СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Детоксикация: Как да неутрализираме токсичния „товар“?

detox herbs
rss

Защо задължително свързваме детоксикацията с диета?
Истината е, че думата детокс се свързва много по-често с краткосрочна диета, включваща плодове, прясно изцедени сокове и т.н., отколкото с истинската й дефиниция. Детоксикацията представлява естествен процес, който протича непрекъснато в нашия организъм. Този процес се свързва с прочистването на тялото от токсините. Ежедневно от тялото ни се отделят и изхвърлят множество непотребни на метаболизма продукти без това да зависи от нас. Пример за това е детоксичната функция на черния дроб, чрез която се неутрализират множество вредни за тялото вещества. Повечето от тези вещества са с едногенен (вътрешен) произход или те са отпаден продукт от процесите на метаболизма като амоняка, който се генерира в тялото при аминокиселинната обмяна.

В случай на нарушения в този естествен процес започва натрупването на токсични вещества, които нарушават цялостно баланса в тялото ни.  Това обикновено се случва в ситуации, при които претоварваме тялото с храна, вредни напитки, тютюнопушене, стрес и т.н.  

Какви са ползите от детоксикацията?

  • Почивка и разтоварване на тялото
  • Стимулация на черния си дроб, за намаляване на токсичния товар
  • Насърчаване елиминирането на токсините
  • Подобряване на кръвообращението
  • Подкрепа на имунната система


Както вече споменахме, детокс често се разбира като диета, а ето инай-разпространените детокс диети и режими:

  • Диетично гладуване в рамките на 1 до 3 дни
  • Прием на пресни плодови и зеленчукови сокове, смутита, вода и чай за определено време
  • Гладуване и прием само на специфични течности, като подсолена вода или лимонов сок
  • Елиминиране на храни с високо съдържание на тежки метали, замърсители и алергени
  • Прием на добавки или билки.


Как да се възстановим след празничното похапване без това да навреди на здравето ни?
Повечето от изброените по-горе начини за детокс звучат в несъответствие с същността и целта на направата на детокса. Противоречивите мнения на тази тема  често ни объркват, с което можем да направим погрешни решение за себе си, което пък може да се отрази негативно върху общото ни здраве. Идеята на детокса не е да изтощим организма си с гладуване, тъй като макар и здравословно в органичен период, гладуването може да има сериозно отражение върху множество функции в нашия организъм като имунната и отделителната. Това, което следва да направим е да намалим т.нар. „токсичен товар“ на организма без това да бъде повод за здравословни проблеми в бъдеще.

Най-сигурният и щадящ тялото начин да го направим в няколко направления или не просто да гладуваме или да приемаме определена хранителна добавка, чай или друг медикамент. Идеята е да положим промени в жизнения си ритъм – да ограничим приема на някои храни и напитки колкото се може по-дълго.  Става дума да прекъснем консумацията на пакетирани изделия, колбаси, трансмазнини, сладки изделия, алкохол, газирани напитки, а вместо това да си набавяме ценни хранителни вещества от алтернативи. Именно това ще ускори процесите по детоксикация, тъй като вече спомехнаме, че те се случват така или иначе в нашето тяло, а вече друг е въпросът адекватна ли ще бъде намесата ни в този естествен процес. Увеличаване на двигателната активност също е част от този комплекс, това също ще допринесе положително не само върху детокс прочистването, а и върху общото ни здраве.

Предлагаме ви няколко билки, с които можете да подпомогнете процесите по детоксикация по щадящ и полезен начин:


Магарешки бодил
Магарешкият бодил е билка,
която е всеизвестно призната със своите детоксикиращи качества. Екстрактът от Магарешки бодил има мощна способност за стимулиране естествената регенерация на увредените чернодробни клетки.
Факт е, че черният дроб е орган, който е натоварен с изключително тежка задача. Работата му представлява повече от 400 жизненоважни функции като обменна, храносмилателна, екскреторна, терморегулаторна, хемолитична, детоксична и други. Черният дроб най-вече е отговорен за пречистването на токсините от тялото, производството на храносмилателни ензими и за филтрацията на кръвта.
Магарешкият бодил  е доказано активен в подобряване на работата на този важен орган.

Тайната се крие в семената на магарешкия бодил и по-точно – в съдържащия се Силимарин, съдържаща се в тях. Ефективността на силимарина се състои в способността му да променя структурата на мембраните на чернодробните клетки, като така не позволява навлизане на отровни вещества в тях.  Посредством свойствата си, Магарешкият бодил е активен в   стимулиране производството на важни чернодробни ензими, като по този начин улеснява и подобрява множество от функциите на черния дроб.

детоксикация


Сена
Сената е източник на редица биологични активни компоненти, сред които: смолисти и антранолови гликозиди, агликони, слуз, смолисти вещества, флавоноиди, горчиви вещества, растителни пигменти и други.

Най-ценните химични съединения в състава на сената са няколко органични киселини и някои специфични гликозида, означавани като сенозиди. Установено е, че тези вещества имат много специфично влияние върху лигавицата на чревния тракт и върху полезните бактерии в червата (пробиотици). Именно потенциала на сената да въздейства върху чревния тракт и флора е в основата на специфичните й здравословни ползи.

Гликозидите в състава на билката дразнят лигавицата на чревния тракт и активизират перисталтиката, особено в зоната на дебелото черво. Така, само в рамките на няколко часа след приема на сена може да се постигне изхвърляне на съдържанието на червата. Освен това Сена има силни детоксикиращи качества и има изключително силно очистително действие. 

детокс


Зелен Чай
Зеленият чай
е известен също със силните си антиоксидантни свойства (подобно на Витамин С) и представлява мощен имуностимулатор. Имунитетът е система съставляваща се от защитно- приспособителните реакции на организма.Спадането на имунитета и постъпването на бактерии са основният двигател за развитието на вируси и инфекции. Зеленият чай съдържа важни биологично активни компоненти (аминокиселини, фолиева киселина, витамин P и C, и някои витамини от B групата), чиято комбинация действа синергично (подсилва благоприятното действие). Благодарение на витаминно- минералния му профил, Зеленият чай е изключително реактивно средство срещу настъпили възпалителни процеси в организма.

Действието му като естествен имуностимулатор се свързва с повишаване на положителния имунен отговор на организма. Приемът на екстракт от зелен чай способства за естествено активиране на имунните функции. Приемът на екстракт от зелен чай подпомага дейността на бъбреците и благоприятства по-лесното и бързо изхвърляне на натрупани токсини от организма. Освен това улеснява правилното функциониране на отделителната система и изхвърлянето на излишната вода от тялото.Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

Подобни публикации