СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Консумация на кофеин преди тренировка: Как увеличава изгарянето на мазнините?

cvetita f
rss

Учени от Катедрата по физиология към University of Granada (UGR) установяват, че кофеинът (около 3 mg/kg), приет половин час преди изпълнението на аеробни упражнения, може значително да увеличи скоростта на изгаряне на мазнините.
В своето проучване, публикувано в Journal of International Society of Sports Nutrition, изследователите целят да определят дали кофеинът – едно от най-често консумираните ергогенни вещества в света за подобряване на спортните постижения – всъщност увеличава окисляването или „изгарянето“ на мазнините по време на тренировка. [1]

Резултатите от нашето проучване показват, че консумацията на кофеин 30 минути преди извършването на аеробни упражнения увеличава максималното окисляване на мазнините по време на тренировка, независимо по кое време на деня се изпълнява“, обяснява Франсиско Амаро, водещ автор на изследването.


Всъщност причините за това са няколко.

Първо, това вероятно се дължи на факта, че кофеинът е компонент, който има качествата да  въздейства над изгарянето на гликогена. Гликогенът представлява специфичен въглехидрат, който е източник на енергия за организма. Много често той замества дефицита на хранителни вещества и подпомага умствената и физическата работа, която тялото ни извършва. За задоволяване на естествената потребност на организма от енергия, тялото ни изгаря определено количество гликоген. [2] Кофеинът има отношение в този процес, като съдейства изгарянето на мазнините и ги използва за преобразуването на енергия–енергия, за чийто прилив отново е отговорен именно той–кофеинът.


Второ, кофеинът съдейства производството и отделянето на Л-глутамин. Л-Глутаминът е важна аминокиселина, незаменима за изграждането на необходими полипептиди, белтъчини и т.н. Глутаминът повишава доставката на кислород и водород до мускулните клетки и частично снижава образуването на млечна киселина. Поради това Л-Глутаминът играе важната роля на регулатор, като балансира синтеза и разпада на белтъчините и други важни елементи. Освен това глутаминът има изключително значение за изолирани процеси, като протеиновия синтез. Л-Глутаминът съдейства синтезирането на протеините и респективно за неутрализирането на катаболните (разрушителни) процеси в тялото. Или с други думи едновременно възпрепятства разграждането на мускулната маса и подпомага за засилване на анаболните процеси в организма.

Трето, подпомага синтеза на допамин, необходим невротрансмитер. По този начин активира притока на енергия и стимулира физическата издръжливост.

Четвърто, кофеинът може да повиши нивата на енергията, което се дължи на неговото блокиращо умората действие. Кофеинът възпрепятства свързването на аденозин в мозъка. Аденозинът е специфичен невротрансмитер, който се натрупва и ни кара да се чувстваме изморени. Аденозинът се свързва по естествен начин с определени центрове намиращи се в мозъка ни, които забавят мозъчната ни активност. При „блокиране“ на неговия синтез, се редуцира чувството за умора и отпадналост.


Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме Специално кафе Цветита – Signature Blend     

  • Сорт: 100% Арабика
  • Произход на кафето: Бразилия, Етиопия, Панама, Колумбия
  • Вкус: тъмен шоколад, лешник, сушени сливи
  • Послевкус: сладък, плодови нотки
  • Наситеност: силно тяло
  • Начин на изпичане: средно изпечен
  • Смилане: на зърна, еспресо, филтър
  • Препоръчваме за: Джезве, Еспресо машина, Кафеварка

кофеин


Какво е Specialty Coffee(специално кафе)?
Specialty Coffee е висококачествено кафе, чието производство е плод на многоетапен, детайлизиран процес. Отправна точка на дългия път, който изминава специалното кафе е изборът на място за засаждане на кафеения сорт и прецизно отглеждане. Следват много усилия по обирането на реколтата, селектирането на зърната, изпичането и пакетирането им.

Каква е разликата между специалното и обикновеното кафе?
Отговорът е един: качеството. Specialty Coffee се различава коренно от обикновеното кафе и това си личи още при първата „среща“ с него. Specialty Coffeeе прецизност, търпение и внимание към детайла, за да се постигне онзи съвършен вкус, който носи всяка глътка.

Защо Specialty Coffee е толкова специално?
Specialty Coffee е изключително рядък клас кафе, който се произвежда в ограничени количества- около 5% от общото производство на кафе в света. Очарованието на Specialty Coffee трудно може да бъде разказано. Може би единственият начин е да го опиташ.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.


Използвани източници:
[1] Guest, N.S., VanDusseldorp, T.A., Nelson, M.T. et al. International society of sports nutrition position stand: caffeine and exercise performance. J Int Soc Sports Nutr 18, 1 (2021). https://doi.org/10.1186/s12970-020-00383-4
[2] Dulloo AG, Geissler CA, Horton T, Collins A, Miller DS. Normal caffeine consumption: influence on thermogenesis and daily energy expenditure in lean and postobese human volunteers. Am J Clin Nutr. 1989 Jan;49(1):44-50. doi: 10.1093/ajcn/49.1.44. PMID: 2912010.
[3] Smith AP, Brockman P, Flynn R, Maben A, Thomas M. Investigation of the effects of coffee on alertness and performance during the day and night. Neuropsychobiology. 1993;27(4):217-23. doi: 10.1159/000118984. PMID: 8232842. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8232842/

Подобни публикации