СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Ресвератролът, хидрокситирозолът и кверцетинът – „воините”, пазещи тялото ни

antioxidanti 1
rss

За антиоксидантите се говори все по-често и това никак не е случайно.  Тези невидими „воини” са изключително важни за здравето ни, тъй като се борят срещу увреждането на клетките, причинено от свободните радикали.

Какво представляват антиоксидантите?

Както вече стана ясно антиоксидантите са молекули, които се борят със свободните радикали в организма.

От своя страна, свободните радикали са съединения, които могат да причинят вреда, ако нивата им в тялото станат прекалено високи. Те са една от основните причини за много сериозни заболявания – включително диабет, сърдечни заболявания и рак.

Тялото ни разполага със собствена антиоксидантна защита, за да държи свободните радикали под контрол. Ние обаче можем да си набавим допълнително антиоксиданти чрез храната. Те се съдържат най-много в плодовете, зеленчуците и други растителни храни. Няколко витамина, като например витамините Е и С, също са ефективни антиоксиданти.

Как действат свободните радикали?

Свободните радикали постоянно се образуват в тялото ни. Без противодействието на антиоксидантите те много бързо биха причинили сериозни увреждания на организма ни и в крайна сметка ще доведат до смърт.

Същевременно обаче, свободните радикали изпълняват и важни функции, които са от съществено значение за здравето. [1]

Например имунните клетки използват свободните радикали в борбата с инфекциите. [2]

В резултат на това тялото ни трябва да поддържа определен баланс между свободните радикали и антиоксидантите.

Кога се стига да оксидативен стрес?

Когато свободните радикали са повече от антиоксидантите, това може да доведе до състояние, наречено оксидативен стрес.

Продължителният оксидативен стрес може да увреди ДНК и други важни молекули в тялото. Понякога той дори води до клетъчна смърт.

Увреждането на ДНК повишава риска от рак, а някои учени изказват предположение, че то играе ключова роля в процеса на стареене [3], [4]

Антиоксидантите в храните

Храната е основен източник на антиоксиданти. Тези биохимични вещества се съдържат в животинските и растителните храни – особено в горските плодове. Богати на антиоксиданти са също зеленият чай, кафето и черният шоколад . [5]

Антиоксидантите могат да увеличат срока на годност както на естествените, така и на преработените храни. Затова те често се използват като хранителни добавки. Например витамин С често се добавя към преработени храни, за да действа като консервант [6]

Видове антиоксиданти

Антиоксидантите могат да бъдат категоризирани като водоразтворими или мастноразтворими.

Водноразтворимите действат в течността вътре и извън клетките, докато мастноразтворимите действат предимно в клетъчните мембрани.

Витамин С – този водоразтворим антиоксидант е основна хранителна съставка в храната.

Витамин Е – мастноразтворим антиоксидант, играещ решаваща роля в защитата на клетъчните мембрани от окислително увреждане.

Флавоноиди – тази група растителни антиоксиданти има много полезни за здравето ефекти [7]

И още важни антиоксиданти…

Ресвератролът

Той е растително съединение, което действа като антиоксидант. Основните хранителни източници, които са богати на ресвератрол са червеното вино, гроздето, някои горски плодове и фъстъците. [8], [9]

Това съединение е с особено висока концентрация в люспите и семената на гроздето. Именно тези части на плода се включват във ферментацията на червеното вино, поради което концентрацията на ресвератрол в него е особено висока [8], [10]

Ползите от приема на ресвератрол

  • Благодарение на антиоксидантните си свойства ресвератролът може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Този ефект се постига, като се стимулира производството на азотен оксид, който кара  кръвоносните съдове да се отпускат [11], [12]

Авторите на това проучване обаче подчертават, че са необходими допълнителни изследвания, преди да се направят конкретни препоръки за оптимална доза ресвератрол при проблеми с кръвното налягане.

  • Ресвератролът оказва положително въздействие върху мазнините в кръвта.

