СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Топ 3 билкови комбинации за сваляне на килограми и бързо влизане във форма

otslabvane bilki

Известно е, че това, което държим в хладилника си и слагаме в чинията си, влияе върху отслабването и поддържането на добра форма.

Но едва ли сте се замисляли, че това, което съхраняваме в шкафа с подправките, също може да помогне в борбата с килограмите.

Редица научни изследвания доказват, че много билки и подправки потискат чувството на глад и засилват изгарянето на мазнините, като по този начин подпомагат загубата на тегло.

В тази статия ще разгледаме някои от тях.

Зелен чай

green tea

Зеленият чай е една от най-полезните напитки, използвани по цял свят. Той е пълен с антиоксиданти и различни растителни съединения, които могат да бъдат полезни за нашето здраве.

Ако погледнете етикета на която и да е добавка за отслабване и изгаряне на мазнини, вероятно ще забележете, че почти навсякъде в състава е включен и зелен чай.

И това не е случайно. Различни научни изследвания доказват, че зеленият чай може да засили метаболизма, да съдейства за детоксикацията и да подпомогне отслабването.

Едно от съединенията на зеления чай е кофеинът. Въпреки че в чаша зелен чай има по-малко кофеин (24–40 mg), отколкото в чаша кафе (100–200 mg), той все пак съдържа достатъчно, за да е ефективно средство за сваляне на килограми.

Кофеинът е добре познат стимулант, за който се знае, че подпомага изгарянето на мазнини и подобрява ефективността на упражненията [1].

Зеленият чай обаче e изключително ценен и със съдържанието си на антиоксиданти. Проучванията показват, че пиенето на чаша зелен чай увеличава количеството на антиоксиданти (наречени катехини) в кръвта [2].

 • Засилва метаболизма

Най-важният антиоксидант в зеления чай е епигалокатехин галат (EGCG) – вещество, което може да засили метаболизма.

Няколко проучвания показват, че приемането на екстракт от зелен чай или добавки от EGCG може да доведе до изгаряне на повече калории – дори когато си почиваме.

За човек, който изгаря около 2000 калории на ден, добавките със зелен чай могат да допринесат за изразходването на още 60 – 80 калории [3]. Подобен би бил ефектът при диета с високо съдържание на протеини.

 • Подпомага изгарянето на мазнини по време на тренировка

В едно проучване мъжете, които са приемали екстракт от зелен чай преди тренировка, изгарят 17% повече мазнини от тези, които не са приемали добавката. Проучването предполага, че зеленият чай може да засили ефекта на изгаряне на мазнините при физически упражнения [4].

Друго осемседмично зиследване установява, че катехините на чая повишават изгарянето на мазнини, както по време на тренировка , така и по време на почивка.

 • Мобилизира мазнините от мастните клетки

За да изгори мазнините, тялото трябва първо да ги разгради в мастната клетка и да ги пренесе в кръвта.

Проучванията върху животни показват, че активните съединения в зеления чай могат да подпомогнат този процес, като засилят действието на някои хормони, отговарящи за изгарянето на мазнините, като например норепинефрин (норадреналин).

Основният антиоксидант в чая – EGCG (епигалокатехин галат), може да помогне за инхибиране (подтискане) на ензим, който разгражда хормона норепинефрин [5].

Когато този ензим е инхибиран (потиснат), количеството норепинефрин се увеличава, което насърчава разграждането на мазнините.

А най-хубавото е, че голям процент от загубата е именно на вредните висцерални мазнини, наричани още коремни мазнини [6].

Какао

cocoa 2

Какаото често се бърка с шоколада, но двата продукта са много различни. Какаото на прах се получава чрез смилане на какаови зърна и не съдържа вредни мазнини и захар.

 • Засилва метаболизма

Различни изследвания показват, че какаото засилва метаболизма и помага на тялото да преработва мазнините по-добре. Ето защо фитнес инструкторите често съветват да добавяме какао на прах към протеиновите си шейкове преди тренировка.

 • Бори се с възпалението

Тъй като има противовъзпалително действие върху червата, какаото на прах може да подобри храносмилането. А е всеизвестно, че здравите черва са пряко свързани със загубата на тегло и поддържането на добра форма.

 • Помага при детоксикация

Какаото е богато на антиоксиданти като флавоноиди, поради което то е чудесно средство за детоксикация. Освен това то е добър източник на фибри, които подпомагат регулирането на кръвната захар и премахването на отпадъчните вещества от тялото.

Смята се, че какаото регулира използването на енергията, намалява апетита, увеличава окисляването на мазнините и създава чувство за ситост. Това от своя страна предотвратява преяждането и приемът на излишни калории.

L-карнитин

l carnitine

L-карнитинът е естествено аминокиселинно производно, което често се приема като хранителна добавка. Използва се като средство, подпомагащо свалянето на килограми, но също така може да окаже положително влияние върху мозъчната функция.

Той играе решаваща роля в производството на енергия чрез транспортиране на мастни киселини в митохондриите на клетките [7].

L-карнитинът е една от най-популярните фитнес добавки за отслабване. Това е така, тъй като той спомага за придвижването на повече мастни киселини към клетките, които се изгарят за енергия.

Един обобщен анализ на девет проучвания – предимно сред хора със затлъстяване или по-възрастни – установява, че участниците са остлабнали средно с 1,3 кг повече, докато са приемали L-карнитин  [8].

Все пак е важно да се отбележи, че за да се стигне до намаляване на теглото, приемът на L-карнитин трябва да се съчетае с подходящ хранителен режим и физически упражнения.


