СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Какво не знаем за ползите от червените боровинки?

cranberries1

Какво представлява червената боровинка?

Червената боровинка е вечнозелен храст с ядливи плодове. Въпреки че има култивирани сортове, годни за консумация са и дивите плодове.

Най-често отглежданият вид е северноамериканската червена боровинка (Vaccinium macrocarpon), но в природата се срещат и други видове.

Поради много острия си и кисел вкус червените боровинки рядко се консумират сурови. Те се използват най-често за направата на сок, който обикновено е подсладен и смесен с други плодови сокове. Освен това се предлагат в сушен вид, на прах или като екстракт в хранителни добавки.

Червените боровинки са богати на различни полезни витамини и растителни съединения, някои от които са доказали ефективността си срещу инфекции на пикочните пътища (ИПП).

В тази статия ще представим и другите ползи, които червените боровинки имат върху здравето.


Хранителната стойност на червените боровинки

Пресните боровинки съдържат почти 90% вода, а останалата част са предимно въглехидрати и фибри.

Основните хранителни вещества в 100 грама сурови, неподсладени боровинки са:

 • Калории: 46;
 • Вода: 87%;
 • Протеин: 0,4 грама;
 • Въглехидрати: 12,2 грама;
 • Захар: 4 грама;
 • Фибри: 4,6 грама;
 • Мазнини: 0,1 грама.

Въглехидрати и фибри

Червените боровинки съдържат предимно прости захари, като захароза, глюкоза и фруктоза [1].

Останалата част е съставена от неразтворими фибри – пектин, целулоза и хемицелулоза, които преминават през червата почти непокътнати.

Червените боровинки съдържат и разтворими фибри. Поради тази причина прекомерната консумация на червени боровинки може да предизвика храносмилателни проблеми, като например диария.

Витамини и минерали

Червените боровинки са богат източник на няколко витамина и минерала, особено на витамин С.

Известен още като аскорбинова киселина, витамин С е един от преобладаващите антиоксиданти в червената боровинка. Той е от съществено значение за поддържането на кожата, мускулите и костите.

 • Манган

Манганът е от съществено значение за растежа, метаболизма и антиоксидантната система на организма. Той се съдържа в повечето храни.

Той е важен мастноразтворим витамин и антиоксидант, който помага за предпазването на клетъчните мембрани от увреждания, причинени от свободните радикали и предотвратява окисляването на лошия холестерол.

 • Витамин К1

Известен също като филохинон, витамин К1 е от съществено значение за съсирването на кръвта.

 • Мед

Недостатъчният прием на мед може да има неблагоприятно въздействие върху здравето на сърцето [2].

Други растителни съединения

Червената боровинка е с много високо съдържание на биоактивни растителни съединения и антиоксиданти – особено флавонолови полифеноли [3], [4].

Много от тези растителни съединения са концентрирани в кожата на плода и са значително намалени в сока от червена боровинка.

Най-разпространеният полифенол в червената боровинка е кверцетинът, който е мощен антиоксидант. Всъщност този плод е сред основните растителни източници на кверцетин [5], [6].

 • Мирицетин

Този полифенол също може да има редица благоприятни ефекти върху здравето, като предпазва клетките от вредното въздействие на свободните радикали [7].

 • Пеонидин

 Заедно с цианидина, пеонидинът е отговорен за наситения червен цвят на червените боровинки и за някои от здравословните им ефекти. Червената боровинка е сред най-богатите хранителни източници на пеонидин [8].

 • Урсолова киселина

Концентрираната в кожата на червените боровинки урсоловата киселина е тритерпеново съединение. Тя е съставка в много традиционни билкови лекарства и има силно противовъзпалително действие [9].

 • Проантоцианидини от тип А

Тези полифеноли се наричат още кондензирани танини. Редица изследвания показват, че те са ефективни срещу инфекциите на пикочните пътища [10].

cranberries2

Ползи и предимства от приема на червени боровинки

Помагат при инфекция на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища са сред най-разпространените бактериални инфекции, особено сред жените [11].

Те най-често се причиняват от чревната бактерия ешерихия коли (E. coli), която се прикрепя към вътрешната повърхност на пикочния мехур и пикочните пътища.

