СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Биофлавоноидите – защо са толкова ценни за организма?

09
rss

Биофлавоноидите се състоят от голяма група полифенолни съединения; над 6000 флавоноиди са познати днес. [1] Биофлавоноидите са огромно семейство от растителни съединения, които са част от естествения химичен състав на множество растения. Биофлавоноидите стават известни на науката още през 1930 година, когато учени успешно изолират вид биофлавоноид от кората на портокал. Първото впечатление, което прави новооткритият елемент е витаминоподобно и именно поради тази причина учените му дават името „витамин P“. Малко по-късно става ясно, че биофлавоноидите не са витамин, но имат изключително ценни свойства както за развитието и защитата на растението, така и за крайния потребител на неговите плодове – човека. Става ясно, че макар да е наричан така и до днес, „витамин P“ е термин, който се използва за група съставена от разнообразни растителни съединения, наречени флавоноиди. Тези съединения се обособяват в няколко вида – такива в плодовете, зеленчуците, различни билки, какаото, виното и др., флавоноидите са елементи, на които се дължи неподправеният цвят на растения, тези елементи имат и много други важни функции за растението. Флавоноидите предпазват растението от ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето и от заобикалящата го външна среда. [2]


Ето основните класове флавоноиди и техните хранителни източници:

 • Флавоноли; Най-богатият източник на флавоноиди в храната – кверцетин, кемпферол, мирицетин и физетин. Тези съединения се намират в разнообрзие от плодове и зеленчуци, червено вино, зелен чай, зехтин и други.  
 • Флавони; Тези биофлавоноиди изобилстват в пресните билки – магданоз, мащерка, мента, целина, лайка и други.
 • Флаваноли и флаван-3-оли. Този подклас включва основно катехини; съдържат се предимно в какаото, ябълките, гроздето и червените вина
 • Флаванони; хесперитин, нарингенин и ериодиктиол са най-често срещаните; съдържат се предимно в цитрусите – портокали, лимони, грейпфрути и т.н.
 • Изофлавони; Най-известните изофлавони са генистин и даидзин, които се съдържат в соята и соевите продукти
 • Антоцианидини; Повечето червени, сини или лилави плодове и зеленчуци дължат цвета си на антоцианидините. Съединения като цианидин, делфинидин и пеонидин присъстват в боровинки, ягоди, боровинки, къпини, грозде и червено вино.

Биофлавоноидите са вид хранителни вещества антиоксиданти; те засилват полезните свойства на витамин С и го предпазват от разрушаване в организма; в естественото си състояние биофлавоноидите са спътници на витамин С, двете вещества взаимно усилват свойствата си; лекари са единодушни че едно от най-важните свойства на биофлавоноидите е способността им да снижават проницаемостта на капилярите и да предпазват от сърдечни заболявания“  [3]

„Днес са известни хиляди съединения на витамин Р. Сред тях са проантоцианидините, които те са в гроздовите семки, виното и др.; те оказват многофункционално въздействие върху организма; друг биофлавоноид е кверцетинът, който е най-активният биофлавоноид и е полезен при възпаления и алергии; списъка с флавоноиди продължават цитрусовите флавоноиди – рутин, хесперидин и др., полифенолите,  които се съдържат в зеления чай и са антираково средство и др. Всички биофлавоноиди са антиканцерогенни; те регулират хормоналния фон и синтеза на ферменти, засилват костната тъкан, активизират окислителните процеси в тъканите, помагат на мускулите на жлъчните протоци да се отпуснат. “ [4]

Витамин Р (т.е. биофлавоноидите) има жизненоважна роля в организма, която се свързва най-главно с неутрализиране действието на свободните радикали в тялото, подкрепа в абсорбацията на разнообразни микро-и макроелементи, подкрепа на клетъчното дишане, балансиране на мастния и въглехидратен обмен, нормализиране работата на сърдечно- съдовата и чернодробната работа, подсилване на метаболизма и други.

Препоръчваме ви да опитате Quercetin-Кверцетин (капсулна форма):

Кверцетинът представлява пигмент (растително съединение), което принадлежи към група растителни елементи, наречени флавоноиди. В естествено състояние този елемент е част от химичния състав на много плодове, зеленчуци и други растения. Кверцетинът е естествен антиоксидант, който има силен противовъзпалителен и оздравителен ефект върху човешкото тяло.

Регулярният прием на Quercetin –Кверцетин (капсулна форма):

 • Повишава имунната защита на организма;
 • Има успокояващо действие при белодробни инфекции;
 • Подобрява сърдечно-съдовите функции;
 • Намалява негативните ефекти от натрупания оксидативен стрес;
 • Балансира кръвното налягане;
 • Има натурално антиоксидантно действие със силен антибактериален ефект;
 • Има тонизиращо, освежаващо и укрепващо действие за организма;
 • Подобрява общото състояние на кожата.

