СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

7 задължителни храни по време на бременност

avocado
rss

Яйца
Едно добре сварено яйце съдържа витамините A, B2, B4, B5, B12, K, D и E и минералите селен, калций, желязо, натрий, цинк и фосфор. Освен всички ценни компоненти изброение дотук, яйцата съдържат здравословни протеини и мазнини, сред които полинаситени, мононаситени и наситени.
Жълтъкът е по-питателен от белтъка и неслучайно витаминното и минералното съдържание на яйцето е концентрирано главно в жълтъка. Основната функция на жълтъка е да предоставя хранителни вещества за развитието на ембриона на животното. В 100 грама яйца се съдържа около 200 мг фосфор. Фосфорът е сред жизненоважните елементи е нашия организъм. Фосфорът се съдържа във всяка клетка и е отговорен за редица органични функции, сред които участие в метаболитните процеси, процесите по изграждането на костите и зъбите, поддържането и възстановяването на тъканите и клетките, подпомагане на мускулната регенерация и много други. Фосфорът е свързан с кислорода в тялото ни под формата на фосфат.

Млечни продукти
По време на бременността, консумацията на допълнителни протеини и калций е важна за развитието на плода. Млякото и млечните продукти осигуряват на организма важния минерал – калций. Калцият е елемент, който е сред най- важните за организма и то със своето налично количество, тъй като е известна важността му в поддържането на костната маса и плътност. Калцият е основен елемент, чието наличие има важна роля в поддържане на костната плътност. Доказано е, че 99 % от калция в тялото ни, представлява фундаментален градивен елемент на костната тъкан и само 1 % от него се намира в клетките или в извънклетъчното пространство.

Мляко
Млякото
е любима и пълноценна храна, която е богата едновременно на ценни белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамините А и B2. Освен това млякото е изключителен източник на калций. Хранителният профил на млякото го превръщат в един от най- големите източници на енергия за тялото. Както знаем млечните продукти са огромна група, към която се причисляват и масло, сметана, извара, айран, топени сирена, йогурт, кашкавал и т.н.

Семена
Семената
са малки, но много хранителни. Някои от тях притежават забележително високо съдържание на калций, сред тях са семената от мак, сусам, целина и чиа семената. Освен това семената доставят протеини и полезни мазнини – омега 3 и 6 мастни киселини, фолиева киселина и други.


Броколи
Броколи-
питателен и нискокалоричен зеленчук. В химичния му състав се включват разнообразие от витамини – C, A, K, B9 и други. Богат е на протеини и фибри.

Броколите притежават и солиден минерален комплекс – селен, фосфор, калий.  Броколите съдържат и други биологично активни съединения-  каротеноиди (органични пигменти) и кверцетин (растителни пигменти) и други. От една страна броколите са зеленчук, който съдържа до 90% вода, което съдейства хидратацията на организма.

От друга, броколите притежават едно изключително ценно съединение, наречено сулфорафан. Сулфорафанът представлява елемент, който има качествата да възпроизведе определени антиоксиданти. По този начин сулфорафанът подпомага естествените процеси на детоксикация и съдейства прочистването на организма от вредните вещества (токсините).  

Авокадо
Авокадото е
храна с високо съдържание на мазнини. Всъщност 77% от калориите в него, представляват ненасителни и наситени мазнини, което го прави един от най-пълноценните източници на растителни мазнини. Съдържащите се здравословните мазнини помагат за изграждането на кожата, мозъка и тъканите на плода.

avocado isolated green shape heart 34048 1


Фибрите са другото хранително вещество, на което авокадото е богато. Фибрите (растителните влакнините), познати по-добре като баластни вещества представляват сложни въглехидрати (полизахариди), именно това е и причината тези елементи да са жизненоважни за човешкия организъм. 

Не само, че авокадото е с високо съдържание на здравословни мазнини, но е и отличен източник на витамини Е и С. Тези два витамина имат ключова роля за здравето и жизнеността на кожата. Според проучвания, мазнините, растителните съединенията и витамините, намиращи се в авокадото, могат да помогнат за по-бързото възстановяване на кожата.


Пресни плодове
Пресните плодове
се характеризират с дълъг списък от ценни хранителни вещества. Базов техен елемент е водата, на нейното наличие се дължат сочността и свежестта на пресния плод. В различните видове плодове, тя варира между 65 до 95%. По отношение на химичния състав, пресните плодове съдържат солидни количества въглехидрати, органични киселини, хранителни влакнини или фибри, азотни и дъбилни вещества.

Дъбилните вещества
са биохимични елементи, взимащи участие в обмяната на веществата и в процесите по отделяне на вътрешноклетъчната енергия. За тяхното наличие подсказва понякога тръпчив вкус. Дъбилните вещества са още способни да се окисляват и на това се дължи потъмняването на обелени плодове както например при ябълките и крушите. Консумацията на пресни плодове по време на бременността съдейства за балансиране нивата на кръвната захар, набавяне на ценни вещества и хидратация на тялото.

Риба
Рибата
е изключително здравословна и високопротеинова храна, нейното присъствие в хранителното меню по време на бременност е задължително. Различните видове риби са източник на различни микро- и макроелементи, витамини, аминокиселини и разбира се, важните омега- 3 мастните киселини, които се съдържат най- вече в морските риби. Омега- 3 мастните киселини представляват група съставена от девет полиненаситени мастни киселини. Характерно за омега- 3 са мастните киселини е, че не се синтезират самостоятелно в човешкия организъм, но в същото време за изключително важни за случването на редица процеси в организма. Ето защо е важно да се набавят в този период от животински или растителни източници.

Бадеми
Бадемите
са изключително питателна храна и богат източник на растителни влакна (фибри), полезни въглехидрати, протеини и мазнини. Бадемите притежават солиден минерален комплекс, съдържат желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, натрий, селен, цинк, манган, омега-6 мастни киселини. В състава на бадемите влизат витамините А, B1, B2, B3, К, Е, фолиева киселина и бетакаротен.  

full frame shot of raw almonds royalty free image 683814187 1537885519

Бадемите са с високо съдържание на антиоксиданти, които могат да защитят клетките от окислителни увреждания.

Бадемите се характеризират с ниско съдържание на въглехидрати, но с високо съдържание на здравословни мазнини, протеини и фибри.

Друго предимство на бадемите е тяхното забележително високо количество магнезий.

Магнезият е вторият най- разпространен минерал в човешкото тяло. Явява се един от най-жизненоважните микроелементи в организма и е отговорен за множество процеси. Известно е, че участва в повече от 300 ензимни реакции, който протичат ежедневно в организма ни. Неслучайно магнезият е един от базовите минерали участващи в производството на енергия. Той подобно на навигатор, насочва нервни импулси, за да активира мускулната работа.


храни

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

*храни

Подобни публикации