СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Как се справя имунната ни система с различните патогени в организма?

cell imunne 1
rss

 

Имунната ни система е много по-умна, отколкото предполагаме. Освен че разполага със своебразен отбранителен ресурс, т.е. действието на имунните клетки, имунната система притежава имунологична памет . Имунологичната памет съхранява важен имунен опит с разнообразни патогени и го прилага в бъдеще. По този начин имунната система осигурява оптимална защита на организма.


Имунната ни система
умее да сканира с огромна точност различните патогени, които постъпват в тялото. Това се случва чрез имунните клетки, които циркулират в кръвта. При различните патогени и паразити се активират различни имунни клетки. При среща с патоген, имунните клетки започват интензивна работа по неговото унищожаване. Ето и кои имунни клетки се включват в неутрализирането на различните зловредни микроорганизми в тялото:

 
Как имунната система неутрализира постъпилите вируси в организма?
Потъпилите вирусни патогени в тялото се срещат в няколко вида от всички имунни клетки и това не е случайно. Сред видовете имунни клетки, с които вирусите се срещат са T-клетките на имунната ни система. Т-клетките или Т лимфоцитите представляват вид бели кръвни клетки (лимфоцити), които се продуцират в тимуса. Този вид клетки, подобно на останалите имунни клетки имат задачата да циркулират в тялото и да неутрализират определени патогени. Т-клетките имат способността да получават сигнал за наличието на патогенни и патогеноподобни агенти в тялото. Те извърват своебразно „сканиране“ на зловредни вирусни патогени и в съответствие с идентифицирането им, действат неутрализиращо. Освен Т лимфоцитите, в тялото ни има и други имунни клетки, които унищожават вирусите – интерфероните. Интерфероните са важни в имунния отговор при вирусни инфекции по две причини. На първо място защото имат активиращо действие по отношение на NK-клетките или NK-клетъчната активност. За NK клетките знаем, че циркулират свободнo в кръвта. Основна задача на NK клетките е да играят ролята на сензори, които разпознават най-вече вирусните патогени в тялото. При среща със зловреден микроорганизъм, NK клетъчната активност се задейства по специфичен начин. Благодарение на рецепторите, които покриват повърхността на NK клетките, те разчитат информация за различни обекти в микрообкръжението. При установяването на зловреден патоген NK клетките активират т.нар. NK цитотоксичност, с което блокират и неутрализират действието на патогена. Именно това е първият начин интерфероните успешно да потиснат развитието на вируса. Вторият начин това да се случи е благодарение на осъществяващото се взаимодействие, което  интерфероните осъществяват с вирусните клетки. Това става посредством прикрепяне към заразените с вирус клетки, интерфероните стимулират тяхното разграждане, както и блокират способността им да се размножават и разпространяват.

Как имунната система неутрализира постъпилите бактерии в организма?
Знаем, че в тялото ни е концентриран огромен брой бактерии, сред тях „добри“ и „лоши“. Благодарение на голяма част от тях, т.е. „добрите“ бактерии в тялото ни се случват множество органични реакции, които наличието на бактерии подкрепя. Как обаче реагира имунитета на „лошите“?
В тялото ни бактериите се сблъскват с няколко вида имунни клетки, което предотвратява щетите, които могат да нанесат върху общото ни здраве. Сред тези клетки са неутрофилите (т.нар. неутрофилни гранулоцити). Неутрофилите също са леквоцити, чиято роля се свързва с регулиране на възпалителните процеси в тялото, което се осъществява благодарение на свойството им да да фагоцитират.

Неутрофилите са най-разпространените левкоцитни клетки в периферната кръв, което им позволява да бъдат на „първа линия“, така да се каже. Неутрофилните гранулоцити разполагат със специални „Ре“ рецептори, чрез които фиксират бактерията. Малко преди това е бил активиран процес на разпознаване на микроорганизма като зловреден и с това започва процеса на фагоцитоза. Неутрофилния гланулоцит започва отделянето на клетъчна материя и постепенно започва да променя мембраната си като накрая обгръща изцяло патогена. По този начин патогена се подлага на вътреклетъчно смилане или на унищожение.

