СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Kак трябва да се храним при COVID-19?

pic
rss
Знаем, че храненето е основополагащо за нашето здраве и жизнен ритъм. Сентенцията „Ние сме това, което ядем“ все повече се изпълва със смисъл особено през последните няколко години.
Именно това е причината да разгледаме няколко научнообосновани отговора на въпроса: „Как трябва да се храним при COVID-19?


Според Ханс Хаунер, професор по хранителна медицина в Else Kröner-Fresenius-Zentrum (EKFZ), начинът на хранене има огромно значение за развитието на заболяването.

#1. По отношение на връзката между храненето и развитието на заболяването, проф. Ханс Хаунер споделя следното:
„Може да се каже, че приемът на нискокалорична храна, намалява активността на имунната ни система. Това означава, че намалява и способността на организма да се бори с възпалението.

Висококалорична храна, напр. животинските продукти, има лек възпалителен ефект върху тялото. Респективно растителната храна има противовъзпалителен ефект върху тялото ни.“


#2. Хранителни препоръки за превенция от COVID-19
„По принцип препоръчвам балансирано хранене, съобразена с индивидуалните нужди. Приемливи алтернативи са вегетарианската и средиземноморската храна. Тези форми на хранене не могат да предпазят организма от развитието на инфекции, но подкрепят имунната система като по този начин и общо подобряват защитата на тялото. “ казва проф. Ханс Хаунер.

#3. Препоръки по отношение на храненто при хора с доказана коронавирусна инфекция
Тялото трябва да продължи да бъде снабдявано с достатъчно енергия и всички основни хранителни вещества, включително микроелементи. В случай на често срещания симптом – температура, енергийните нужди се увеличават с около 13% на всеки градус повишаване на телесната температурата.“ допълва той.


#4. Има ли смисъл да се приемат хранителни добавки?
Има научни аргументи за приемана селен или витамин D. Към момента данните от такива проучвания са недостатъчни, но предстоят още изследвания в бъдеще. Има някои доказателства, че приемът на витамин D може да намали риска от развитието на пневмония. Освен това се препоръчва приема на растителни вещества като полифеноли и каротеноиди, които трябва да укрепят имунната система и се основават на подобни експериментални методи.“[1]

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препръчваме Vitamin D3 – Витамин D3 – 60 таблетки.
Витамин D е сред най- необходимите елементи поради това, че е основно хранително вещество, което поддържа и подпомага човешкото здраве. Най-общо, витамин D е отговорен за регулиране на имунната функция и потискане на протичащи инфекциозни реакции. Витамин D има и множество други ефекти върху биологичните процеси, в това число попада и имунната регулация, метаболитните процеси, подкрепата на нервната и мускулната система, абсорбацията на други важни микро- и макроелементи в тялото и др. 


Холекалциферол (витамин D3) представлява една по-специфична форма на витамин D, която се синтезира по различен начин. Витамин D3 e най- ефективната форма на витамин D. Неслучайно витамин D3 е т.нар. „Слънчев витамин“, тъй като човешкото тяло може да го синтезира под въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънцето.


Витамин D се синтезира самостоятелно в човешкия организъм (в кожата) под въздействието на слънчевите лъчи. Този витамин е изключително важен за човешкия организъм. Сред важните задачи, с които този витамин е натоварен са:

 • Витамин D подпомага абсорбацията на елементите калций и фосфор и подобрява тяхната увоимост;
 • Витамин D има качеството да регулира и подобрява обмяната на тези и други елементи в тялото;
 • Витамин D представлява помощник в образуването на костна тъкан и формирането на зъбите и костите особено при подрастващи. Освен това витамин D съдейства здравето на костите и поддържането на костна маса и плътност;
 • Има положителен ефект върху сърдечно- съдовите процеси като подкрепя сърдечно-съдовото здраве;
 • Важен е за мозъчната функция и подобрява психическото състояние;
 • Подкрепя мисловните процеси и съдейства паметта;
 • Подпомага правилното съсирване на кръвта и балансира нивата на кръвното налягане;
 • Има противовъзпалително действие;
 • Подпомага имунната регулация и повишава положителния имунен отговор;
 • Влияе положително над естествения растеж и забавя процесите на стареене и други.

Приемът на Витамин D3 под формата на хранителна добавка ще:

 • Подпомогне за поддържане на оптимална имунна функция;
 • Съдейства за поддържане на нормална костна плътност;
 • Подобри работата на сърдечно- съдовата и ендокринната система;
 • Повиши енергията в тялото;
 • Подкрепи функциите на мозъка и подсили паметта;
 • Подпомогне усвояването на други витамини и минерали в тялото.

  По отношение на препоръката за прием на растителни вещества като полифеноли и каротеноиди.

  Кверцетинът представлява пигмент (растително съединение), което принадлежи към група растителни елементи, наречени флавоноиди. В естествено състояние този елемент е част от химичния състав на много плодове, зеленчуци и други растения. Кверцетинът е естествен антиоксидант, който има силен противовъзпалителен и оздравителен ефект върху човешкото тяло. Макар и добре проучен през годините, този елемент представлява огромен интерес за науката, което го прави обект на скорошни изследвания по отношение активността му срещу COVID-19.
   
 • Научно изследване под надзора Д-р. Ruben Manuel Luciano Colunga Biancatelli [3] доказва, че кверцетинът съдейства синтеза на интерлевкин-6. Интерлевкин-6 представлява противовъзпалителен цитокин, част от групата на имуномодулиращите агенти- цитокини. Завишеното производство на интерлевкин-6 в организма пък балансира нивата на интерфероните (антивирусните протеини агенти). Именно по този начин кверцетинът подпомага на тялото да се справи с коронавирусната инфекция и подобрява работата на дихателната система.  
 • Счита се, че комбинацията на кверцетин и витамин C пък е още по-силна поради факта, че витамин C от своя страна има способността на „рециклира“ или да подобри усвоимостта на кверцетина в тялото. Аскорбиновата киселина (витамин С) има изключително положително въздействие в предотвратяване увреждането на клетките. Освен това антиоксидантната способност на витамин C служи в противодействие на окислителни процеси и играе ролята на протектор. Действието на витамин C има синергичен (засилващ ефект) над противовъзпалителната  и антивирусна способност на кверцетина (виж цялата статия тук).
 • Мнението на Д-р M. Chrétien и Д-р M. Mbikay, учени от Клиничния изследователски институт в Монреал е че кверцетинът е елемент, който е подходящо превантивно средство срещу вирусни инфекции като COVID-19. Регулярният прием на този елемент дори в различни комбинации – с витамини, минерали, други биологично активни съединения може да осигури надеждна защита на организма. Според проведените проучвания, кверцетинът е активен в това- положително да модулира имунния отговор (да повиши имунния отговор).


  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.
витамин
COVID


Използвани източници:
[1] Interview mit Prof. Hans Hauner zu Covid-19 und Ernährungsmedizin „Ernährung in Zeiten von Corona“, Technische Universität München, (2020)

[2] Hans Hauner, NCBI, „Wie ernähre ich mich am besten in Zeiten der Corona-Pandemie?“ COVID-19 und Ernährungsmedizin „Which diet during the Corona pandemic?“,  May 2020 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7220599/

[3] Ruben Manuel Luciano Colunga Biancatelli, Max Berrill, John D. Catravas,  Paul E. Marik, „Quercetin and Vitamin C: An Experimental, Synergistic Therapy for the Prevention and Treatment of SARS-CoV-2 Related Disease (COVID-19)“; frontiersin.org, June 2020

Подобни публикации