Можете да опитате и комбинация между силното действие на кверцетина с натуралните качества на мурсалския чай: Кверцетин с мурсалски чай – Quercetin (капсулна форма)

Доказано е, че приемът на Мурсалски чай като хранителна добавка има положително влияние по отношение на високото кръвно налягане, често резултат от заболяването атеросклероза. Разрушаването на ендотела е процес, който привлича вещества изграждащи плаки и калциране. Ендотелът представлява слой клетки от определен тип епителна тъкан, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове.

Ценното съдържание на Мурсалския чай действа защитно на настилката на кръвоносните съдове и пречи тя да става крехка или да се деформира нейната повърхност, което води до калциране. Този процес на калциране е в основата и на много други заболявания на сърдено-съдовата система. Плаките формирани във вътрешната настилка, в следствие на този разрушителен процес, са причинени основно от отлагания на мастни вещества като холестерола.

Екстрактът от Мурсалски чай ограничава прекомерното производство на холестерол и предпазва от формиране на лошите мастни вещества липопротейните с ниска плътност („лошият“ холестерол) и триглицеридите образуващи атеросклеротични плаки.

Приемът на Мурсалски Чай предпазва кръвоносните съдове и по този начин възпрепятства евентуални прекъсвания на кръвопотока, поради втвърдяване на артериите или разрастване на съединителната тъкан. Освен това, благодарение на натуралния му минерален профил, Мурсалският чай улеснява работата на сърцето и намалява риска от инфаркт и инсулт.

Неутрализира стомашно-чревните неразположения
Блaгoдapeниe на пpoтивoмиĸpoбнaта и пpoтивoвъзпaлитeлнa му способност, Мурсалският чай, oĸaзвa положително действие върху xpaнocмилaтeлнaтa cиcтeмa. Поради силното му седативно действие е препоръчвано средство за облекчаване на стомашни неразположения като метеоризъм (газове), колит, гастрит и други.

Установено чрез проучвания е, че Мурсалският чай облекчава симптомите на остър гастрит и съдейства за излекуването му. Наличие на остър гастрит има тогава, когато възпалителния процес в стомашната лигавица се формира с предопределяща източника бързина. Обичайното му проявление се случва посредством взаимодействие с постъпило вещество в стомаха. Агресивното въздействие на това вещество предизвиква дразнене. Това може да бъде перорално приет медикамент, храна, кафе, алкохол и други. Регулярният прием на Мурсалски Чай може да редуцира това дразнене, да намали дискомфорта и да подпомогне излекуването.

Подпомага дейността на черния дроб и бъбреците
Освен ценния минерален профил, Мурсалския чай притежава силни детоксикиращи свойства. Екстрактът от Мурсалски чай има способност за стимулиране естествената регенерация на увредените чернодробни клетки.

Екстрактът от Мурсалски чай е доказано активен в подобряването на работата на този важен орган, освен това действа пречистващо и на пикочо- половата система. Препоръчва се още за редуциране на чернодробни възпаления.

Благодарение на отличаващите го антибактерицидни и антитуморни свойства, Мурсалския чай действа и при белодробни нарушения, проблеми с бъбреците и ендокринната система.

Регулярният прием на Кверцетин с мурсалски чай – Quercetin (капсули) ще съдейства за:

 • Намаляване негативните ефекти от натрупания оксидативен стрес
 • Подобряване на сърдечно- съдовите функции
 • Понижаване на кръвното налягане
 • Натурално антиоксидантно действие със силен антибактериален ефект
 • Успокояване на нервната система
 • Подпомагане дейността на черния дроб и бъбреците
 • Неутрализиране на стомашно- чревните неразположения
 • Успокояващо  действие при белодробни инфекции
 • Тонизиращо, освежаващо и укрепващо действие за организма
 • Подобряване общото състояние на кожата


 • Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

биофлавоноиди
Quercetin 80 RGB 1

Използвани източници:


[1] Shashank Kumar and Abhay K. Pandey, Chemistry and Biological Activities of Flavonoids: An Overview, Scientific World Journal. 2013; 2013: 162750., 2013 Dec 29. doi: 10.1155/2013/162750 [2] A. N. Panche, A. D. Diwan, and S. R. Chandra J, p. Abstract, Flavonoids: an overview; Nutr Sci. 2016; 5: e47., 2016 Dec 29. doi: 10.1017/jns.2016.41
[3] Тодорова Р. „B12, K2, B17 и останалите витамини, „Витамините от групата D“, изд. РАСПЕР, София, 2019, с.39
[4] Тодорова Р. „B12, K2, B17 и останалите витамини, „Витамините от групата D“, изд. РАСПЕР, София, 2019, с. 39-40
https://knizhen-pazar.net/products/books/2305137-v12-k2-b17-i-ostanalite-vitamini

Подобни публикации