СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Нарушения в обмяната на веществата (част 2)

health stomach
rss

 

Нарушенията в обмяната на веществата (т.нар. метаболитен синдром) представлява локални или генерални смущения в процесите и реакциите в нашия организъм. Метаболизмът е съвкупност от всички биохимични реакции, които протичат в тялото на даден организъм, за да работи правилно.  

Темата разгърнахме като разгледахме нарушения в обмяната на белтъците и мазнините. Ако сте пропуснали първа част, то от тук можете да я разгледате. Преминаваме към друга група незаменими за човешкия организъм вещества- въглехидратите.
Връщаме се на това, че в тялото ни непрекъснато действат два диаметрални процеса– от една страна този по синтезиране (производство) на вещества, а от друга този по разграждане (разпадане) на вещества. Обмяната на веществата в тялото ни е под контрола на общи „закономерности“, за да се постигне нужното равновесие.
Какви могат да бъдат нарушенията на тези така установени закономерности и какъв риск крие това?

Процесът по обмяна на вещества и елементи в нашето тяло се случва при определена организация, която изглежда по следния начин:

 • Разграждане на вещества –  Храносмилателен етап
  Етап на прием на определена храна, последващата й преработка  посредством стомашно-чревните сокове.
 • Етап на абсорбиране на вещества през чревната лигавица на стомаха

 • Последващ етап на синтезиране и преформиране на вещества
 • Финален етап по изхвърляне на непотребните за метаболизма продукти.


Нарушения в обмяната на въглехидратите
Въглехидратите
представляват голяма група, която е съставена от органични съединения. Въглехидратите са изградени от атоми на химичните елементи въглерод, водород и кислород. Въгледихратите са елементи, които представляват основен енергиен източник за човешкия организъм. При абсорбацията на 1 грам въглехидрати се отделят около 4,5 до 5 kcal, което представлява около 18,8 – 20,9 kJ енергия за тялото. Нуждите от прием на въглехидрати на дневна база зависят от няколко характеристики на организма (пол, възраст и други), но приблизително нуждата на един възрастен индивид е между 300-550 грама дневно.


Набавянето на въглехидрати се осъществява предимно от растителна храна, тъй като по същество тези елементи са продукт на фотогенезата и представляват голям обем от растителната маса на растенията. Въглехидратите се подразделят в множество групи в зависимост от разтворимостта им във вода, карбонилната група и редица други химични функционалности.

В зависимост от разтворимостта им във водна среда, въглехидратите се делят на:

 • Разтворими във вода въглехидрати
  Разтворимите въглехидрати се подразделят на разнообразие от монозахариди и олигозахариди.
 • Полу-разтворими във вода въглехидрати
  При определени условия са разтворими, но има и напълно неразтворими във вода въглехидрати, каквито са полизахаридите.Основното разделение на въглехидратите е на:
Полизахариди (незахароподобни)

Полизахаридите са вещества, които съдържат монозахаридни остатъци в клетъчната си маса (нишесте, целулоза и други).


Монозахариди
Монозахаридите (глюкоза, фруктоза) представляват твърди, с кристална структура и сладък вкус. Монозахаридите са вещества, които се характеризират с разтворяемост във вода.


Олигозахариди, дизахариди (захароподобни).
Дизахаридите се подразделят на: дизахариди (прим. захароза) и тризахариди и други.

Процес по обмяна на въглехидрати
При постъпването им в храносмилателния тракт, въглехидратите се преформират на глюкоза и именно в таката форма преминават в кръвообращението. Едно от свойствата на новополученото вещество – глюкоза е, че се окислява в живите организми. В процеса на това окисление се отделя количество енергия, която организмът използва.

Глюкозата има фундаментално участие в процесите по обмяната на веществата. Глюкозата подобно на „проводник“ снабдява „консуматора“ т.е. клетката с енергия-топлина, която клетката преработва, за да синтезира телесна енергия. Непотребните елементи при този процес се освобождават при дишането, под формата на въглероден диоксид.

Въглехидратите са сред елементите, които имат качествата да преобразуват излишъка в резерв, който се складира в резервно депо. За разлика от белтъците например, които не се скрадират в организма въглехидратите и мазнините разполагат с това свойство в тялото. Неизползваните въглехидрати се складират в мускулните тъкани и влакна. При недостатъчен прием на въгледихрати или нарушения в обмяната се включват резервите. Точно при тези и други подобни условия клетките черпят ресурс от наличния, складиран в мускулите резерв.


Нарушения в обмена
Подобно на другите елементи, които разгледахме в част 1 (белтъците и мазнините), въглехидратите и обменните процеси, в които се включват също се намират по установени „закономерности“. Целта на последните е да гарантират правилната обмяна на въглехидратните компоненти в тялото, осигурявайки клетъчен ресурс и органична енергия на тялото.

При прием на въглехидрати се случва процес по отделяне на инсулин. Инсулинът се секретира от панкреаса, като целта му е да балансира и уравновеси нивата на кръвната захар. Инсулинът е натоварен със задачата да транспортира гликоген до клетките като подпомага преминаването на глюкозата през клетъчните мембрани. При нарушен синтез на инсулин в тялото, нивото на кръвна захар се увеличава. В противовес действат други хормони, които имат отношение в обмяната на въглехидратите – глюкагон, тироксин, адреналин и друти. Тези хормони се характеризират с това, че имат увеличаващо кръвната захар действие.


Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме 100% Цейлонска Канела капсули:

Регулярният прием на 100% Цейлонска Канела (капсули):

вещества
 • Подобрява храносмилането и ускорява метаболизма
 • Спомага за отделянето на стомашни сокове, предпазва от подуване и симптом на раздразненото черво
 • Ефикасно средство за борба с излишните килограми, като улеснява обмяната на мазнините
 • Мощен имуностимулатор
 • Има силно антибактериално, противовъзпалително действие и лек сгряващ ефект, поради което е активен елемент за предпазване от настинки и грип
 • Намалява нивата на кръвната захар
 • Нормализира нивата на лошия холестерол
 • Спомага за понижаване на високо кръвно налягане и главоболие
 • Подходяща за диабетици и за хора предразположени към диабет, тъй като контролира производството на инсулин
 • Има силно антиоксидантно действие, спомага за намаляване образуването на свободни радикали в тялото, които увреждат клетките
 • Облекчава ставни болки, тъй като съдържа манган, който е важен за здравината на костната тъкан
 • Намалява менструалните болки и спазми
 • Стимулира мозъчната дейност, има ободряващ и освежаващ ефект
 • Има антисъсирващо свойство за кръвта. Така спомага за подобряване на кръвообръщението, предотвратява образуването на тробми и  пази сърдечно – съдова система.


  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Подобни публикации