Как имунната система неутрализира постъпилите гъбички в организма?
Гъбичките основно се разделят на три групи – дрожди, плесени и дерматофити. Всеки отделен вид се характеризира с напълно различно взаимодействие в човешкия организъм. Както знаем, гъбичките имат немалка роля във фармокологията при производството на някои лекарствени медикаменти, но в хранително-вкусовата промишленост, напр. за проиводството на бира. При постъпването на гъбички „неприятели“ в организма се активират на първо място неутрофилните  гланулоцити. Реакцията, която осъществяват при срещата си с гъбичка е същата, както в по-горния случай с бактерия. При тези инфекции обаче се активират и други имунни клетки, а именно микро- и макрофагите, анктителата и NK- клетките. Ролята на макрофагите и микрофагите е основно унищожаване и неутрализиране действието на разнообразни патогени. Макрофагите и микрофагите също имат свойството да фагоцитират. Гъбичката се прикрепя към повърхността им, с което имунната клетка започва отделянето на клетъчна материя и постепенно започва да променя мембраната си като накрая обгръща изцяло патогена и го „изяжда“, т.е. унищаважа го.

За поддържане на оптимална имунна функция, ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да опитате:  

Кверцетин
Кверцетинът представлява пигмент (растително съединение), което принадлежи към група растителни елементи, наречени флавоноиди.

имунна

Друго научно изследване под надзора Д-р. Ruben Manuel Luciano Colunga Biancatelli (Frontiersin) доказва, че кверцетинът съдейства синтеза на интерлевкин-6. Интерлевкин-6 представлява противовъзпалителен цитокин, част от групата на имуномодулиращите агенти- цитокини. Завишеното производство на интерлевкин-6 в организма пък балансира нивата на интерфероните (антивирусните протеини агенти). Именно по този начин кверцетинът подпомага на тялото да се справи с коронавирусната инфекция и подобрява работата на дихателната система.  

 
Селен
Селенът е мощен хранителен елемент, който осъществява важно биологично взаимодействие. Този микроелемент участва като градивен елемент и съдейства за формирането на полипептидните вериги. Селенът има огромна антиоксидантна роля, тъй като е част от състава на на важна аминокиселина селеноцистеин (естествено съединение на селена). Това респективно означава, че този минерал има връзка с всички протеини, от които е част, т.нар. селенопротеини.

Проучвания, съсредоточени в изследването на ефектите на селена върху имунните способности, доказват, че този минерал има противоръзпалително и имуностимулиращо действие. Приемът на селен съдейства общо имунната система и успешно неутрализира действието на свободните радикали. Причината за това е именно биологично взаимодействие на селена с протеините в тялото. 

система


Ехинацея
Според проучвания, ехинацеята има мощно действие, което може да пребори някои доста силни болестотворните агенти и патогени в тялото. Това се дължи на друкомпонентното действие на нейния химичен състав.

Ехинацеята стимулира мобилността на макрофагите (специални клетки), които представляват белтъчна композиция, важна за функционирането на имунната система. Ехинацеята повишава активността на тези специфични клетки. Освен това положително действа на производството на бели кръвни телца, T-лимфоцитите и клетките на слезката. По този начин, ехинацеята модулира имунитета в положителна посока. Освен това, ехинацеята засилва имунната работа чрез увеличаване на производството на специфични имунни клетки в организма. 

Echinacea 60 capsules RAW small


Цинк
Цинкът участва във формирането на клетъчния метаболизъм, а това е ключов фактор за имунитета. Цинкът има качествата да съдейства процесите по формиране и производство на клетките. Освен това този елемент има свойството да активира процеси по производството на имуноглобулини (серумни гликопротеини). Имуноглобулините са мини елементи, които изграждат антитела като по този начин повишават имунната функция и блокират действието на постъпилите бактерии „неприятели“ в организма.

Цинкът е необходим за развитието има имунните клетки и има съществена роля в „комуникацията“ между тях. Именно това, подчертава важността на този елемент като важен имуномодулатор в тялото, който има качеството да подобри имунния отговор на организма.

CH Zinc 80 capsules RGB

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да разгледате и другите ни имуностимулиращи продукти от секцията „Имуностимуланти„.
Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Подобни публикации