СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Как да сверим биологичния си часовник? (част 2)

night
rss

Oтворихме една изключително любопитна тема, а именно – Как да сверим биологичния си часовник? (ако сте пропуснали първа част, то от тук можете да я достъпите); Знаем, че организмът ни се намира главно под две влияния – от външен и вътрешен произход. Правилното функциониране на нашето тяло, здравето и качеството ни на живот зависят в огромна степен от нашата намеса в това отношение. Накратко биологичния часовник е поведението на нашето тяло в цикли с продължителност на всеки цикъл – 24 часа.Вече споменахме, че биологичният часовник може да бъде регулиран външно, а в продължение на вчерашната тема даваме още няколко съвета за това:

#3 Опитайте се максимално да намалите използването на телефон, компютър и телевизор вечер
Научно доказано е, че светлината от електронните устройства, които ползваме – компютри, телефони, таблети, телевизори и т.н., може да повлияе отрицателно върху качествения сън. Причината е, че тази светлина изпраща сигнали в мозъка ни, по-точно до хипоталамуса, които възпрепятстват настройването на тялото за почивка. 

Ако искате да възстановите циркадния си ритъм и да регулирате настройката на вашия биологичен часовник е важно да се лишите от такъв тип светлина вечер за известно време. [1]


#4 Следвайте графика на съответстващия ви хронотип

Хронотипът е циркадна типология, която поставя ясни очертания над характерните разлики, по отношение на състоянието на активност и покой, обособени в четири различни типа-хронотипа. Може да се каже, че човешкият хронотип разглежда използването и разпределянето на времето, което не ние, а нашето тяло прави. Има няколко системи човешки хронотипи, но най-разпространени, приети за универсални, са 4-те хронотипа – „Мечка“, „Вълк“, „Лъв“, „Делфин“. (виж повече по темата тук)

„Познаването на собствения ви хронотип може да ви помогне да разберете как работи вашият биологичен часовник и как можете да го синхронизирате с ежедневните си дейности, за да използвате времето си по възможно най-ефективен начин“, споделя д-р Ева Коен, сертифициран специалист по наука за съня от Kansas-Sleep. [2] 


#5 Ограничете приема на кофеин вечер

Кофеинът има една важна характеристика – той е бързоусвоим от организма. Действително неговата абсорбация се случва при попадане в стомаха. От там кофеинът достига черния дроб. Кофеинът се преработва до „по- елементарни“ съединения именно с достигането до черния дроб. В резултат на това, новите възпроизведени съединения на свой ред могат да повлияят работата на различни органи в тялото ни. Посредством кръвта, кофеинът бързо се транспортира до мозъка и има действие наподобяващо това на стимулант върху централна нервна система. 

Знаем, че консумацията на кофеин преди лягане никак не е добра идея – но означава ли това, че не приемаме кофеин под друга форма? Кофеинът е част от състава на много напитки и храни. Чаша горещо какао преди лягане звучи чудесно, но какаото съдържа кофеин. Кофеинът се крие и в много други напитки и храни, за които не предполагате. Проверявайте етикета на напитките и храните, за да сте сигурни, че не приемате кофеин в неподходящо време от денонощието. 

 

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

биологичния

Изпозлвани източници:
[1] Cassie Johnston, How to Reset Your Circadian Rhythm to Improve Your Sleep, How to Reset Your Circadian Rhythm to Improve Your Sleep, Wholefully https://www.sleepfoundation.org/circadian-rhythm/can-you-change-your-circadian-rhythm
[2] Lisa Wulund, Akhilesh B.Reddy, Department of Clinical Neurosciences, Wellcome Trust-MRC Institute of Metabolic Science, University of Cambridge, Addenbrooke’s Hospital, Cambridge CB2 0QQ, UK „A brief history of circadian time: The emergence of redox oscillations as a novel component of biological rhythms“, ScienceDirect, 23 October 2015

Подобни публикации