СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Биофлавоноидите – на какво се дължи изключителното им действие?

untitled design 3
rss


Повече за витамин P
Витамин P
(т. нар. „рутин“, но често се среща и под други наименования) представлява комплекс от витаминоподобни елементи- биофлавоноиди или флавоноиди (хранителни вещества).

За първи път този витамин е открит, след провеждане на изследвания от унгарски биохимик на име Алберт Диерди, който през 1936 година изолира хранителното вещество „цитрин“ от лимонова кора. Първоначалното наименование, което Диерди дава на така откритото хранително вещество е  витамин P. Малко по-късно става ясно, че същото хранително вещество е част от състава и на много други плодове (главно концентрирано в кората и месестата им част). Именно така се появява и терминът „биофлавоноиди“, който съставлява всички такива подобни елементи (антиоксидантни, хранителни вещества).

Роля на витамин P в организма
Най-общо тази група елементи е необходима в няколко направления –  за метаболитната работа, още за сърдечно-съдовата, кръвоносната,  отделителната и ендокринната система. Витамин P или биофлавоноидната група има огромна роля и по отношение на клетъчната защита.

 • Елементите от групата на витамин P могат да намалят негативното действие на оксидативния стрес в организма;
 • Имат свойството да активират действието на други витамини и минерали в тялото;
 • Подпомагат сърдечно-съдовата, чернодробната и отделителната работа;
 • Подпомагат на организма в изграждането на силна имунна защита;
 • Намаляват рисковете от повторни инфекции и възпаления;
 • Подпомагат обменните процеси в тялото.


С какво се характеризира дефицита на витамин P в организма?

За недостиг на витамин P в организма може да подскажат следните индикации:

 • Липса на енергия, раздразнителност и лесна уморяемост;
 • Проява на дерматити, суха или акнеична кожа;
 • Мускулни болки и крампи;
 • Загуба на апетит;
 • Проблеми с кръвообращението;
 • Мускулни болки;
 • Косопад, кървене на венците и други.Храни, богати на витамин P

 • Меката част и корите на някои плодове, сред които сливи, боровинки, ябълки, круши, грозде, ягоди, праскови, нектарини, дюли, касис и други;
 • Цитрусови плодове (лимони, портокали, грейпфрути, лайм и други);
 • Сурови ядки, семена и тахани (сусам и сусамов тахан, шам-фъстък, бадеми, орехи и други);
 • Някои кореноплодни зеленчуци- цвекло, лук, моркови, домати, чушки;
 • Свежи подправки.

Любопитно
След откритието на Диерди 1936 година, други учени също се наемат със задачата да дообогатят знанията за този вид хранителни вещества. Става ясно, че в тази група влизат и други ценни компоненти – проантоцианидините (т. нар. олигомерни флавоноиди). Източници на проантоцианидини са гроздовите семки и люспи, сините боворинки, касис, арония, и други. Към биофлавоноидите се причислява и друго растително съединение, което има изключително действие върху човешкия организъм – кверцетин. Кверцетинът представлява пигмент (растително съединение), което принадлежи към група растителни елементи, наречени флавоноиди. Кверцетинът е сред най-важните елементи от групата на биофлавоноидите и има изключително положително действие върху човешкия организъм.

Основни ползи от прием на Кверцетин като хранителна добавка

Мощен антиоксидант, който редуцира възпалението
Антиоксидантите са група биохимични вещества (нискомолекулни съединения), които имат огромен принос за организма, тъй като помагат в защитата от оксидативен стрес. Оксидативният стрес представлява състояние, което се дължи именно на недостиг на антиоксиданти. Ролята на антиоксидантите е да редуцират продукцията на оксиданти (свободни радикали, чиято продукция се свързва с нормалните процеси протичащи в клетките). Или с други думи aнтиоксидантите имат качествата да намалят действието на оксидативния стрес в организма контролирайки оксидативните процеси.

Проучванията доказват, че именно поради това, че е силен антиоксидантът кверцетинът може да помогне за намаляване на възпалението  и редуциране негативните ефекти на оксидативния стрес.

Подпомага сърдечно- съдовите функции
Изследванията доказват, че кверцетинът може да помогне за намаляване на нивата на кръвното налягане. В това отношение кверцетинът е съединение, което има релаксиращ ефект върху кръвоносните съдове, като насърчава тяхната еластичност и здравина.

По този начин кверцетинът намалява рисковете от настъпване на сърдечен удар. Проведените множество изследвания в тази посока сочат, че този антиоксидант оказва общо благоприятно и коригиращо въздействие върху функциите на сърдечно- съдовата система.

Подхранва кожата
Кожата
е най- големият орган в тялото ни и външна бариера, която изпълнява редица функции. Локалната грижа за кожата е от изключително значение, но това често не е достатъчно. Флавоноидите има съществено значение за състоянието на нашата кожа. Те имат подхранващо и заздравяващо кожата действие. В тази връзка допълнителния прием на кверцетин като хранителна добавка ще съдейства естествената еластичност, хидратация и здравина на кожата.

Освен това се установява, че този растителен елемент има активност срещу някои вирусни щамове, сред които са и вирусите от семейство „Coronawiridae“. Членове на това вирусно семейство „Coronawiridae“ са едноверижни РНК вируси като COVID-19. Науката разполага с нови доказателства, според които кверцетинът се оказва подходящ придружаващ елемент в лечението на COVID-19. Медицински специалисти от различни точки на света потвърждават тезата, че кверцетинът може да има изключително положително действие в оздравителния процес при някои случай на COVID-19.

Към днешна дата са направени многобройни експерни изследвания над кверцетина като антивирусно средство. Доказват се защитни ефекти от респираторни вирусни инфекции, които този елемент притежава. В следващите редове ще ви представим селекция на няколко от интересни и актуални проучвания по темата.
„Кверцетинът има свойството да популяризира SIRT2 (регулаторен протеин в човешкото тяло). Този протеин инхибира (подтиска) NLRP3 (инфламазома; възпалителен елемент).“, думи на  Д-р. Samuel F. Yanuck (съавтор на нови изследвания по темата). Твърдението е извадка от изследвания, които са част от Програмата за интегративна медицина на „UNC School of Medicine“, Северна Каролина (IMCJ). Според други проучвания, направени по-рано, именно увеличената продукция на инфламазома NLRP3 е причина за настъпването на усложнения при COVID-19.

В допълнение на по-горе написаното, кверцетинът има качеството да предотвратява постъпването на вируси в организма. Този мощен растителен елемент се свързва и с намаляване на цитопатичните ефекти (разрушителното действие на вируса върху клетката) на някои вируси (вкл. риновирусите и полиовирусите) над клетките.

Именно поради невероятните му качества на Кверцетина за организма, ние от екипа на Cvetita Herbal го комбинирахме с мощното натурално действие на Мурсалския чай – Quercetin (капсули).

биофлавоноиди

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.comИзползвани източници:
* „B12, K2, B17 и останалите витамини“, Изд.“Распер“ (2019), Росица Тодорова
* IMCJ, „Evidence Supporting a Phased Immuno-physiological Approach to COVID-19 From Prevention Through Recovery“

*биофлавоноиди

Подобни публикации