Няколко проучвания при животни показват, че добавките с ресвератрол могат да променят мазнините в кръвта по здравословен начин [13], [14]

В проучване от 2016 г. мишки са подложени на диета с високо съдържание на протеини и полиненаситени мазнини, като са им давани и добавки с ресвератрол.

Данните сочат, че ресвератролът влияе върху нивата на холестерола, като намалява ефекта на ензим, който контролира производството на холестерол.

Като антиоксидант той може да намали окисляването на „лошия” холестерол. Окисляването допринася за натрупването на плаки в стените на артериите.

В едно проучване на участниците е даден екстракт от грозде, който е бил обогатен с допълнителен ресвератрол. След шестмесечно лечение „лошият” холестерол е намалял с 4,5 %, а окисленият – с 20 %, в сравнение с участниците, които са приемали необлагороден екстракт от грозде или плацебо [15]

  • Предпазва мозъка

Няколко проучвания показват, че пиенето на червено вино може да помогне за забавяне на свързания с възрастта когнитивен упадък [16], [17], [18], [19]

Отчасти това се дължи на антиоксидантната и противовъзпалителната активност на ресвератрола.

Освен това той може да задейства верига от събития, която предпазва мозъчните клетки от увреждане.

  • Повишава инсулиновата чувствителност

Доказано е, че ресвератролът може да бъде много полезен, когато става дума за борба с диабета. Това показват данните при проучвания върху животни.

Тези ползи включват повишаване на инсулиновата чувствителност и предотвратяване на усложненията от диабета. [20], [21], [22], [23]

Едно от обясненията за това как действа ресвератролът е, че той може да спре определен ензим да превръща глюкозата в сорбитол – захарен алкохол.

Когато при хората с диабет се натрупа твърде много сорбитол, той може да предизвика увреждащ клетките оксидативен стрес. [24]

  • Облекчава болката в ставите

Когато се приема като добавка, ресвератролът може да помогне за предпазване на хрущяла от увреждане и за облекчаване на ставните болки.                                                   ресвератролът

Хидрокситирозол

Хидрокситирозолът е фенолно съединение, което се извлича от маслиновото дърво и неговите листа.

Той е страничен продукт, получен при производството на зехтин. Смята се за най-мощното антиоксидантно съединение след галовата киселина.

Благодарение на молекулярната си структура редовната му консумация има редица благоприятни ефекти – антиоксидантно, противовъзпалително, противораково действие, защита на кожата и очите и др.

Поради тези причини екстракт от хидрокситирозол се използва често в различни био продукти, за да се заменят синтетичните добавки.

Това фенолно съединение присъства изключително много в т.нар. „Средиземноморска диета”, тъй като тя е базирана на честата консумация на зехтин и маслини.

Учените са категорични, че хидрокситирозолът има мощна биоактивна сила. Тя се дължи на  големия му антиоксидантен капацитет, защитната му функция в клетките и структурния му афинитет към някои съединения. Той лесно се асимилира от човешкия организъм, достигайки до кръвната плазма за 15 или 20 минути. Същевременно се елиминира 6 – 8 часа по-късно от бъбречната или храносмилателната система. Затова не създава рискове от натрупване или токсичност.

Освен това хидрокситирозолът е амфипатична, водоразтворима и мастноразтворима молекула, тъй като има липофилен край и друг хидрофилен край. Това го прави добър преносител на вещества през човешкото тяло, поради което може да проникне по-лесно през клетъчната мембрана.

Поради тези структурни и молекулярни характеристики хидрокситирозолът е много полезен за организма. [25]

Кверцетин

Кверцетинът е пигмент, който принадлежи към група растителни съединения, наречени флавоноиди. Те се съдържат в много зеленчуци, плодове, зърнени храни, чай и вино.

Учените подчертават, че кверцетинът е един от най-разпространените антиоксиданти в храната и играе важна роля в борбата срещу свободните радикали. Освен това антиоксидантните му свойства могат да помогнат за намаляване на – възпаления, симптоми на алергия, кръвното налягане.

