СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Магнезий и действието му върху сърдечно-съдовата система

mg
rss

Магнезият е вторият най-разпространен минерал в човешкото тяло. Eдин от най-жизненоважните микроелементи в организма, който е отговорен за случването на множество процеси. Известно е, че магнезият участва в повече от 300 ензимни реакции, който протичат ежедневно в организма ни.

Този минерал улеснява метаболитните процеси в организма, което е от особена важност. Магнезият подпомага за образуването на важен свързващ белтък в тялото – колагена. Колагенът е основният протеин в съединителната тъкан и най-изобилният белтък, той като се намира в костите, мускулите, сухожилията, връзките, кожата и хрущялите. Именно той е основният компонент на съединителните тъкани, които изграждат сухожилията, връзките, кожата и т.н. Магнезият съдейства производството на колаген и по този начин защитава костите и ставите.


Как магнезият подпомага сърдечно-съдовата дейност?

Магнезият е необходим минерал, съдействащ предпазване от увреждания на мускулната тъкан на сърцето. Нейната функция се свързва с ритмичното и правилно съкращаване и отпускане.

Магнезият е нужен още за работата на ензимите, подпомагащи дейността на клетките в тяхната изправна работа – да използват наличните хранителни вещества и да поддържат необходимия електролитен баланс.

При липса на необходимите количества магнезий, мускулните клетки на сърцето губят способността си да произвеждат енергията, от която се нуждаят. А тази енергия е отговорна за съкращаването и изобщо за случването на всеки сърдечен удар. Клетките също губят способността си да задържат калия вътре, а натрия и калция извън собствената си маса. Тази верижна реакция предполага загуба на калий и кара сърцето да бие неравномерно, състояние познато като аритмия. Но електролитния дисбаланс се свързва и със силно завишените нива на натрий в клетките, отново в отговор от магнезиев дефицит. При невъзможност на сърдечните клетки да задържат натрия извън тяхната маса, натрият привлича вода. Това довежда до едем (подуване вследствие задържане на течности. Пример за разпознаване на състоянието са отеклите глезени. Наличието на повишени количества калций в сърдечните клетки поради магнезиев дефицит е ранен признак за увреждане, с прогресивен характер. Този тип клетъчно увреждане може да доведе до разкъсване или некрозиране на клетките.  

Какво действие има магнезият върху кръвоносните съдове?
Магнезият
има съществена роля в поддържането на целостта и дейността на всеки от компонентите на сърдечно-съдовата система и на пренасяната кръв.

Магнезият е необходим минерал, който е от огромно значение за мускулите на артериите- големите и малките (капилярите и артериолите), за да могат да се съкращават и отпускат, преодолявайки свиването, причинено от калция. Неслучайно магнезият е един от базовите минерали участващи в производството на енергия. Той подобно на навигатор, насочва нервни импулси, за да активира мускулната работа. 

Важен е за капилярите, където се случва обмяната на газовете и хранителните вещества между кръвта и клетките на тъканите и вените, които пренасят кръвта обратно в сърцето. Всички части на сърдечно-съдовата система, която поддържа живота на организма, зависят в една или друга степен от достатъчното налично количество магнезий.

Ангина пекторис, известна също като стенокардия е болка в гръдната област и е сериозно предупреждение, че коронарните артерии не пренасят достатъчно количество кислород. Симптомите й не бива да бъдат подценявани и налагат своевременната консултация със специалист.

Подкрепя функционалността на артетиите
Функцията на коронарните артерии
е именно доставката на кислород и хранителни вещества до сърцето. Проблем има когато въпросните коронарни артерии и артеоли (по- малките  артерии на сърцето) са твърде притиснати. Артериите, които са изложени на силен натиск обикновено са вече стеснени от атеросклероза. В резултат на това правилно пренасяне на кръв се оказва по-трудна задача. Или недостатъчното и неправилно постъпване на кръв в областта на сърцето захранвана от един или повече стеснени от атеросклероза коронарни съдове. 


Нормалното свиване и отпускане на всички артерии е под влиянието от хормони, чиято секреция се контролира от количеството наличен магнезий в организма. Тоест магнезиевите нива имат пряко отношение в ритмичното свиване и отпускане на артериите. Освен това магнезият е отговорен и за други важни процеси в сърдечно-съдовата система и по- точно това се отнася за вещества от групата на липидите, наречени простагландин. Те са произвеждани от ендотелът, клетките които образуват вътрешна настилка на кръвоносните съдове. Тези клетки  имат съществено значение в контролирането на съкращенията и отпусканията на артериите,както и за тяхното освобождаване. Цялата тази мини верига се контролира от магнезия в организма. В този смисъл за правилния синтез на ендотела и нормалното му състояние е отговорен магнезият.  


Балансира кръвното налягане
Магнезият
има влияние и по отношение на високото кръвно налягане, резултат от атеросклероза. Той има въздействие върху ендотела, без достатъчно магнезий настилката на кръвоносните съдове става крехка, и дори леки деформации по повърхността й привличат вещества изграждащи плаки и калциране. Този процес на калциране е в основата на много от заболяванията на сърдено-съдовата система.

Плаките формирани във вътрешната настилка на кръвоносните съдове са причинени основно от отлагания на мастни вещества като холестерола. Магнезият ограничава прекомерното производство на холестерол и предпазва от формиране на лошите мастни вещества липопротейните с ниска плътност – („лошият“ LDL холестерол) и триглицеридите образуващи атеросклеротични плаки.

Магнезият е важен компонент за състоянието на вътрешната настилка на кръвоносните съдове, защитава ги от увреждане и предотвратява образуването на тромби и наслагването на плаки. Предпазва кръвоносните съдове от образуването на съсиреци и по този начин възпрепятства евентуални прекъсване на кръвопотока, поради втвърдяване на артериите или разрастване на съединителна тъкан.


Магнезиев дефицит  
Вследствие на редица органични процеси, организмът ни непрестанно губи ценни по съдържание минерали. Една от естествените и неконтролируеми функции на организма е потенето. Посредством изхвърлянето на вода се предполага изхвърлянето и на минерални соли като магнезий, калций, калий и други.

Изчерпването на магнезий довежда до магнезиев дефицит или (хипомагнезиемия), това означава ниски нива на магнезий в кръвта. В такива случаи серумното ниво на магнезий в кръвта е под минимума от 7 mmol/l. Магнезиевият дефицит предразполага организма към редица заболявания, тъй като е от ключово значение за работата на сърдечно-съдовата система, мускулите, нервната система и за процесите на производство и транспортиране на енергия.

За качественото набавяне на магнезий е необходима щадяща, но ефективна в действието си хранителна добавка.

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме – Магнезиев цитрат 200 mg (капсулна форма):

магнезият

Приемът на Магнезиев Цитрат ще:

  • Спомогне за намалянето на негативните симптоми от недостиг на магнезий, някои от които са: крампи, умора, отпадналост
  • Има благоприятно действие върху съня
  • Подпомогне поддържането на по-високи енергийни нива
  • Благоприятства работата на сърцето
  • Има благоприятно действие върху поддържането на нормални нива на кръвната захар в кръвта
  • Подпомогне здравето на костите и зъбите, най-вече в комбинация с минерали и микроелементи
  • Съдейства за поддържането на нормално кръвно налягане
  • Спомогне за правилното функциониране на имунната система


    Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Използвани източници: Библиотека „Здраве“

Подобни публикации