СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Витамин B4 – защо е толкова важен за организма?

b44
rss


Повече за витамин B4
Витамин B4
(или холин) представлява непостоянен, витаминоподобен елемент, който се счита за есенциален. Това означава, че организма не може да гo синтезира самостоятелно, което предполага да се набавя чрез хранителни вещества. Витамин B4 е изолиран за първи път чрез проучвания през 1930 година.

По структура витамин B4 се характеризира като водоразтворим витамин, което означава, че се разтваря във вода, подобно на другите витамини от група B, към която принадлежи.

Водоразтворимите витамини се характеризират с различна структура от мастноразтворимите и това се изразява в липсата на мобилност в техните молекули. Или водоразтворимите не се транспортират самостоятелно и свободно е организма.  
 
Роля на витамин B4 в организма

Протективен ефект върху клетъчните мембрани
Витамин B4
по своята същност е нутриент (хранително вещество), което подпомага производството на енергия в тялото. Витамин B4 има протективен ефект върху клетъчните мембрани и намалява рисковете от тяхното увреждане. Този елемент има фундаментално участие в миелинизацията. Миелинизацията представлява процес на синтезиране на миелин  или генериране на т.нар. „защитна миелинова обвивка“ на нервите. С това витамин B4 съдейства функционалността на нервите и подпомага запазване целостта на миелиновия слой.

active nerve cells 151689 44

Намалява стойностите на „лошия“ LDL холестерол
Знаем, че холестеролът представлява важен липид или мастна субстанция, която се синтезира в нашето тяло или казано по- друг начин тялото ни я произвежда. Холестеролът се намира във всяка една клетка, по-точно в клетъчните мембрани на всички тъкани на човешкото тяло. Голяма част от холестерола в кръвоносната ни система (80%) се произвежда от черния дроб, а останалите идват приемани чрез храната, която консумираме. Тъй като холестеролът се намира в клетъчните мембрани и повечето тъкани в тялото ни, той спомага за синтезирането на хормони, за формирането на клетъчните мембрани и т.н. По тези и други причини холестеролът е жизненоважен за правилното случване на множество процеси в организма. Холестеролът няма възможност да се транспортира самостоятелно в кръвта, тази роля изпълняват липопротеините.
Има два основни липопротеина, които съдействат процесът на придвижванетo на холестерола в кръвта:

 • Липопротеинис ниска плътност (LDL)“лош” холестерол
 • Липопротеини с висока плътност (HDL ) “добър” холестерол


Витамин B4 намалява нивото на „лошия“ LDL холестерол в кръвта и противодества на процесите на натрупване на холестеринови плаки.
При това, витамин B4 действа релаксиращо над сърдечно-съдовата система и балансира сърдечния ритъм.

Необходим за метаболизирането на веществата
Дотук става ясно, че ролята на този елемент не е никак маловажна. Освен това обаче витамина B4 насърчава успешното преработване на мазнините и така съдейства контролиране на телесното тегло. Има сведения, че този витамин подпомага естествения процес на детоксикация на тялото и общо съдейства чернодробната работа.

витамин

Този елемент има и свойството положително да модулира въглехидратния обмен. Витамин B4 подхранва клетъчните мембрани на бета-клетките, които пък са отговорни за производството на инсулин. В тази връзка се доказва и ролята на този елемент в балансиране нивата на кръвната захар.

Дефицит на витамин B4 в организма

Недостигът на витамин B4 в организма може да се прояви посредством различни индикации, а най-често те са:

 • Дисбаланс в нерната система (разрушаване структурата на нервите)
 • Нарушаване функционалността на черния дроб
 • Повишена кръвно налягане
 • Умора и отпадналост
 • Главоболие и други.

Bvitamin

Храни, богати на витамин B4

 • Семена и кълнове
 • Бобови култури
 • Черен дроб, риба, телешко
 • Млечни продукти
 • Нерафинирани растителни масла
 • Зеленолистни зеленчуци


  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Подобни публикации