Благоприятното въздействие на флавоноидите като кверцетин се обуславя от способността им да функционират като антиоксиданти в тялото ни. [26]

Кверцетинът е най-разпространеният флавоноид в храната. Изчислено е, че средностатистическият човек дневно консумира 10-100 mg от него.

Сред храните, богати на кверцетин, са лук, ябълки, грозде, горски плодове, броколи, цитрусови плодове, череши, зелен чай, кафе, червено вино и каперси. [27]

В днешното забързано ежедневие изключително удобство е, че кверцетинът може да се намери под формата на хранителни добавки.

Приематът им действа в няколко направления:

  • повишаване на имунитета
  • борба с възпаленията
  • справяне с алергиите
  • подпомагане на тренировъчните резултати
  • поддържане на общото здраве

Освен това…

Приемът на кверцетин може да подпомогне контрола на кръвната захар. Изследвания върху хора и животни показват, че съединението може да намали нивата на кръвната захар на гладно и да предпази от усложнения при диабет. [28], [29], [30]


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com. 


Quercetin Max 80 capsules RGB

Използвани източници:

healhline.com

[1] Rahal A, Kumar A, Singh V, Yadav B, Tiwari R, Chakraborty S, Dhama K. Oxidative stress, prooxidants, and antioxidants: the interplay. Biomed Res Int. 2014;2014:761264. doi: 10.1155/2014/761264. Epub 2014 Jan 23. PMID: 24587990; PMCID: PMC3920909.

[2] Hampton MB, Kettle AJ, Winterbourn CC. Inside the neutrophil phagosome: oxidants, myeloperoxidase, and bacterial killing. Blood. 1998 Nov 1;92(9):3007-17. PMID: 9787133.

[3] Singh AK, Pandey P, Tewari M, Pandey HP, Gambhir IS, Shukla HS. Free radicals hasten head and neck cancer risk: A study of total oxidant, total antioxidant, DNA damage, and histological grade. J Postgrad Med. 2016 Apr-Jun;62(2):96-101. doi: 10.4103/0022-3859.180555. PMID: 27089108; PMCID: PMC4944358.

[4] Liguori I, Russo G, Curcio F, Bulli G, Aran L, Della-Morte D, Gargiulo G, Testa G, Cacciatore F, Bonaduce D, Abete P. Oxidative stress, aging, and diseases. Clin Interv Aging. 2018 Apr 26;13:757-772. doi: 10.2147/CIA.S158513. PMID: 29731617; PMCID: PMC5927356.

[5] Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, Bøhn SK, Dragland S, Sampson L, Willey C, Senoo H, Umezono Y, Sanada C, Barikmo I, Berhe N, Willett WC, Phillips KM, Jacobs DR Jr, Blomhoff R. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr J. 2010 Jan 22;9:3. doi: 10.1186/1475-2891-9-3. PMID: 20096093; PMCID: PMC2841576.

[6] Karre L, Lopez K, Getty KJ. Natural antioxidants in meat and poultry products. Meat Sci. 2013 Jun;94(2):220-7. doi: 10.1016/j.meatsci.2013.01.007. Epub 2013 Jan 29. PMID: 23501254.

[7] Wang X, Ouyang YY, Liu J, Zhao G. Flavonoid intake and risk of CVD: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Br J Nutr. 2014 Jan 14;111(1):1-11. doi: 10.1017/S000711451300278X. Epub 2013 Aug 16. PMID: 23953879.

[8] Gambini J, Inglés M, Olaso G, Lopez-Grueso R, Bonet-Costa V, Gimeno-Mallench L, Mas-Bargues C, Abdelaziz KM, Gomez-Cabrera MC, Vina J, Borras C. Properties of Resveratrol: In Vitro and In Vivo Studies about Metabolism, Bioavailability, and Biological Effects in Animal Models and Humans. Oxid Med Cell Longev. 2015;2015:837042. doi: 10.1155/2015/837042. Epub 2015 Jun 28. PMID: 26221416; PMCID: PMC4499410.

