СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

10-те най-добри витамини и добавки за увеличаване на енергията

pexels photo 7615467
rss


Витамин B1
Витамин B1 (thiamine) представлява водоразтворим витамин, подобно на витамините от група B. Водоразтворимите витамини се характеризират с различна структура от мастноразтворимите и това се изразява в липсата на мобилност в техните молекули или водоразтворимите не се транспортират самостоятелно и свободно.   

Благодарение на тиамина, тялото произвежда аденозинтрифосфат. В тази връзка витамин B1 е от фундаментално значение за процесите по метаболизиране на аденозин–трифосфорната киселина (или АТФ). АТФ представлява химично макроенергично съединение (т.е. ензим), което е изградено от богати на енергия връзки – в т.ч 3 базови връзки–аденин, рибоза и фосфорна киселина.

Митохондриите представляват двумембранни клетъчни органели, срещащи се в еукариотните клетки. Спечелили са името „малки енергийни фабрики“, поради техния химичен изглед и важните функции за организма. Тяхната задача се свързва с осигуряването на постоянни доставки от аденозинтрифосфат (основната молекула), който е носител на енергия в клетките. При производството на това вещество – аденозинтрифосфат се използва определен обем химична енергия. Този процес се нарича още клетъчно дишане и много от неговите етапи протичат именно в митохондриите. Витамин B1 е жизненоважен в организма, тъй като наличието на достатъчно количество от този елемент насърчава производството на енергия.


Витамин В12

Витамин B12 (Cobalamin) също е водоразтворим витамин, който има огромно значение за човешкия организъм. Витамин B12 е от решаваща роля за правилното образуването на червени кръвни клетки (еритроцитите), неврологичната функция, производството на енергия, имунната система (синтеза на ДНК), както и много други системи, поддържащи функциите на тялото. Заедно с другите витамини от група В, витамин В12 помага за преобразуването на консумирана храна в енергия, която клетките използват.

Освен това витамин В12 поддържа здравето на нервите и кръвните клетки на тялото ви и подпомага в предотвратяването на анемия, състояние, което предизвиква умора и ленивост. [1]


Коензим Q10
Коензим Q10 или (CoQ10) представлява съединение, което естествено се синтезира в човешкото тяло, тоест човешкото тяло го произвежда. Поначало тази витаминоподобна субстанция се локализира в митохондриите на клетките, където действа и се съхранява. Митохондриалната функция е незаменима за качественото производство на енергия в клетките. Доказано е, че след 25 годишна възраст клетъчният синтез на коензим Q10 претърпява изменения. Производството му намалява с възрастта, а недостигът му има негативно участие за множество естествени функции в организма. За да се предотврати изчерпването му от организма е препоръчително коензим Q10 да се приема регулярно под формата на хранителна добавка. Наличието на това жизненоважно химично съединение е от огромно значение за вашето здраве.

Коензим Q10 е съединение, което особено се препоръчва на професионални атлети и хора трениращи своята сила и издръжливост. Видът на физическата активност е без значение (футбол, колоездене, фитнес тренировки, бягане, баскетбол, професионални спортове и други), коензим е еднакво ефективен за тялото по редица направления. Приемът на коензим Q10 допринася за увеличаване на издръжливостта, силата и съответно енергията в тялото. Коензим Q10 има т.нар. освобождаващо енергията действие, което респективно увеличава издръжливостта по време на тренировката. Освен това този елемент се намира в естествено състояние във всяка клетка в нашето тяло и представлява незаменим фактор при производството на енергия.

Инозин
Инозинът представлява пуринов нуклеозид и е едно от основните съединения, съдържащи се в клетките. Този елемент е от основно значение за процесите по преформирането на аденозин трифосфатната киселина (АТФ). Аденозин трифосфатната киселина (АТФ) представлява химично макроенергично съединение (ензим), което е изградено от богати на енергия връзки в. т.ч 3 базови връзки- аденин, рибоза и фосфорна киселина. Или АТФ се явява енергийно „депо“ в нашето тяло. Митохондриите представляват двумембранни клетъчни органели, срещащи се в еукариотните клетки. Спечелили са името „малки енергийни фабрики“, поради техния химичен изглед и важните функции за организма. Тяхната задача се свързва с осигуряването на постоянни доставки от аденозин трифосфат (основната молекула), която е носител на енергия в клетките. При производството на това вещество – аденозин трифосфат се използва определен обем химична енергия. Този процес се нарича още клетъчно дишане и много от неговите етапи протичат именно в митохондриите. Без наличието на инозин този процес би бил невъзможен, а от това се подразбира и основното значение на този елемент за нашия организъм.

