СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Кои са най-добрите природни средства за релакс и добър сън

relaks czvetita herbal

В днешното забързано ежедневие много хора не успяват да си осигурят пълноценна почивка. Истината е обаче, че за да бъдем максимално концентрирани и работоспособни, ефикасното „презареждане на батериите“ е от първостепенно значение.

Различни проучвания доказват, че по време на сън в тялото ни протичат много биологични процеси:

  • Мозъкът съхранява нова информация и се освобождава от токсичните отпадъци
  • Нервните клетки комуникират и се реорганизират, което подпомага на мозъка да функционира пълноценно
  • Тялото регенерира клетките, възстановява енергията и освобождава молекули като хормони и протеини

Тези процеси са от решаващо значение за цялостното ни здраве. Без тях телата ни не могат да функционират правилно.

За съжаление редица изследвания на учени от цял свят показват, че все повече хора страдат от хронично безсъние.

В тази статия ще разгледаме някои от естествените съставки, които помагат на тялото да заспи и да релаксира пълноценно.

Мелатонин

Мелатонинът е хормон, който тялото ни произвежда по естествен път. Той играе важна роля в регулирането на цикъла на сън-бодърстване. Участва и в циркадните ритми на нашия организъм. Това са естествени, повторяеми, вътрешни процеси, които се случват в организма ни в рамките на едно денонощие (24 часа).

Естественият мелатонин се произвежда предимно в епифизната жлеза, която се намира в мозъка. Той обаче се концентрира и в други части на тялото – очи, костен мозък и черва. За синтеза му е необходим друг хормон – серотонинът, който в епифизата се превръща в мелатонин.

В някои случаи производството на мелатонин е затруднено, поради което учените са създали лабораторна версия на това вещество, която се предлага като добавка без рецепта.

Нивата на мелатонин започват да се увеличават при залез слънце, когато навън става тъмно. Те достигат най-високите си стойности в средата на нощта и започват да намаляват с наближаването на изгрева.

Действието на мелатонина потиска сигналите в мозъка, които насърчават бодърстването. Ето защо обикновено ни се приспива, когато дойде време за лягане.

Различни фактори могат да окажат влияние върху биологичния ни часовник и да доведат до безсъние – стрес, пътуване в различни часови зони, климатични промени, работата на смени, някои здравословни проблеми и други.

Когато се появи един или няколко от горепосочените фактори, може да настъпят нарушения в синтеза на мелатонин.

Затова понякога е добро решение да се пристъпи към допълнителен прием на мелатонин.

Съществуват доказателства, че мелатонинът играе роля и в други процеси на тялото освен за заспиването. Този хормон помага за регулиране на кръвното налягане, телесната температура, нивата на кортизол и имунната функция [1], [2].

Мента

Не е случайно, че ментата е толкова разпространена и търсена билка. Тя е богата на различни ценни вещества. Съдържа 3-5% етерично ментолово масло, ензими, дъбилни, смолисти и горчиви вещества, флавоноиди, каротеноиди, танини, соли и микроелементи.

Доказано е, че чаят от мента или екстрактът от тази билка могат да намалят чувството на умората и да помогнат за освобождаване от стреса.

Изследванията показват, че естествените съединения в ментата могат да имат благоприятен ефект върху енергията.

В едно проучване 24 здрави млади хора изпитват по-малко умора по време на когнитивен тест, когато са взели преди това капсули с масло от мента [3].

Тази билка е призната за естествен мускулен релаксант, тъй като има болкоуспокояващо действие. Ментолът, съдържащ се в ментата, има свойството да увеличи притока на кръв, осигурявайки усещане за охлаждане, което облекчава болката.

Успокояващото действие на ментата се дължи и на друг важен елемент –хесперидинът. Той представлява флавоноиден гликозид (биофлавоноид), който има силно противовъзпалително и седативно действие върху клетките и помага тяхната регенерация.