[9] Weiskirchen S, Weiskirchen R. Resveratrol: How Much Wine Do You Have to Drink to Stay Healthy? Adv Nutr. 2016 Jul 15;7(4):706-18. doi: 10.3945/an.115.011627. PMID: 27422505; PMCID: PMC4942868.

[10] Soleas GJ, Diamandis EP, Goldberg DM. Wine as a biological fluid: history, production, and role in disease prevention. J Clin Lab Anal. 1997;11(5):287-313. doi: 10.1002/(SICI)1098-2825(1997)11:5<287::AID-JCLA6>3.0.CO;2-4. PMID: 9292395; PMCID: PMC6760744.

[11] Xia N, Förstermann U, Li H. Resveratrol and endothelial nitric oxide. Molecules. 2014 Oct 9;19(10):16102-21. doi: 10.3390/molecules191016102. PMID: 25302702; PMCID: PMC6270738.

[12] López-Sepúlveda R, Jiménez R, Romero M, Zarzuelo MJ, Sánchez M, Gómez-Guzmán M, Vargas F, O’Valle F, Zarzuelo A, Pérez-Vizcaíno F, Duarte J. Wine polyphenols improve endothelial function in large vessels of female spontaneously hypertensive rats. Hypertension. 2008 Apr;51(4):1088-95. doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.107.107672. Epub 2008 Feb 7. PMID: 18259008.

[13] Xie HC, Han HP, Chen Z, He JP. A study on the effect of resveratrol on lipid metabolism in hyperlipidemic mice. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2013;11(1):209-212. Published 2013 Nov 2.

[14] Mendes KL, de Pinho L, Andrade JM, Paraíso AF, Lula JF, Macedo SM, Feltenberger JD, Guimarães AL, de Paula AM, Santos SH. Distinct metabolic effects of resveratrol on lipogenesis markers in mice adipose tissue treated with high-polyunsaturated fat and high-protein diets. Life Sci. 2016 May 15;153:66-73. doi: 10.1016/j.lfs.2016.04.014. Epub 2016 Apr 14. PMID: 27085216.

[15] Tomé-Carneiro J, Gonzálvez M, Larrosa M, García-Almagro FJ, Avilés-Plaza F, Parra S, Yáñez-Gascón MJ, Ruiz-Ros JA, García-Conesa MT, Tomás-Barberán FA, Espín JC. Consumption of a grape extract supplement containing resveratrol decreases oxidized LDL and ApoB in patients undergoing primary prevention of cardiovascular disease: a triple-blind, 6-month follow-up, placebo-controlled, randomized trial. Mol Nutr Food Res. 2012 May;56(5):810-21. doi: 10.1002/mnfr.201100673. PMID: 22648627.

[16] Granzotto A, Zatta P. Resveratrol and Alzheimer’s disease: message in a bottle on red wine and cognition. Front Aging Neurosci. 2014;6:95. Published 2014 May 14. doi:10.3389/fnagi.2014.00095

[17] Wang J, Ho L, Zhao Z, Seror I, Humala N, Dickstein DL, Thiyagarajan M, Percival SS, Talcott ST, Pasinetti GM. Moderate consumption of Cabernet Sauvignon attenuates Abeta neuropathology in a mouse model of Alzheimer’s disease. FASEB J. 2006 Nov;20(13):2313-20. doi: 10.1096/fj.06-6281com. PMID: 17077308.

[18] Panza F, Frisardi V, Seripa D, Logroscino G, Santamato A, Imbimbo BP, Scafato E, Pilotto A, Solfrizzi V. Alcohol consumption in mild cognitive impairment and dementia: harmful or neuroprotective? Int J Geriatr Psychiatry. 2012 Dec;27(12):1218-38. doi: 10.1002/gps.3772. Epub 2012 Mar 7. PMID: 22396249.