Глутамин
Глутаминът (L-Glutamine) е аминокиселина, необходима за изграждането на важни молекули (полипептиди, белтъчини и други), както и елемент с изключително значение за синтеза на енергия в тялото. Глутаминът повишава доставката на кислород и водород до мускулните клетки и частично снижава образуването на млечна киселина в мускулите. Поради това Л-Глутаминът играе важната роля на регулатор, като балансира синтеза и разпада на белтъчините и други важни елементи. Освен това глутаминът има изключително значение за изолирани процеси, като протеиновия синтез. Л-Глутаминът съдейства синтезирането на протеините и респективно за неутрализирането на катаболните (разрушителни) процеси в тялото. Или с други думи едновременно възпрепятства разграждането на мускулната маса и подпомага за засилване на анаболните процеси в организма.

Тирозин
Тирозинът (Л-Тирозин) представлява аминокиселина, една от двадесетте канонични аминокиселини. Л-Тирозинът е заменима, неесенциална аминокиселина, която се синтезира самостоятелно в нашия организъм. Л-тирозинът е резултат от действието на друга незаменима аминокиселина фенилаланин.

Тирозинът е важен за производството на невротрансмитери, химикали, които предават съобщения в мозъка. Смята се, че тези невротрансмитери намаляват действието на психически и физически натоварващите дейности, които могат да повлияят отрицателно на концентрацията и енергийните нива. [2]

В много изследвания е установено, че добавките на основата на тирозин помагат за повишаване на бдителността и енергийните нива. Те могат също да помогнат за възстановяване на паметта и бодростта при хора, лишени от сън. [3]; [4]

Според изследванията направени до момента, тирозинът е полезен само за хора, които имат ниски запаси от невротрансмитери поради стресови или когнитивни нарушения.  [5]

Спирулина
Спирулината е невероятна суперхрана; концентриран източник на протеини (до 85%), витамини, антиоксиданти и други хранителни вещества. Част от естествения й състав са минералите желязо, магнезий, калий, калций, манган и други. [6]

Тя стимулира, укрепва и подсилва имунната система на човека и се оказва особено полезна за поддържането на здравословен и балансиран режим на хранене. Според проучвания над животни, Спирулината подобрява липидния и глюкозния метаболизъм, редуцира мазнините в черния дроб и укрепва сърдечното здраве. [7]

Поради ценния си натурален състав Спирулина е растение, което е активно срещу възпалителните процеси в организма. Друго доказателство за нейните ценни свойства е това, че голяма част от химичния й състав представлява чист протеин. Спирулината действа като естествен имуностимулатор, подпомага положителния имунен отговор на организма и е чудесен източник на аминокиселини.

Спирулина е източник на фикоцианин, който представлява пигментен протеинов комплекс. Именно на фикоцианина се дължи специфичният синьо-зелен цвят на растението. Проучвания доказват, че фикоцианинът е антиоксидантно вещество, което има качествата да неутрализира действието на свободните радикали.

Екстракт от Зелен чай
Зеленият чай има доказано ободряващо действие и се препоръчва при преумора и интензивно умствено натоварване. Спомага за повишаване на тонуса и изостряне на ума, което го прави изключително подходящ за хора, подложени на умствено натоварване.

Екстрактът от Зелен чай подобрява терморегулацията на тялото по време на летните горещини и по този начин адаптира телесната температура към външни условия.

Екстрактът от Зелен чай намира много важно приложение и в сферата на активния спорт, тъй като е успешен, и най-вече – полезен заместител на вредните продукти за изгаряне на мазнини. Едновременно с това, екстрактът от Зелен чай съдейства синтеза на енергия в тялото и има общо ободряващо действие.


Екстрактът от Зелен Чай може да бъде използван и като предтренировъчен продукт, тъй като повишава тонуса, енергията и желанието за движение.

В допълнение на това зеленият чай стимулира произвеждането на хормона „Норадреналин“, който пък помага за бързото изгаряне на калории. Зеленият чай е богат на полифеноли, които разтварят триглицеридите в черния ни дроб и тънките черва и това води до намаляване на теглото и телесните мазнини.

Левзея
Левзеята (Leuzea carthamoides) е растение, виреещо в Североизточна Азия и Сибир. Друго известно име на билката е  „Маралов корен“.  Левзеята притежава важни за организма, биологично активни съставки–аскорбинова киселина, фолиева киселина, каротин, екдистерон и други. Благодарение на невероятните си лечебни свойства, Левзеята е изключително активно средство улесняващо някои важни функции в организма. Сред  доказаните ползи от билката е качеството й на напълно натурален адаптоген. Това, което я отличава от останалите адатогени е изразената анаболна активност (т.е. стимулира мускулния растеж), посредством, която се улеснява нарастването на мускулната маса при активно трениращи.