Валериана

valeriana czvetita herbal

Валериана е билка с доказано успокояващо действие. Поради тази причина тя често е включвана в състава на добавки за подпомагане на съня.

Някои наричат това растение „природният валиум“. Хората я използват още от древността за лечение на безсъние.

Две конкретни съединения във валерианата – валеринова киселина и валеренол, могат да действат върху GABA рецепторите в тялото.

GABA (гама-аминомаслената киселина) е химически пратеник, който помага за регулиране на нервните импулси в нервната система.

Това е един от основните невротрансмитери, отговорни за регулирането на съня, а увеличаването на количеството GABA има седативни (успокояващи) ефекти.

Доказано е, че валериановата киселина и валеренолът могат да модулират GABA рецепторите и да увеличат количеството му, налично в централната нервна система. Нещо повече, изследванията показват, че валериановата киселина инхибира (потиска) ензим, който унищожава GABA. По този начин валерианата може да действа върху нервните импулси в мозъка, като отпуска тялото и помага за заспиването.

Магнезий

Магнезият е един от най-разпространените минерали в нашето тяло. Той участва в над 600 клетъчни реакции.

Всъщност всяка клетка в нашето тяло се нуждае от него. Той допринася за здравето на костите, както и за правилното функциониране на мозъка, сърцето и мускулите.

Освен това магнезият подпомага заспиването.


Как се случва това?

За да заспим, тялото и мозъкът ни трябва да се отпуснат.

На химично ниво магнезият подпомага този процес, като активира парасимпатиковата нервна система. Тя е отговорна за това тялото да се отпуска и да минава на режим „почивка“.

Доказано е, че магнезият регулира невротрансмитерите, които изпращат сигнали в нервната система и мозъка.

Той също така регулира хормона мелатонин, който ръководи циклите сън-бодърстване в тялото.

Освен това този минерал се свързва с рецепторите на гама-аминомаслена киселина (GABA). Както вече беше споменато GABA е невротрансмитерът, отговорен за успокояването на нервната дейност.

Като помага на нервната система да се успокои, магнезият може да съдейства на тялото и ума да се подготвят за сън.

Пълноценната почивка и здравият сън са от изключителна важност за нашето здраве. Само така тялото ни ще може да се „презареди“ и да функционира пълноценно. Ние от Cvetita Herbal ви предлагаме промоционален пакет, включващ продукти за сън и релакс, с които всеки ден ще се събуждате свежи и отпочинали. Сега можете да вземете Фаза 5 Супер Слийп и Магнезиев цитрат 30таблетки на специална цена.

phase5 super sleep magnesium

Използвани източници:

[1] Pechanova O, Paulis L, Simko F. Peripheral and central effects of melatonin on blood pressure regulation. Int J Mol Sci. 2014 Oct 8;15(10):17920-37. doi: 10.3390/ijms151017920. PMID: 25299692; PMCID: PMC4227197.

[2] Reiter RJ, Calvo JR, Karbownik M, Qi W, Tan DX. Melatonin and its relation to the immune system and inflammation. Ann N Y Acad Sci. 2000;917:376-86. doi: 10.1111/j.1749-6632.2000.tb05402.x. PMID: 11268363.

[3] Kennedy D, Okello E, Chazot P, Howes MJ, Ohiomokhare S, Jackson P, Haskell-Ramsay C, Khan J, Forster J, Wightman E. Volatile Terpenes and Brain Function: Investigation of the Cognitive and Mood Effects of Mentha × Piperita L. Essential Oil with In Vitro Properties Relevant to Central Nervous System Function. Nutrients. 2018 Aug 7;10(8):1029. doi: 10.3390/nu10081029. PMID: 30087294; PMCID: PMC6116079.

[4] Syed EU, Wasay M, Awan S. Vitamin B12 supplementation in treating major depressive disorder: a randomized controlled trial. Open Neurol J. 2013;7:44-48. Published 2013 Nov 15. doi:10.2174/1874205X01307010044

Подобни публикации