СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Как „слънчевият” витамин помага на децата? Какви са разликите между D2 и D3?

dete nachalna
rss

Всеки е чувал за „слънчевия” витамин D. Дори самото наименование предизвиква усмивка! А името не е случайно, тъй като голяма част от този витамин се набавя точно чрез слънчевите лъчи. Но замисляли ли сте се наистина колко е нужен той за нашето съществуване?

Витамин D е хранително вещество, което е важно за нас още от най-ранна детска възраст, тъй като участва в изграждането и поддържането на здрави кости и зъби. Това е така, защото организмът може да усвоява калция (основен компонент на костите) само при наличието на витамин D.

Освен това той регулира и много други клетъчни функции в тялото. Неговите противовъзпалителни, антиоксидантни и невропротективни свойства поддържат имунното здраве, мускулната функция и активността на мозъчните клетки.

Защо витамин D е толкова нужен за децата?

При децата недостигът на витамин D може да доведе до развитие на рахит. Тогава костите омекват и стават податливи на счупвания. При възрастните този недостиг може да увеличи риска от остеомалация(„размекване” на костите) и остеопороза  (крехки кости).

Откриването на витамина в началото на ХХ век е истински пробив в лечението на тези заболявания.

По време на детството и юношеството родителите трябва да обърнат специално внимание на снабдяването с витамин D. Това е особено важно през тези периоди от живота поради активния растеж, формирането на всички системи и същевременно непрекъснатия процес на учене при подрастващите. Като добавим и всички извънкласни дейности, с които са натоварени съвременните деца, става ясно, че натоварването върху крехкия организъм е огромно. Именно заради това детето се нуждае от пълен набор от витаминни и минерални добавки.

Ето защо приемът на витамин D при децата (и не само) е изключително важен, особено през зимните месеци, когато слънчевите дни не са толкова много. Учени са установили, че за да си го набавим чрез лъчите, трябва всеки ден да се излагаме на слънце между 15 и 30 минути в диапазона между от 10 до 15 часа.

Изследвания показват, че 50% от населението на земята има недостатъчни нива на витамин D. [1]

Какво още трябва да знаем за витамин D?

Той e мастноразтворимо съединение. Когато говорим за него, е добре да не забравяме, че става дума за група витамини. Най-важните сред тях са витамин D2 (ергокалциферол) и витамин D3, известен още като холекалциферол.

И двата витамина играят една и съща роля в организма, но все пак имат малко по-различна молекулярна структура.                                                                                                                       витамин D

Каква е разликата между витамин D2 и D3?

Витамин D2 (ергокалциферол) се среща в храни от растителен произход.

Витамин D3 (холекалциферол) се намира в храни от животински произход и се синтезира в тялото при излагане на слънчева светлина.

Според Службата за хранителни добавки към Националния институт по здравеопазване в САЩ (National Institute of Health’s Office of Dietary Supplements) и двата вида повишават нивата на витамин D в кръвта на човека.

За съжаление много малко храни съдържат естествено витамин D в достатъчни количества. Затова много производители обогатяват с този витамин продуктите си, като например зърнени храни и мляко.

Според много проучвания витамин D3 има някои предимства пред D2. Петседмично изследване, направено през 2016 г., показва, че приемът два пъти седмично на добавки с витамин D3 е по-ефективен за повишаване на нивата на витамин D, отколкото същото количество витамин D2. [2]

Храни, съдържащи витамин D2

  • млечни и растителни млека – овесено, бадемово и соево мляко
  • портокалов сок
  • зърнени храни

Храни с високо съдържание на витамин D3

Храните с естествено високо съдържание на витамин D3 идват от животински източници. [3]

Сред тях са:

  • Масло от черен дроб на треска
  • Пъстърва
  • Сьомга
  • Яйца
  • Говежди черен дроб
  • Риба тон
  • Сирене

Много от тези храни обаче не са любими за подрастващите. Повечето деца и тийнейджъри трудно биха яли черен дроб от треска например, а за да си набавят необходимото количество витамини, трябва да го правят редовно и в достатъчни количества. Това, което получаваме от храната, може да не е достатъчно, за да се попълни дневната доза витамини в организма като цяло.

Освен това усвояването на минералите и витамините от всяка храна е доста слабо: нещо се губи в процеса на готвене, нещо зависи от характеристиките на конкретния организъм – киселинност, метаболизъм и т.н.

И тук идва мястото на хранителните добавки. Предимството им е, че са с изчислена оптимална дневна доза и най-често съчетават няколко добре подбрани витамина. Освен това са много по-лесни за приемане, отколкото няколко отделни витамина.

Любопитно

Различни неща могат да повлияят на това колко витамин D произвежда организмът. Например хората с по-светла кожа произвеждат повече витамин D от тези с по-тъмна.

Други фактори са времето навън и географското разположение – колкото по-близо до екватора, толкова по-добре.

Изследвания показват, че 50% от населението на земята има недостатъчни нива на витамин D. [2]


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.  
Kids D3 Bearies 30 tablets 01 LIGHT RGB

Използвани източници:

medicalnewstoday.com

mayoclinic.org

 [1] Shieh A, Chun RF, Ma C, et al. Effects of High-Dose Vitamin D2 Versus D3 on Total and Free 25-Hydroxyvitamin D and Markers of Calcium Balance. J Clin Endocrinol Metab. 2016;101(8):3070-3078. doi:10.1210/jc.2016-1871 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27192696/

[2] Sizar O, Khare S, Goyal A, et al. Vitamin D Deficiency. [Updated 2021 Jul 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/

cvetitaherbal.com

Подобни публикации