СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

10 храни за подсилване на женската плодовитост

women food
rss

Ягоди
Ягодите
съдържат голямо количество растителни влакнини (разтворими и неразтворими фибри) като в 100 гр. ягоди се съдържат около 2 до 3 гр. фибри. Фибрите помагат на тялото да се освободи от излишните хормони и поддържа баланса на кръвната захар. Фибрите могат да помогнат за премахване на излишния естроген, като се свържат с него в червата.  

Най-изобилните витамини и минерали в ягодите са витамин C, фолиева киселина, витамин К и Е, калий, магнезий, желязо, мед и фосфор. Ягодите са източник и на много биологично активни съединения – полифеноли (елагинова киселина), и феноли (процианидини). Процианидините се считат за суперантиоксиданти, поради огромните качества, които притежават.  


Череши
Черешите
са добър източник на фибри, което помага да поддържате храносмилателната си система здрава, като подхранват полезни бактерии в червата и насърчавате регулярността им. Наличието на голямо количество растителни влакнини (разтворими и неразтворими) фибри в черешите, оказва изключително благотворно влияние върху обмяната на вещества в червата и спомага за поддържане на стомашно- чревното здраве. Едновременно с това, консумацията на череши ускорява храносмилателните процеси и съдействат общо метаболизма. Точно по тази причина чувствително могат да съдействат при констипация (запек) и метеоризъм (стомашни газове).

Банани
Бананите
съдържат голямо количество растителни влакнини (фибри), както и ценни минерали, сред които: калий, магнезий, манган, мед. Бананите са източник и на витамините C и B6. Освен витамини и минерали, бананите са източник и на антиоксиданти. Антиоксидантите са група биохимични вещества (нискомолекулни съединения), които имат огромен принос за организма, тъй като помагат в защитата от оксидативен стрес.
banana

Антиоксидантите могат да подобрят плодовитостта както при мъжете и  жените. Те деактивират свободните радикали в тялото, което може да има негативни ефекти както за спермата, така и яйчните клетки.

Какао
Какаовите семена
са изключително богати на разнообразни ценни съставки, сред които фосфати, липиди, флаванол, нишесте, някои витамини от група В, алкалоиди, протеини и други. Какаовите зърна са богати на редица основни минерали като магнезий, калций, желязо, цинк, мед, калий и манган; както и на витамини: A, B1, B2, B3, В5, C, E.
В какаото се съдържат теостероли (стимулиращи вещества) благодарение, на които в човешкия организъм се усвояват други важни минерални вещества.

Споменахме, че съставът на зърната му е богат и на флаванол, който влияе благоприятно върху нервната и мозъчната дейност. Сред ефектите му се отличава справянето с депресивни състояния, умора и отпадналост. Какаото ще успешно ще редуцира желанието за прием на трансмазнини, а приемът на здравословни мазнини всеки ден е важно за повишаване на плодовитостта и цялостното здраве.


Червен боб
Червеният боб
е изключителен хранителен източник на важни съединения. В голяма степен червеният боб е богат на вода, но освен това съдържа множество полезни компоненти. На първо място съдържа омега-3 мастни киселини, растителни протеини и влакнини (фибри), органични киселини, мазнини и фолиева киселина. Минералите, на които е източник са няколко – желязо, цинк, натрий, но най- изобилен сред тях е фосфор. Фосфорът е сред жизненоважните елементи е нашия организъм. Фосфорът се съдържа във всяка клетка и е отговорен за редица органични функции, сред които участие в метаболитните процеси, процесите по изграждането на костите и зъбите, поддържането и възстановяването на тъканите и клетките, подпомагане на мускулната регенерация и много други. Фосфорът е свързан с кислорода в тялото ни под формата на фосфат.

Авокадо
Авокадото
е храна с високо съдържание на мазнини. Всъщност 77% от калориите в него, представляват ненасителни и наситени мазнини, което го прави един от най-пълноценните източници на растителни мазнини.

avocado isolated green shape heart 34048 1


По-голямата част от мазнините в авокадото са олеинова киселина – мононенаситена мастна киселина, която също е основният компонент на зехтина и се смята, че е изключително полезна за нашия организъм. Авокадото е храна, която има изключителен принос за женското тяло както за подсилване на плодовитостта, така и в периода на бременност.

Чия

Въпреки незначителния им размер, семена от чия са мощен хранителен източник. Семената от чия са богати на растителни влакнини (фибри), ценни протеини и мазнини. Чията се отличава и с солиден минерален профил, където водещ е магнезият. Други елементи, които са част от състава й са калций, манган, фосфор, цинк и някои витамини от B групата. Чиа семената са чудесен източник на омега-3 мастни киселини. Всъщност семената от чиа съдържат повече омега-3, отколкото много други хранителни продукти, които се отличават в това отношение.


Киноа
Киноата
се отличава с хранителен профил, който е богат на минерали, витамини и фибри. Киноата е източник на 8-те аминокиселини, които са изключително важни за организма ни. Киноата също е сред зърнените храни, които не съдържат глутен, но пък е питателна и богата на важни за организма елементи, което я подрежда наред до останалите суперхрани. Известно за киноата е, че е храна с нисък гликемичен индекс. Знаем, че  храните с нисък гликемичен индекс, не дисбалансират нивата на кръвната захар.


Яйца
Едно добре сварено яйце съдържа витамините A, B2, B4, B5, B12, K, D и E и минералите селен, калций, желязо, натрий, цинк и фосфор. Освен всички ценни компоненти изброение дотук, яйцата съдържат здравословни протеини и мазнини, сред които полинаситени, мононаситени и наситени.

Жълтъкът е по-питателен от белтъка и неслучайно витаминното и минералното съдържание на яйцето е концентрирано главно в жълтъка. Основната функция на жълтъка е да предоставя хранителни вещества за развитието на ембриона на животното. В 100 грама яйца се съдържа около 200 мг фосфор. Фосфорът е сред жизненоважните елементи е нашия организъм. Фосфорът се съдържа във всяка клетка и е отговорен за редица органични функции, сред които участие в метаболитните процеси, процесите по изграждането на костите и зъбите, поддържането и възстановяването на тъканите и клетките, подпомагане на мускулната регенерация и много други. Фосфорът е свързан с кислорода в тялото ни под формата на фосфат.

Семена
Семената
са малки, но много хранителни. Някои от тях притежават забележително високо съдържание на калций, сред тях са семената от мак, сусам, целина и чиа семената. Освен това семената доставят протеини и полезни мазнини – омега 3 и 6 мастни киселини, фолиева киселина и други.

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме на опитате Nettle Max (мощна капсулна форма на екстракт от корен от коприва, за подобряване на плодовитостта при двата пола) и 10/Ten Аргинин AKG за подобряване на плодовитостта при мъжете.

10ten arginin akg 30 kapsuli x 1000mg
плодовитост

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

*плодовитост

Подобни публикации