Освен това L-карнитинът може да бъде от полза за:

 • Възстановяване: Може да подобри възстановяването след упражнения
 • Снабдяване с кислород: Може да увеличи снабдяването на мускулите с кислород
 • Издръжливост: Може да увеличи притока на кръв и производството на азотен оксид, като помага за по-голяма издръжливост и намаляване на умората
 • Облекчаване на болката: Може да намали мускулната болка след тренировка
 • Производство на червени кръвни клетки: Може да увеличи производството на червени кръвни клетки, които транспортират кислород в тялото и мускулите
 • Контролира нивата на кръвната захар: L-карнитинът може да намали симптомите на диабет тип 2 и свързаните с него рискови фактори, сред които са високите нива на кръвната захар

Канела

cinnamon

Канелата е изключително богата на антиоксиданти, а според редица проучвания тя може да понижи нивата на кръвната захар, да засили метаболизма и да подпомогне загубата на тегло.

Когато стабилизира кръвната захар, канелата всъщност намалява апетита (особено този за сладки и вредни храни) и предотвратява преяждането [9].

Проучванията показват, че специфично съединение, съдържащо се в канелата, може да имитира действието на инсулина, като помага за транспортирането на захарта от кръвния поток до клетките, за да бъде използвана като гориво [10].

Канелата може също така да намали нивата на някои храносмилателни ензими, за да забави разграждането на въглехидратите.

Освен това тя е богата на фибри, които подпомагат храносмилането и създават чувството за ситост.

Смята се също, че канелата засилва метаболизма, защото тялото ни използва повече енергия за обработка на подправката, отколкото при други храни.

В заключение

Всеки човек иска да бъде здрав и да изглежда добре. За да се постигне тази цел обаче е нужна силна воля и сериозна дисциплина. Това предизвикателство става по-лесно, ако се доверим на природата и даровете, които тя ни дава. За поддържането на добра форма ние препоръчваме зелен чай с какао, L-карнитин и 100% цейлонска канела, както и нашите промо пакети за изгаряне на мазнини ТУК , ТУК И ТУК.

promo paket izgarane na maznini i vazstanovavane 100 surovatacen protein izolat matrica super ekstrijm barnar magnezij 30 tabl image 632169334e09e 1280x1280
ПРОМО ПАКЕТ ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ – 100% СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН ИЗОЛАТ МАТРИЦА + СУПЕР ЕКСТРИЙМ БЪРНЪР + МАГНЕЗИЙ 30 ТАБЛ.
super extreme water cut ceylon cinnamon
red x burn water cut

Използвани източници

[1] Acheson KJ, Gremaud G, Meirim I, Montigon F, Krebs Y, Fay LB, Gay LJ, Schneiter P, Schindler C, Tappy L. Metabolic effects of caffeine in humans: lipid oxidation or futile cycling? Am J Clin Nutr. 2004 Jan;79(1):40-6. doi: 10.1093/ajcn/79.1.40. PMID: 14684395.

[2] I. F. F. Benzie, Y. T. Szeto, J. J. Strain & B. Tomlinson (1999) Consumption of Green Tea Causes Rapid Increase in Plasma Antioxidant Power in Humans, Nutrition and Cancer, 34:1, 83-87, DOI: 10.1207/S15327914NC340112

[3] Dulloo AG, Duret C, Rohrer D, Girardier L, Mensi N, Fathi M, Chantre P, Vandermander J. Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. Am J Clin Nutr. 1999 Dec;70(6):1040-5. doi: 10.1093/ajcn/70.6.1040. PMID: 10584049.

[4] Venables MC, Hulston CJ, Cox HR, Jeukendrup AE. Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):778-84. doi: 10.1093/ajcn/87.3.778. PMID: 18326618.

[5] Lu H, Meng X, Yang CS. Enzymology of methylation of tea catechins and inhibition of catechol-O-methyltransferase by (-)-epigallocatechin gallate. Drug Metab Dispos. 2003 May;31(5):572-9. doi: 10.1124/dmd.31.5.572. PMID: 12695345.

[6] Madalina Neacsu, Nicholas J. Vaughan, Valentina Perri, Gary J. Duncan, Robin Walker, Max Coleman, Wendy R. Russell, Nutritional and chemical profiling of UK-grown potato bean (Apios americana Medik) reveal its potential for diet biodiversification and revalorisation, Journal of Food Composition and Analysis, 10.1016/j.jfca.2021.103821, 98, (103821), (2021).

[7] Flanagan JL, Simmons PA, Vehige J, Willcox MD, Garrett Q. Role of carnitine in disease. Nutr Metab (Lond). 2010;7:30. Published 2010 Apr 16. doi:10.1186/1743-7075-7-30

[8] Pooyandjoo M, Nouhi M, Shab-Bidar S, Djafarian K, Olyaeemanesh A. The effect of (L-)carnitine on weight loss in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Obes Rev. 2016 Oct;17(10):970-6. doi: 10.1111/obr.12436. Epub 2016 Jun 22. PMID: 27335245.

[9] Kirkham S, Akilen R, Sharma S, Tsiami A. The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance. Diabetes Obes Metab. 2009 Dec;11(12):1100-13. doi: 10.1111/j.1463-1326.2009.01094.x. PMID: 19930003.

[10] Jarvill-Taylor KJ, Anderson RA, Graves DJ. A hydroxychalcone derived from cinnamon functions as a mimetic for insulin in 3T3-L1 adipocytes. J Am Coll Nutr. 2001 Aug;20(4):327-36. doi: 10.1080/07315724.2001.10719053. PMID: 11506060.

Подобни публикации