СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

L-Carnitine- ключов за горенето на мазнини и контрола на теглото

54
rss


Л-Карнитин (L-Carnitine) представлява непротеинова аминокиселина (съединение), която се синтезира самостоятелно в човешкото тяло. Този синтез се случва под влиянието на някои важни витамини като С (аскорбинова киселина) и някои витамини от B групата (В3, B6).

L-Carnitine е витаминоподобен елемент се произвежда от есенциалните аминокиселини лизин и метионин, които са незаменими и не се синтезират самостоятелно в организма.

L-Carnitine има огромно участие в мобилността и транспортирането на т.нар. мини вериги от мастни киселини до митохондриите. Както знаем, митохондриите са двумембранни клетъчни органели, чиято функция е извършване на клетъчното дишане. С други думи те са отговорни за производството на енергия. Тази енергия се произвежда под формата на аденозин трифосфат (АТФ), който е основният енергиен източник за клетката.

1 1 1

Основни предимства на L-Carnitine за организма:

  • Минимизира образуването на млечна киселина в мускулите
  • Служи като защита от веществата – нарушители на клетъчната стена
  • Повишава доставката на кислород за мускулите
  • Осигурява на енергия без разграждане на протеините
  • Повишава инсулиновата чувствителност
  • Минимизира стойностите на кръвната захар
  • Подходящ за поддържане на оптимално телесно тегло
  • съдейства за подобряване на сърдечния ритъм
  • Мощни антиоксидантни качества, неутрализиращи действието на свободните радикали в организма
  • Укрепва и предпазва костите


Действа тонизиращо и енергизиращо
Наличието на L-Carnitine в организма е основен и определящ фактор за транспортирането на мастните киселини. Той съдейства преработването на мазнините и още повече тяхното преобразуване в налична за ползване енергия в организма. Това действие на L-Carnitine се състои в способността му да пренася дълговерижните мастни киселини (т.нар. триглицериди) до митохондриите на всяка клетка. По този начин мазнините се превръщат е основен източник на енергия и се „изгарят“. Освен че съдейства изгарянето на подкожните мазнините, L-Carnitine спомага за увеличаването на мускулната издръжливост и повишава енергийните нива. Друго важно негово качество е, че намалява чувството за глад и има тонизиращо и енергизиращо действие върху тялото. Тези свойства го превръщат в изключително предпочитано средство при спазване на диети и за спортуващи.


Подобрява функциите на нервната система
Ocвeн качеството мy дa изгаря подкожните мaзнини, L-Carnitine e извecтeн и c тoвa, чe съдейства функции на нepвнaтa cиcтeмa и мoзъĸa. Благодарение на свойствата си,  стимулира синтеза на нови неврони в мозъка, успешно ги защитава и подобрява техните функции. Проучвания доказват, че е подходящо подсилващо средство в направления като подобряване на паметта и повишаване на настроението. L-Carnitine има седативно действие и успешно неутрализира нарушенията на съня.

cardio4 1


L-Carnitinе подпомага сърдечно- съдовите функции
L-Carnitine
има съществено значение за правилното функциониране на сърдечно -съдовата система. Особено активен е при сърдечна стенокардия. Сърдечната стенокардия или Ангина Пекторис е заболяване, характеризиращо се с остра, пронизваща болка в гърдите, причинена от исхемия на сърдечния мускул. Причината обикновено се дължи на спазъм на коронарните артерии, или на тяхното запушване или стесняване вследствие от атеросклероза.

Известно е, че приемът на L-Carnitine намалява рисковете от настъпване на сърдечен удар. Проведените множество изследвания в тази посока сочат, че приемът на L-Carnitine оказва общо благоприятно и коригиращо въздействие върху функциите на сърдечно- съдовата система.

Притежава мощни антиоксидантни свойства
L-Carnitine
представлява аминокиселина с мощни антиоксидантни свойства. Както знаем, антиоксидантите играят важна роля в човешкия организъм. Те предотвратяват последствията, причинени от действието на свободните радикали върху клетките. В това отношение приемът на L-Carnitine има благоприятно въздействие върху имунния отговор на организма при настъпили инфекции и възпаления.
 
Укрепва и предпазва костите
Известен факт е, че максималната костна плътност при човека се достига с навършване на 30- годишна възраст. След това костите стават по-чупливи и по- уязвими при физическо натоварване, което крие сериозни рискове за целостта им. Ако през този период от време не се създаде достатъчно костна маса, по-късно това сериозно увеличава предпоставките за травми и заболявания на костите като счупвания, остеопороза и артрит и  други. Приемът на L-Carnitine,  съдейства за забавянето на тези нежелателни процеси.

L-Carnitine

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Подобни публикации