази – втора фаза се характеризира с прогресивен характер. Обикновено попадаме във втора фаза при неуспешно справяне с първа. Може да се каже, че влизането във втора фаза на стрес е често, траектория, в която стресът вече се е оформил като състояние, т.е. състояние, под което индивидът се намира от определен период (от един до три дни). Тази фаза на стрес неминуемо дава кратко отражение на качеството ни на живот. Обикновено се характеризира с чувство на гняв, понякога безпомощност, понякога объркване. Именно оставането в тази фаза предполага влизане в състояние на дистрес.

Трета фаза на стрес
Втора и трета фаза на стрес
се различават главно по един елемент. Ако при втора фаза се наблюдава – „състояние, под което индивидът се намира от определен период“, то тук можем за допълним „и за неопределен период“. Тоест стресът вече се проявява като многопластов, което го подсказва като хронично състояние на организма. В тази фаза често се наблюдават серия от физиологични и емоционални индикации-  липса на стимул за адаптация, липса на енергия, апатия, умора, лесна раздразнителност, главоболие, отпадналост и други.

Четвърта фаза на стрес
Четвъртата фаза на стрес
е онази, в която вече чувствата ни са притъпени от завишаване и съответно размиване на емоционалните нива. Стресът напълно ни контролира и владее. При четвърта фаза на стрес често може да се стигне до изпадане в депресивни състояния или до проява на силна агресивност и нервност, което е крайно нездравословно и рисково за нашето здраве. Достигането до такава фаза на стрес е изключително непрепоръчително, тъй като се нарушават множество когнитивни, физически и емоционални функции в нашия организъм.

Ние от екипа нa Cvetita Herbal ви препоръчваме…

Жълт кантарион
Жълтият кантарион
представлява многогодишно тревисто растение, притежаващо неподозирано богато съдържание на етерично масло, дъбилни вещества (катехини), хиперицин, флавоноиди съединения; кверцетин, рутин, хиперозид, фенолни съединения, танини, витамин C (аскорбинова киселина) и др.

стрес

Доказано е, че богатото съдържание на хиперицин в жълтия кантарион оказва благоприятно въздействие върху симптомите на хронична умора и действа възстановяващо на организма. Хроничната умора е термин, който се свързва със специфично състояние, характеризиращо се с усещането за трайна умора без действителни причини за това.

saint john s wort flowers

Хиперицинът влияе положително върху мозъчните функции и се отразява успокояващо и тонизиращо. Освен това, хиперицинът има важно участие в транспортирането на нервните импулси. Екстрактът от Жълт кантарион е активен при хроничната умора и чувство на отпадналост и поради това е и често препоръчвано средство за справяне с депресивните и тревожни състояния.


Маточина
Маточината
излъчва фин и ненатрапчив аромат, дължащ се на съдържащите в нея терпени: цитронелал, цитронелол, цитрат и гараниол. Най- пoлeзната част от билката са нейните листенца, които притежават свеж, приятен мирис досущ като този на лимоновата кора. Листата на билката съдържат още етерично масло, дъбилни вещества, растителни ензими, алдехиди, кафеена и други ценни киселини, витамин C (аскорбинова киселина), кариофилен и други.

melissa leaf lemon balm 75924 8875

Маточината има качествата да редуцира усещането за отпадналост, умората и честата смяна в настроенията.  Симптоми, на които рядко отдаваме значение. Неслучайно маточината е предпочитана във фармацевтиката при направата на успокояващи лекарствени препарати. Чистият екстракт от маточина притежава изключително силно седативно въздействие върху централната нервна система.


Lime Balm RAW

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Подобни публикации