СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Витамин B5 – защо е толкова важен за организма?

b5
rss


Повече за витамин B5
Витамин B5
(или пантотенова киселина) представлява витаминоподобен елемент. Витамин B5 е изолиран чрез проучвания през 1933 година. За първи път е споменат от американския биохимик Джон Уилямс, който изолира пантотеновата киселина от бирена мая.

По структура витамин B5 се характеризира като водноразтворим витамин, което означава, че се разтваря във вода, подобно на витамините  от група B и витамин C.  

Водоразтворимите витамини се характеризират с различна структура от мастноразтворимите и това се изразява в  липсата на мобилност в техните молекули или водоразтворимите не се транспортират самостоятелно и свободно.   
 
Роля на витамин B5 в организма

Протективно и противовъзпалително свойство
Витамин B5
по своята същност е нутриент (хранително вещество), което насърчава производството на противовъзпалителни елементи в тялото. Витамин B5 има протективно действие срещу формирането на възпалителни процеси, тъй като благодарение на него в тялото се произвеждат важни компоненти. Витамин B5 подпомага синтеза на хормоните глюкокортикоиди, елементи отговорни за регулиране на въглехидратния и белтъчния метаболизъм. Глюкокортикоидите имат силно противовъзпалително действие като успешно повличват алергичните и инфекциозни процеси в тялото.

Важен за метаболизирането на веществата
Вече споменахме, че витамин B5 подпомага синтеза на хормоните глюкокортикоиди, елементи отговорни за регулиране на въглехидратния и белтъчния метаболизъм. Пантотеновата киселина се всмуква в кръвта, след абсорбация в тънкото черво. Именно това подчертава ролята на този елемент за метаболизирането на веществата. Витамин B5 съдейства за по-лесното усвояване на аминокиселини, витаминоподобни елементи и захари в червата.  

pms2

Необходим за работата на нервната система
Витамин B5
подпомага работата на нервната система, поради свойството му да преформира холина (витамин B4) в ацетилхолин. Ацетилхолинът представлява главен невротрансмитер в периферната и централната нервна система.

Балансира липидния обмен
Знаем, че холестеролът представлява важен липид или мастна субстанция, която се синтезира в нашето тяло или казано по- друг начин тялото ни я произвежда. Холестеролът се намира във всяка една клетка, по-точно в клетъчните мембрани на всички тъкани на човешкото тяло. Голяма част от холестерола в кръвоносната ни система (80%) се произвежда от черния дроб, а останалите идват приемани чрез храната, която консумираме. Тъй като холестеролът се намира в клетъчните мембрани и повечето тъкани в тялото ни, той спомага за синтезирането на хормони, за формирането на клетъчните мембрани и т.н. По тези и други причини холестеролът е жизненоважен за правилното случване на множество процеси в организма. Холестеролът няма възможност да се транспортира самостоятелно в кръвта, тази роля изпълняват липопротеините.
Има два основни липопротеина, които съдействат процесът на придвижванетo на холестерола в кръвта:

 • Липопротеинис ниска плътност (LDL)“лош” холестерол
 • Липопротеини с висока плътност (HDL ) “добър” холестерол
витамин


Пантотеновата киселина има и свойството положително да модулира липидния обмен. Витамин B5 подпомага в намаляване скоростта на образуване и разпадане на мастните киселини и неутрализира натрупването на холестеринови плаки по стените на кръвоносните съдове.  

Дефицит на витамин B5 в организма

Недостигът на витамин B5 в организма може да се прояви посредством различни индикации, а най-често те са:

 • Безсъние, чувство на умора и отпадналост
 • Мравучкане и изтръпване на части от тялото
 • Неспокойствие, раздразнителност, нервност
 • Стомашно-чревни неразположения
 • Суха и безжизнена кожа
 • Липсва на апетит и други.

1 17

Храни, богати на витамин B4:

 • Семена и кълнове
 • Бобови култури
 • Черен дроб, риба, пилешко и говеждо месо
 • Млечни продукти
 • Нерафинирани растителни масла
 • Авокадо и други.

  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Подобни публикации