Червените боровинки съдържат мощни фитонутриенти, известни като проантоцианидини от тип А или кондензирани танини.

Проантоцианидините от тип А предотвратяват прикрепването на E. coli към лигавицата на пикочния мехур и пикочните пътища, което прави червената боровинка потенциална превантивна мярка срещу инфекциите на пикочните пътища [12], [13].

Всъщност червената боровинка е сред най-богатите плодови източници на проантоцианидини – особено от тип А.

Редица проучвания върху хора показват, че пиенето на сок от червена боровинка или приемането на добавки с червена боровинка може да намали риска от инфекции на пикочните пътища както при деца, така и при възрастни [14], [15], [16].

Важно е да се отбележи, че не всички продукти от червена боровинка са ефективни срещу инфекции на пикочните пътища. Всъщност проантоцианидините могат да се загубят по време на обработката.

От друга страна, добавките с червена боровинка, които съдържат достатъчно количество проантоцианидини от тип А, могат да бъдат добра превенция.

Имайте предвид, че червените боровинки не са ефективни за лечение на инфекции. Те само намаляват риска.

Разгледайте също хранителна добавка с екстракт от черен бъз.

Помага за укрепване здравето на сърцето

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб.

Червената боровинка съдържа различни антиоксиданти, които могат да бъдат полезни за здравето на сърцето. Сред тях са антоцианини, проантоцианидини и кверцетин [17], [18].

Редица проучвания върху хора показват, че сокът или екстрактите от червена боровинка са добро превантивно средство за сърдечни заболявания [19], [20].

Червените боровинки могат да:

 • повишат нивата на HDL („добрия“) холестерол;
 • понижат нивата на LDL („лошия“) холестерол при хора с диабет;
 • предпазят LDL („лошия“) холестерол от окисляване;
 • намалят сковаността на кръвоносните съдове при хора със сърдечни заболявания;
 • понижат кръвното налягане;
 • намалят нивата на хомоцистеин в кръвта, като по този начин се намали рискът от възпаление на кръвоносните съдове.

Въпреки това не всички проучвания са показали подобни резултати.

Разгледайте също спирулина таблетки за отслабване.

Профилактика срещу стомашни язви и онкологични заболявания

Инфекцията с бактерията Хеликобактер пилори (H. pylori) се счита за основна причина за стомашни възпаления, язви, онкологични заболявания на стомаха.

Както вече беше споменато, червената боровинка съдържа важни растителни съединения, наречени проантоцианидини от тип А, които намаляват риска от сериозни болести, като не позволяват на бактерията да се прикрепи към лигавицата на стомаха [21], [22].

Едно проучване сред 189 възрастни предполага, че пиенето на 500 ml сок от червена боровинка дневно може значително да намали инфекциите с Хеликобактер пилори [23].

Друго проучване при 295 деца установява, че ежедневната консумация на сок от червена боровинка в продължение на 3 седмици потиска растежа на бактерията при около 17% от заразените.

Вижте също хранителна добавка екстракт от маточина.

Безопасност и странични ефекти

Червената боровинка и продуктите, произведени от нея, обикновено са безопасни за повечето хора, ако се консумират в умерени количества.

Прекомерната консумация обаче може да причини стомашно разстройство, а при някои хора може да повиши и риска от камъни в бъбреците.

Камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците се образуват, когато определени минерали в урината достигнат високи концентрации. Това често е много болезнено.

Можете да сведете до минимум риска от подобни проблеми, ако имате балансиран хранителен режим.

Повечето камъни в бъбреците се състоят от калциев оксалат. Ето защо прекомерното количество оксалат в урината е един от основните рискови фактори.

Червените боровинки – особено концентрираните екстракти – съдържат високи нива на оксалати. Поради тази причина те се считат за рисков фактор за образуване на камъни в бъбреците, когато се консумират в големи количества [24].

Проучванията върху хора обаче дават противоречиви резултати и въпросът изисква допълнителни изследвания.

Предразположеността към образуване на камъни в бъбреците е различна при отделните хора. При повечето хора боровинките вероятно не влияят значително върху образуването на камъни в бъбреците.