Освен това Левзеята успешно подобрява синтеза на енергия в тялото, както и естествените способности на тялото за справяне с негативни външни и вътрешни фактори като стрес, тревожност, умора, хормонален дисбаланс и други. Сред доказаните й качества е подпомагането на организма в  справянето с физическо или психическо натоварване.

Чрез енергизиращото и тонизиращото си въздействие, успешно увеличава физическата сила и издръжливост, и също така спомага възстановяването на организма след интензивни физически и психически натоварвания. Действието й се свързва още с намаляване нивата на  тревожност, подсилване на концентрацията и паметта и подобряване на настроението.

Ашваганда
Ашвагандата
е една от най-мощните лечебни билки с доказано действие за увеличаване на енергията чрез повишаване на устойчивостта на тялото към физически и психически стрес. [8]

В проучване над действието на ашваганда върху процесите по синтез на  енергия в тялото, става ясно, че ашвагандата, демонстрира значителна подкрепа в синтеза на енергия, както и подобрява отговора на организма срешу високите нива на стрес и тревожност. [9]

Друго проучване установява, че ашвагандата може да облекчи симтоматиката на някои тревожни и депресивни разстройства. [10]

Доказват се и други ползи от Ашваганда, според проучване, тази билка оказва значително влияние върху спортните постижения, като подобрява капацитета на белите дробове и същевременно повишава нивата на енергия в тялото. 

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

витамини
Q10 Pure 80 capsules RGB
10ten glutamine glutamin 1 kg1000 g
SpiruLine 100 tablets RGB 1
Green Tea 80 capsules RGB
levzeq ekdisteron 30 tabletki hranitelni dobavki cvetita herbal
Ashwagandha 90 capsules 01 LIGHT RGB

Използвани източници:

[1] O’Leary F, Samman S. Vitamin B12 in health and disease. Nutrients. 2010 Mar;2(3):299-316. doi: 10.3390/nu2030299. Epub 2010 Mar 5. PMID: 22254022; PMCID: PMC3257642.
[2] Mora F, Segovia G, Del Arco A, de Blas M, Garrido P. Stress, neurotransmitters, corticosterone and body-brain integration. Brain Res. 2012 Oct 2;1476:71-85. doi: 10.1016/j.brainres.2011.12.049. Epub 2012 Jan 3. PMID: 22285436.
[3]; [5] Jongkees BJ, Hommel B, Kühn S, Colzato LS. Effect of tyrosine supplementation on clinical and healthy populations under stress or cognitive demands–A review. J Psychiatr Res. 2015 Nov;70:50-7. doi: 10.1016/j.jpsychires.2015.08.014. Epub 2015 Aug 25. PMID: 26424423.
[4] Mahoney CR, Castellani J, Kramer FM, Young A, Lieberman HR. Tyrosine supplementation mitigates working memory decrements during cold exposure. Physiol Behav. 2007 Nov 23;92(4):575-82. doi: 10.1016/j.physbeh.2007.05.003. Epub 2007 May 22. PMID: 17585971.
[6] Vermorel M, Toullec G, Dumond D, Pion R. Valeur protĕique et energĕtique des algues bleues spirulines supplĕmentĕes en acides aminĕs: utizisation digestive et mĕtabolique par le rat en croissance [Protein and energy value of spiruline blue algae supplemented by amino acids: digestive and metabolic utilization by the growing rat]. Ann Nutr Aliment. 1975;29(6):535-52. French. PMID: 824996.
[7] Liang Y, Bao Y, Gao X, Deng K, An S, Wang Z, Huang X, Liu D, Liu Z, Wang F, Fan Y. Effects of spirulina supplementation on lipid metabolism disorder, oxidative stress caused by high-energy dietary in Hu sheep. Meat Sci. 2020 Jun;164:108094. doi: 10.1016/j.meatsci.2020.108094. Epub 2020 Feb 25. PMID: 32146297.
[8] Mishra LC, Singh BB, Dagenais S. Scientific basis for the therapeutic use of Withania somnifera (ashwagandha): a review. Altern Med Rev. 2000 Aug;5(4):334-46. PMID: 10956379.
[9] Chandrasekhar K, Kapoor J, Anishetty S. A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian J Psychol Med. 2012 Jul;34(3):255-62. doi: 10.4103/0253-7176.106022. PMID: 23439798; PMCID: PMC3573577.
[10] Chandrasekhar K, Kapoor J, Anishetty S. A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian J Psychol Med. 2012 Jul;34(3):255-62. doi: 10.4103/0253-7176.106022. PMID: 23439798; PMCID: PMC3573577.

Подобни публикации