СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Нови проучвания установяват активност на елемента Кверцетин срещу белодробни инфекции

quercetin2
rss

Кверцетинът представлява пигмент (растително съединение), което принадлежи към група растителни елементи, наречени флавоноиди. В естествено състояние този елемент е част от химичния състав на много плодове, зеленчуци и други растения. Кверцетинът е естествен антиоксидант, който има силен противовъзпалителен и оздравителен ефект върху човешкото тяло. Макар и добре проучен през годините, този елемент представлява огромен интерес за науката, което го прави обект на скорошни изследвания по отношение активността му срещу COVID-19. (Sciencedirect).

Установява се, че този растителен елемент има активност срещу някои вирусни щамове, сред които са и вирусите от семейство „Coronawiridae“. Членове на това вирусно семейство „Coronawiridae“ са едноверижни РНК вируси като COVID-19. Науката разполага с нови доказателства, според които кверцетинът се оказва подходящ придружаващ елемент в лечението на COVID-19. Медицински специалисти от различни точки на света потвърждават тезата, че кверцетинът може да има изключително положително действие в оздравителния процес при някои случай на COVID-19.

Към днешна дата са направени многобройни експертни изследвания над кверцетина като антивирусно средство. Доказват се защитни ефекти от респираторни вирусни инфекции, които този елемент притежава. В следващите редове ще ви представим селекция на няколко интересни и актуални проучвания по темата.

#1 Кверцетинът подтиска NLRP3
Кверцетинът има свойството да популяризира SIRT2 (регулаторен протеин в човешкото тяло). Този протеин инхибира (подтиска) NLRP3 (инфламазома; възпалителен елемент).“, думи на  Д-р. Samuel F. Yanuck (съавтор на нови изследвания по темата). Твърдението е извадка от изследвания, които са част от Програмата за интегративна медицина на „UNC School of Medicine“, Северна Каролина (IMCJ). Според други проучвания, направени по-рано, именно увеличената продукция на инфламазома NLRP3 е причина за настъпването на усложнения при COVID-19. 

В допълнение на по-горе написаното, кверцетинът има качеството да предотвратява постъпването на вируси в организма. Този мощен растителен елемент се свързва и с намаляване на цитопатичните ефекти (разрушителното действие на вируса върху клетката) на някои вируси (вкл. риновирусите и полиовирусите) над клетките.

#2 Кверцетинът подпомага производството на интерлевкин-6
Друго научно изследване под надзора Д-р. Ruben Manuel Luciano Colunga Biancatelli (Frontiersin) доказва, че кверцетинът съдейства синтеза на интерлевкин-6. Интерлевкин-6 представлява противовъзпалителен цитокин, част от групата на имуномодулиращите агенти- цитокини. Завишеното производство на интерлевкин-6 в организма пък балансира нивата на интерфероните (антивирусните протеини агенти). Именно по този начин кверцетинът подпомага на тялото да се справи с коронавирусната инфекция и подобрява работата на дихателната система.  

Счита се, че комбинацията на кверцетин и витамин C пък е още по-силна поради факта, че витамин C от своя страна има способността на „рециклира“ или да подобри усвоимостта на кверцетина в тялото. Аскорбиновата киселина (витамин С) има изключително положително въздействие в предотвратяване увреждането на клетките. Освен това антиоксидантната способност на витамин C служи в противодействие на окислителни процеси и играе ролята на протектор. Действието на витамин C има синергичен (засилващ ефект) над противовъзпалителната и антивирусна способност на кверцетина.


#3 Кверцетинът може да се използва като превантивно средство
Мнението на Д-р M. Chrétien и Д-р M. Mbikay, учени от Клиничния изследователски институт в Монреал е че кверцетинът е елемент, който е подходящо превантивно средство срещу вирусни инфекции като COVID-19. Регулярният прием на този елемент дори в различни комбинации – с витамини, минерали, други биологично активни съединения може да осигури надеждна защита на организма. Според проведените проучвания, кверцетинът е активен в това- положително да модулира имунния отговор (да повиши имунния отговор) (ASM).


