СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Видове имунни клетки и техните функции (част 1)

immune 1
rss

Накратко за имунната система
Имунната система представлява комбинация от множество клетки и протеини в нашето тяло. Всеки един участващ елемент има пряка връзка и зависимост с друг, а крайната им задача е да „разпознават“ и да реагират срещу постъпващи елементи (бактерии, вируси и т.н.) по подходящ за организма начин. Именно в това се изразява работата на имунната система. Благодарение на този процес е възможно да се осигури защита на здравите клетки в тялото от новопостъпили микроорганизми. Всички имунни клетки се „произвеждат“ в костния мозък със съдействието на кръвообразуващите стволови (неспециализирани) клетки.Имунната система разполага с два „инструмента“ , чрез които функционира – вроден и придобит (специфичен) имунен отговор. Имунният отговор на организма представлява начинът, посредством които организмът реагира на въпросен патоген.  И вроденият, и придобитият имунен отговор се проявяват едновременно, но това не би било възможно без огромната помощ на армията имунни клетки.


Видове имунни клетки и техните функции

Неутрофили
Неутрофилите
(т.нар. неутрофилни гранулоцити) представляват вид левкоцити (бели кръвни телца). Ролята на тези клетки в тялото е огромна, тъй като задача им се свързва с регулиране на възпалителните процеси в тялото. Неутрофилите са най-разпространените левкоцитни клетки в периферната кръв. Неутрофилите имат свойството да фагоцитират и поради това ефикасно елиминират  разнообразни микроорганизми. 

neutrofil

При среща на микроорганизъм с неутрофилен гранулоцит, микроорганизмът се прикрепя към повърхността му. Неутрофилните гранулоцити разполагат със специални „Ре“ рецептори, чрез които фиксират патогена. Малко преди това е бил активиран процес на разпознаване на микроорганизма като зловреден и с това започва процеса на фагоцитоза. Неутрофилния гланулоцит започва отделянето на клетъчна материя и постепенно започва да променя мембраната си като накрая обгръща изцяло патогена. По този начин патогена се подлага на вътреклетъчно смилане или на унищожение.

Еозинофили
Еозинофилите 
(или т.нар. еозинофилни гранулоцити) са кръвни клетки, които също са вид левкоцити. Еозинофилните гранулоцити представляват сравнително малък процент от общия брой бели кръвни клетки (около 2 до 4 %). Еозинофилните гранулоцити, подобно на неутрофилните също се образуват в костния мозък и произхождат от миелоидната стволова клетка.

eosinophile

Еозинофилите разчитат основна на гранулите, които са част от техните клетки. Гранулите на еозинофилите съдържат протеини с цитотоксична активност към клетки на епидермиса и белодробни, трахеални, сърдечни и нервни тъкани. В кръвта, еозинофилите се локализират в тъканите и това не е случайно. В случай на бактериална, вирусна или паразитна инфекция, под действие на токсини, мембранните рецептори на еозинофилите агрегират и се предизвиква освобождаване на протеините, които се съдържат в гранулите, при което еозинофилите проявяват цитотоксичните си функции.

Микрофаги и макрофаги
Ролята на макрофагите и микрофагите е основно унищожаване и неутрализиране действието на разнообразни патогени. Макрофагите и микрофагите също имат свойството да фагоцитират. Постъпилият болестотворен агент се прикрепя към повърхността на макрофагите и микрофагите.

macrof

След разпознаването му като зловреден започва процеса на фагоцитоза. Макрофага или микрофага започва отделянето на клетъчна материя и постепенно започва да променя мембраната си като накрая обгръща изцяло патогена. По този начин патогена се подлага на вътреклетъчно смилане или на унищожение.


Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме Протокол за имунитет – 6 продукта с активиращо действие в най-добрия имуностимулиращ пакет до сега!

Витамин С
Витамин С
играе важна роля на антиоксидант в организма. Има качеството да подпомогне мобилността и на други витамини и минерали до клетките, където са необходими. Елементите на разтвореното вещество (витамин С) се придвижват от място с по- висока до място с по- ниска концентрация на необходимото съдържание от нея.