Разгледайте също екстракт от лайка.

–––––––––––––––––––––––––––––- 

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Сега можете да закупите продуктите на Cvetita Herbal с допълнителна отстъпка. Използвайте промо код BLOG10 при завършване на поръчката.


 Използвани източници:

[1] Pappas E, Schaich KM. Phytochemicals of cranberries and cranberry products: characterization, potential health effects, and processing stability. Crit Rev Food Sci Nutr. 2009 Oct;49(9):741-81. doi: 10.1080/10408390802145377. PMID: 20443158.

[2] Klevay LM. Cardiovascular disease from copper deficiency–a history. J Nutr. 2000 Feb;130(2S Suppl):489S-492S. doi: 10.1093/jn/130.2.489S. PMID: 10721936.

[3] Vinson JA, Su X, Zubik L, Bose P. Phenol antioxidant quantity and quality in foods: fruits. J Agric Food Chem. 2001 Nov;49(11):5315-21. doi: 10.1021/jf0009293. PMID: 11714322.

[4] Harnly JM, Doherty RF, Beecher GR, Holden JM, Haytowitz DB, Bhagwat S, Gebhardt S. Flavonoid content of U.S. fruits, vegetables, and nuts. J Agric Food Chem. 2006 Dec 27;54(26):9966-77. doi: 10.1021/jf061478a. PMID: 17177529.

[5] Pappas E, Schaich KM. Phytochemicals of cranberries and cranberry products: characterization, potential health effects, and processing stability. Crit Rev Food Sci Nutr. 2009 Oct;49(9):741-81. doi: 10.1080/10408390802145377. PMID: 20443158.

[6] Neto CC. Cranberry and its phytochemicals: a review of in vitro anticancer studies. J Nutr. 2007 Jan;137(1 Suppl):186S-193S. doi: 10.1093/jn/137.1.186S. PMID: 17182824.

[7] Zhang K, Zuo Y. GC-MS determination of flavonoids and phenolic and benzoic acids in human plasma after consumption of cranberry juice. J Agric Food Chem. 2004 Jan 28;52(2):222-7. doi: 10.1021/jf035073r. PMID: 14733499.

[8] Neto CC. Cranberry and its phytochemicals: a review of in vitro anticancer studies. J Nutr. 2007 Jan;137(1 Suppl):186S-193S. doi: 10.1093/jn/137.1.186S. PMID: 17182824.

[9] Kondo M, MacKinnon SL, Craft CC, Matchett MD, Hurta RA, Neto CC. Ursolic acid and its esters: occurrence in cranberries and other Vaccinium fruit and effects on matrix metalloproteinase activity in DU145 prostate tumor cells. J Sci Food Agric. 2011 Mar 30;91(5):789-96. doi: 10.1002/jsfa.4330. Epub 2011 Feb 23. PMID: 21351105.

[10] Gu L, Kelm MA, Hammerstone JF, Beecher G, Holden J, Haytowitz D, Gebhardt S, Prior RL. Concentrations of proanthocyanidins in common foods and estimations of normal consumption. J Nutr. 2004 Mar;134(3):613-7. doi: 10.1093/jn/134.3.613. PMID: 14988456.

[11] Foxman B. Epidemiology of urinary tract infections: incidence, morbidity, and economic costs. Dis Mon. 2003 Feb;49(2):53-70. doi: 10.1067/mda.2003.7. PMID: 12601337.

[12] McKay DL, Chen CY, Zampariello CA, Blumberg JB. Flavonoids and phenolic acids from cranberry juice are bioavailable and bioactive in healthy older adults. Food Chem. 2015 Feb 1;168:233-40. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.07.062. Epub 2014 Jul 16. PMID: 25172705.

[13] Gupta K, Chou MY, Howell A, Wobbe C, Grady R, Stapleton AE. Cranberry products inhibit adherence of p-fimbriated Escherichia coli to primary cultured bladder and vaginal epithelial cells. J Urol. 2007 Jun;177(6):2357-60. doi: 10.1016/j.juro.2007.01.114. PMID: 17509358; PMCID: PMC3684265.