[19] Corona G, Vauzour D, Hercelin J, Williams CM, Spencer JP. Phenolic acid intake, delivered via moderate champagne wine consumption, improves spatial working memory via the modulation of hippocampal and cortical protein expression/activation. Antioxid Redox Signal. 2013 Nov 10;19(14):1676-89. doi: 10.1089/ars.2012.5142. Epub 2013 Apr 3. PMID: 23458470.

[20] Vallianou NG, Evangelopoulos A, Kazazis C. Resveratrol and diabetes. Rev Diabet Stud. 2013;10(4):236-242. doi:10.1900/RDS.2013.10.236

[21] Sharma S, Anjaneyulu M, Kulkarni SK, Chopra K. Resveratrol, a polyphenolic phytoalexin, attenuates diabetic nephropathy in rats. Pharmacology. 2006;76(2):69-75. doi: 10.1159/000089720. Epub 2005 Nov 11. PMID: 16286809.

[22] Chang CC, Chang CY, Wu YT, Huang JP, Yen TH, Hung LM. Resveratrol retards progression of diabetic nephropathy through modulations of oxidative stress, proinflammatory cytokines, and AMP-activated protein kinase. J Biomed Sci. 2011 Jun 23;18(1):47. doi: 10.1186/1423-0127-18-47. PMID: 21699681; PMCID: PMC3150248.

[23] Fröjdö S, Durand C, Pirola L. Metabolic effects of resveratrol in mammals–a link between improved insulin action and aging. Curr Aging Sci. 2008 Dec;1(3):145-51. doi: 10.2174/1874609810801030145. PMID: 20021385.

[24] Soleas GJ, Grass L, Josephy PD, Goldberg DM, Diamandis EP. A comparison of the anticarcinogenic properties of four red wine polyphenols. Clin Biochem. 2002 Mar;35(2):119-24. doi: 10.1016/s0009-9120(02)00275-8. PMID: 11983346.

[25] Fernández-Bolaños J.G., López O., López-García M.A., Marset A. Olive Oil—Constituents, Quality, Health Properties and Bioconversions. InTech; London, UK: 2012. Chapter 20, Biological properties of Hydroxytyrosol and its derivates; pp. 375–398. [CrossRef] [Google Scholar]

[26] Boots AW, Haenen GR, Bast A. Health effects of quercetin: from antioxidant to nutraceutical. Eur J Pharmacol. 2008 May 13;585(2-3):325-37. doi: 10.1016/j.ejphar.2008.03.008. Epub 2008 Mar 18. PMID: 18417116.

[27] Bischoff SC. Quercetin: potentials in the prevention and therapy of disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2008 Nov;11(6):733-40. doi: 10.1097/MCO.0b013e32831394b8. PMID: 18827577.

[28] Ostadmohammadi V, Milajerdi A, Ayati E, Kolahdooz F, Asemi Z. Effects of quercetin supplementation on glycemic control among patients with metabolic syndrome and related disorders: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2019 May;33(5):1330-1340. doi: 10.1002/ptr.6334. Epub 2019 Mar 8. PMID: 30848564.

[29] Shi GJ, Li Y, Cao QH, Wu HX, Tang XY, Gao XH, Yu JQ, Chen Z, Yang Y. In vitro and in vivo evidence that quercetin protects against diabetes and its complications: A systematic review of the literature. Biomed Pharmacother. 2019 Jan;109:1085-1099. doi: 10.1016/j.biopha.2018.10.130. Epub 2018 Nov 6. PMID: 30551359.

[30] Bule M, Abdurahman A, Nikfar S, Abdollahi M, Amini M. Antidiabetic effect of quercetin: A systematic review and meta-analysis of animal studies. Food Chem Toxicol. 2019 Mar;125:494-502. doi: 10.1016/j.fct.2019.01.037. Epub 2019 Feb 5. PMID: 30735748.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30735748/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30735748/

Подобни публикации