СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

5 неверни твърдения за отслабването

pexels photo 5515713 1
rss


#1/ Гладуването е най-добрият начин за отслабване
Макар много хора да са наясно, че това твърдение е абсурдно, все още има хора, които смятат, че гладуването е чудесен начин за поддържане на телесното тегло.

Истината е, че е вероятността гладът да провокира здравословна загуба на тегло е почти 0%. Много изследвания доказват обратното, че много по-често продължителното гладуване резултира в наддаване на телесното тегло. Причината е в това, че при гладуване организмът се адаптира с наложения режим, което пък е голям шок за установените химически и биологични процеси в нашето тяло.

Поддържането на този тип диета, ако може да се нарече диета изобщо, е ненужно и крайно нездравословно. При намален прием на основни хранителни вещества, тяло се снабдява с с малко енергия и може да бъде първоизточник на желанието за консумация на храни с високо съдържание на мазнини и захар.

Трябва да се прави разграничение между периодичното гладуване, което има основно прочистващ и оздравителен ефект върху тялото ни и пълното гладуване като начин за поддържане на теглото. Разбира се, в първия случай в понятието „гладуване“ се влага смисъл, който е съвършено различен от пълен глад.#2/ Приемът на витамини увеличава телесното тегло
Много хора погрешно смятат, че приемът на витамини под формата на хранителна добавка ще увеличи апетита им, което ще се отрази неблагоприятно върху телесното им тегло. Дали наистина е така?Витамините и минералите имат основна роля във всички естествени процеси, които се случват ежедневно в нашия организъм. Витамините и минералите участват в метаболитните, ензимните, възстановителните и други процеси в нашия организъм.Въпреки тяхното огромно значение за правилното протичане на редица органични функции, повечето от тях не се произвеждат самостоятелно в организма ни, което предполага набавянето им чрез хранителна добавка. Липсата на определени витамини в тялото може да бъде причина за възникване на авитаминоза. Авитаминозата е състояние, при което е установен дефицит на определен витамин/и в организма.

Много е важно да консултирате със специалист начина на прием и дозата на витамините, които приемате. Приемът на два, три или повече витамина или минералаили разнообразните съчетания от тях е решаващ. Причината това да е толкова важно е,че структурата и абсорбацията на всеки един микро- и макроелемент е различна.

#3/ Безглутеновото хранене помага за редуциране на телесното тегло
Безглутеновото хранене
е една от съвременните тенденции в здравословното хранене. Днес можем да открием разнообразни заместители на съдържащите глутен храни, заблуждавайки ни, че те са по-добър избор от другите. Всъщност хората, които нямат непоносимост към глутен (заболяването цьолиакия), нямат причина да търсят алтернативни продукти. Глутенът е протеин, който се съдържа във всички житни култури. Той е много ценен в кулинарията и най-вече в приготвянето на хляб, като придава еластичност на тестото, както и в запазване на формата му по време на готвене. Няма никакви показатели, че той влияе отрицателно на здравето ни, освен ако имаме непоносимост.

Според експерти, тази грешна диетична теория не само че няма да помогне в справянето с килограмите, а е и възможно и да бъде повод за напълняване. Това, разбира се, зависи в голяма степен от това какво консумирате. Повечето преработени продукти, които не съдържат глутен всъщност съдържат по-високи нива на мазнини и захари, отколкото техните аналози, съдържащи глутен, с цел подобряване на вкуса и консистенцията.
 
#4/ Храните с високо съдържание на мазнини са нездравословни

Въпреки че тази неправилна диетична теория е добре известна, много хора все още се притесняват от храни с високо съдържание на мазнини. Мазнините (или липидите) представляват голяма група, която е съставена от разнородни органични, неразтворими във вода съединения. Физичните и химичните свойства на мазнините зависят пряко от техния състав (напр. според химичния състав, мазнините се подразделят на прости, сложни и производни липиди). Мазнините имат огромно значение за организма, тъй като са незаменим енергиен източник.
Мазнините представляват основна градивна част на клетките. Именно поради тяхното наличие е възможно осигуряването на жизне носпособността, с която разполагат биологичните клетъчни мембрани.

По същество на тези елементи се дължи до 40% от общата телесна енергия, която е нужна на един организъм за цикъл от 24 часа. Важно е да се разграничат основните групи мазнини- ненаситени (мононенаситени и полиненаситени), наситени мазнини и трансмазнини.

Полезните мазнини са от съществено значение за оптималното здраве. Освен това диетите с ниско съдържание на мазнини са свързани с по-голям риск от здравословни проблеми, включително метаболитен синдром и могат да повлияят инсулиновата резистентност или да бъдат причина за възникването на сърдечно-съдови заболявания. [1]

Освен това диетични режими с повишен прием на мазнини са доказано по-ефективни – от тези с намалено съдържание на мазнини, по отношение на редуциране на телесното тегло. [2]


#5/ Приемът на хранителни добавки ще ни накара да отслабнем

Въпреки твърдението, което толкова често срещаме: „Тази хранителна добавка ще стопи излишното тегло“ – трябва да се подчертае двойно, че никоя хранителна добавка не може да се разглежда като начин за отслабване или като рецепта. Изобилието от хранителни добавки на пазара е огромно. Обещанията също. Важно е да се отбележи, че приемът на хранителна добавка не е самоцел и именно това се влага в понятието „добавка“. Или добавка към воденето на по-здравословен начин на живот, добавка за подобряване на резултатите и т.н. Отслабването е процес, които изисква на първо място лична мотивация и информираност. Оттам нататък всичко е комплексно – балансирано хранене, което е съобразено с персоналните потребности, адекватно ниво на физическа активност, преглед на съня и възстановителните процеси, нивото на стрес, здравословното състояние и т.н. Между другото, работата със специалист е важен елемент, който е препоръчително да съпътства целия този процес.

 

Ако тези по-горе изброени елементи се пренебрегнат, то няма как приемът на хранителна добавка да има резултат върху теглото или положителен такъв. Друго, което трябва да се отбележи като голяма грешка на повече хора е в техните очаквания или търсенето на бързи резултати. И отново се връщаме на вече написаното – отслабването е бавен модифициращ процес, който изисква търпение, последователност и отдаденост.


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.
отслабване

Green Tea 80 capsules RGB
Synephrine 60 capsules RGB 1
l carnitine l karnitin


Използвани източници:

[1] Sunmin Park, Jaeouk Ahn, Byung-Kook Lee, „Very-low-fat diets may be associated with increased risk of metabolic syndrome in the adult population“, NIH, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26602244/, (2016)

[2] Deirdre K. Tobias, Mu Chen, JoAnn E. Manson, David S. Ludwig, Walter Willett, Frank B. Hu, MD, „Effect of Low-Fat vs. Other Diet Interventions on Long-Term Weight Change in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis“, NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4667723/,(2015)

Подобни публикации