Витамин C или аскорбиновата киселина е органично съединение, което участва в над 300 вида реакции протичащи ежедневно в нашия организъм. Витамин C представлява мощен антиоксидант, чиято главна задача се свързва със защита на организма от инфекции и възпаления. Доказано е, че витамин C предпазва организма от бактерии, вируси и други патогени, особено такива причиняващи белодробни инфекции.


Кверцетин
Кверцетинът
представлява пигмент (растително съединение), което принадлежи към група растителни елементи, наречени флавоноиди.

имунни

Друго научно изследване под надзора Д-р. Ruben Manuel Luciano Colunga Biancatelli (Frontiersin) доказва, че кверцетинът съдейства синтеза на интерлевкин-6. Интерлевкин-6 представлява противовъзпалителен цитокин, част от групата на имуномодулиращите агенти- цитокини. Завишеното производство на интерлевкин-6 в организма пък балансира нивата на интерфероните (антивирусните протеини агенти). Именно по този начин кверцетинът подпомага на тялото да се справи с коронавирусната инфекция и подобрява работата на дихателната система.  

Счита се, че комбинацията на кверцетин и витамин C пък е още по-силна поради факта, че витамин C от своя страна има способността на „рециклира“ или да подобри усвоимостта на кверцетина в тялото. Аскорбиновата киселина (витамин С) има изключително положително въздействие в предотвратяване увреждането на клетките. Освен това антиоксидантната способност на витамин C служи в противодействие на окислителни процеси и играе ролята на протектор. Действието на витамин C има синергичен (засилващ ефект) над противовъзпалителната  и антивирусна способност на кверцетина.
 
Селен
Селенът
е мощен хранителен елемент, който осъществява важно биологично взаимодействие. Този микроелемент участва като градивен елемент и съдейства за формирането на полипептидните вериги. Селенът има огромна антиоксидантна роля, тъй като е част от състава на на важна аминокиселина селеноцистеин (естествено съединение на селена). Това респективно означава, че този минерал има връзка с всички протеини, от които е част, т.нар. селенопротеини.

Проучвания, съсредоточени в изследването на ефектите на селена върху имунните способности, доказват, че този минерал има противоръзпалително и имуностимулиращо действие. Приемът на селен съдейства общо имунната система и успешно неутрализира действието на свободните радикали. Причината за това е именно биологично взаимодействие на селена с протеините в тялото. 

Selenium RGB


Ехинацея
Според проучвания, ехинацеята има мощно действие, което може да пребори някои доста силни болестотворните агенти и патогени в тялото. Това се дължи на друкомпонентното действие на нейния химичен състав.

Ехинацеята стимулира мобилността на макрофагите (специални клетки), които представляват белтъчна композиция, важна за функционирането на имунната система. Ехинацеята повишава активността на тези специфични клетки. Освен това положително действа на производството на бели кръвни телца, T-лимфоцитите и клетките на слезката. По този начин, ехинацеята модулира имунитета в положителна посока. Освен това, ехинацеята засилва имунната работа чрез увеличаване на производството на специфични имунни клетки в организма. 

echinacea


Цинк
Цинкът
участва във формирането на клетъчния метаболизъм, а това е ключов фактор за имунитета. Цинкът има качествата да съдейства процесите по формиране и производство на клетките. Освен това този елемент има свойството да активира процеси по производството на имуноглобулини (серумни гликопротеини). Имуноглобулините са мини елементи, които изграждат антитела като по този начин повишават имунната функция и блокират действието на постъпилите бактерии „неприятели“ в организма.

CH Zinc 80 capsules RGB

Цинкът е необходим за развитието има имунните клетки и има съществена роля в „комуникацията“ между тях. Именно това, подчертава важността на този елемент като важен имуномодулатор в тялото, който има качеството да подобри имунния отговор на организма.

Мурсалски чай

Мурсалският чай е многогодишно растение. Смята се за билка с несравнима лековита сила. Известен е още като Планински, Пирински, Алиботушки и Шарпланински чай. Мурсалският чай съдържа голямо количество антиоксиданти. Има тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Поради високото съдържание на дъбилните вещества танини и етерични масла, мурсалският чай е използван за лечение на болести на дихателната и отделителната система. Приемът на Мурсалски чай въздейства изключително тонизиращо, освежаващо и укрепващо над организма.  

mursalski caj maks

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да разгледате и другите ни имуностимулиращи продукти от секцията „Имуностимуланти„.

Подобни публикации