#4 Кверцетинът е силен стимулатор на важни протеини в тялото
Други по-мащабни изследвания към (PubMed)  доказват, че кверцетинът действа като стимулатор в тялото като взаимодейства с mTOR (свързващ протеин и метаболитен модулатор, който участва в клетъчния растеж, пролиферация /увеличаване броя на клетките/ и други органични финкции) (Sciencedirect). Това потвърждава мнението, че превантивният прием на кверцетин е препоръчителен, тъй като това ще съдейства за натрупването му в организма и ще подкрепи естествена противовъзпалителна способност на организма.


Какво друго знаем за Кверцетина?

Кверцетинът е мощен антиоксидант, който редуцира възпалението
Антиоксидантите са група биохимични вещества (нискомолекулни съединения), които имат огромен принос за организма, тъй като помагат в защитата от оксидативен стрес. Оксидативният стрес представлява състояние, което се дължи именно на недостиг на антиоксиданти. Ролята на антиоксидантите е да редуцират продукцията на оксиданти (свободни радикали, чиято продукция се свързва с нормалните процеси протичащи в клетките). Или с други думи aнтиоксидантите имат качествата да намалят действието на оксидативния стрес в организма контролирайки оксидативните процеси.

Проучвания доказват, че именно поради това, че е силен антиоксидант кверцетинът може да помогне за намаляване на възпалението и редуциране негативните ефекти на оксидативния стрес (NCBI).

 Подпомага сърдечно- съдовите функции
Изследванията доказват, че кверцетинът може да помогне за намаляване на нивата на кръвното налягане. В това отношение кверцетинът е съединение, което има релаксиращ ефект върху кръвоносните съдове, като насърчава тяхната еластичност и здравина (NCBI).

По този начин кверцетинът намалява рисковете от настъпване на сърдечен удар. Проведените множество изследвания в тази посока сочат, че този антиоксидант оказва общо благоприятно и коригиращо въздействие върху функциите на сърдечно- съдовата система (NCBI).

Подхранва кожата
Кожата е най- големият орган
в тялото ни и външна бариера, която изпълнява редица функции. Локалната грижа за кожата е от изключително значение, но това често не е достатъчно. Флавоноидите има съществено значение за състоянието на нашата кожа. Те имат подхранващо и заздравяващо кожата действие. В тази връзка допълнителния прием на кверцетин като хранителна добавка ще съдейства естествената еластичност, хидратация и здравина на кожата.

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да опитате мощната капсулна форма на комбинацията – Кверцетин с Мурсалски чай.

Регулярният прием на Кверцетин с мурсалски чай – Quercetin (капсули) ще съдейства за:

кверцетин
 • Намаляване негативните ефекти от натрупания оксидативен стрес
 • Подобряване на сърдечно- съдовите функции
 • Понижаване на кръвното налягане
 • Натурално антиоксидантно действие със силен антибактериален ефект
 • Успокояване на нервната система
 • Подпомагане дейността на черния дроб и бъбреците
 • Неутрализиране на стомашно- чревните неразположения
 • Успокояващо  действие при белодробни инфекции
 • Тонизиращо, освежаващо и укрепващо действие за организма
 • Подобряване общото състояние на кожата

  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com


Използвана литература:

Thailand Medical News
Sciencedirect, * „Quercetin supplementation and upper respiratory tract infection: A randomized community clinical trial“, 2010
**Mammalian Target of Rapamycin
IMCJ, „Evidence Supporting a Phased Immuno-physiological Approach to COVID-19 From Prevention Through Recovery“
Frontiersin, Quercetin and Vitamin C: An Experimental, Synergistic Therapy for the Prevention and Treatment of SARS-CoV-2 Related Disease (COVID-19)
ASM, Prophylactic Efficacy of Quercetin 3-β-O-d-Glucoside against Ebola Virus Infection
PubMed, Inhibition of mTOR Signaling by Quercetin in Cancer Treatment and Prevention, 2012
NCBI,  * Vasorelaxing activity of resveratrol and quercetin in isolated rat aorta
**Effects of Quercetin on Blood Pressure: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials
*** Quercetin is equally or more effective than resveratrol in attenuating tumor necrosis factor-{alpha}-mediated inflammation and insulin resistance in primary human adipocytes

Подобни публикации