[14] Afshar K, Stothers L, Scott H, MacNeily AE. Cranberry juice for the prevention of pediatric urinary tract infection: a randomized controlled trial. J Urol. 2012 Oct;188(4 Suppl):1584-7. doi: 10.1016/j.juro.2012.02.031. Epub 2012 Aug 19. PMID: 22910239.

[15] Stothers L. A randomized trial to evaluate effectiveness and cost effectiveness of naturopathic cranberry products as prophylaxis against urinary tract infection in women. Can J Urol. 2002 Jun;9(3):1558-62. PMID: 12121581.

[16] Kontiokari T, Sundqvist K, Nuutinen M, Pokka T, Koskela M, Uhari M. Randomised trial of cranberry-lingonberry juice and Lactobacillus GG drink for the prevention of urinary tract infections in women. BMJ. 2001 Jun 30;322(7302):1571. doi: 10.1136/bmj.322.7302.1571. PMID: 11431298; PMCID: PMC33514.

[17] Jennings A, Welch AA, Fairweather-Tait SJ, Kay C, Minihane AM, Chowienczyk P, Jiang B, Cecelja M, Spector T, Macgregor A, Cassidy A. Higher anthocyanin intake is associated with lower arterial stiffness and central blood pressure in women. Am J Clin Nutr. 2012 Oct;96(4):781-8. doi: 10.3945/ajcn.112.042036. Epub 2012 Aug 22. PMID: 22914551.

[18] Zhu Y, Ling W, Guo H, Song F, Ye Q, Zou T, Li D, Zhang Y, Li G, Xiao Y, Liu F, Li Z, Shi Z, Yang Y. Anti-inflammatory effect of purified dietary anthocyanin in adults with hypercholesterolemia: a randomized controlled trial. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2013 Sep;23(9):843-9. doi: 10.1016/j.numecd.2012.06.005. Epub 2012 Aug 17. PMID: 22906565.

[19] Ruel G, Pomerleau S, Couture P, Lemieux S, Lamarche B, Couillard C. Favourable impact of low-calorie cranberry juice consumption on plasma HDL-cholesterol concentrations in men. Br J Nutr. 2006 Aug;96(2):357-64. doi: 10.1079/bjn20061814. PMID: 16923231.

[20] Dohadwala MM, Holbrook M, Hamburg NM, Shenouda SM, Chung WB, Titas M, Kluge MA, Wang N, Palmisano J, Milbury PE, Blumberg JB, Vita JA. Effects of cranberry juice consumption on vascular function in patients with coronary artery disease. Am J Clin Nutr. 2011 May;93(5):934-40. doi: 10.3945/ajcn.110.004242. Epub 2011 Mar 16. PMID: 21411615; PMCID: PMC3076649.

[21] Shmuely H, Yahav J, Samra Z, Chodick G, Koren R, Niv Y, Ofek I. Effect of cranberry juice on eradication of Helicobacter pylori in patients treated with antibiotics and a proton pump inhibitor. Mol Nutr Food Res. 2007 Jun;51(6):746-51. doi: 10.1002/mnfr.200600281. PMID: 17487928.

[22] Burger O, Ofek I, Tabak M, Weiss EI, Sharon N, Neeman I. A high molecular mass constituent of cranberry juice inhibits helicobacter pylori adhesion to human gastric mucus. FEMS Immunol Med Microbiol. 2000 Dec;29(4):295-301. doi: 10.1111/j.1574-695X.2000.tb01537.x. PMID: 11118911.

[23] Zhang L, Ma J, Pan K, Go VL, Chen J, You WC. Efficacy of cranberry juice on Helicobacter pylori infection: a double-blind, randomized placebo-controlled trial. Helicobacter. 2005 Apr;10(2):139-45. doi: 10.1111/j.1523-5378.2005.00301.x. PMID: 15810945.

[24] Brinkley L, McGuire J, Gregory J, Pak CY. Bioavailability of oxalate in foods. Urology. 1981 Jun;17(6):534-8. doi: 10.1016/0090-4295(81)90069-8. PMID: 7245443.

Подобни публикации