СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Видове имунни клетки и техните функции (част 2)

cell f
rss

Ако трябва да представим ролята им накратко, то тези клетки имат жизненоважна работа в имунния отговор и именно на тях се дължи имунната защита на организма. В първа част разгледахме следните видове имунни клетки – неутрофилните гранулоцити, еозинофилните  гранулоцити, интерфероните, макрофагите и микрофагите.  Ако сте пропуснали първа част, то от тук можете да видите повече по темата.


Предстои да разгледаме други важни имунни клетки и тяхната роля и задачи в имунната система.


Базофили
Базофилите
(или т.нар. базофилни гранулоцити) представляват вид бели кръвни клетки (вид левкоцити). На фона на останалите гранулоцити в имунната система (еозинофилите  и неутрофилите), базофилите са по-малка част, представляват около 1% от този тип имунни клетки. Базофилите са ангажирани главно с генерирането на вроден имунен отговор срещу инфекциозни, вирусни и бактериални патогени. Както знаем, вроденият имунен отговор се проявява благодарение на белите кръвни клетки в тялото ни (лифоцитите). Този вид имунен отговор разчита главно на имунната памет, тъй като ползва именно нея, за да функционира изправно.

За разлика от другите гранулоцити, базофилите разполагат с по-голям набор от специални рецептори, които са разположени по повърхността им. Освен това, подобно на останалите гранулоцити, базофилите имат гранули, които съдържат важни вещества като ензими, интерлевкини и т.н. При евентуална среща с патоген, базофилите освобождават съдържимото в техните гранули и така проявяват клетъчна защита.


Мастоцити
Мастоцитите
също вид  левкоцити (бели кръвни клетки), но имат малко по-различна роля в имунната защита на организма. Мастоцитите са клетки, които също са снабдени със секреторни гранули, но пък съдържат различни вещества. Тези клетки са свързани главно с неутрализирането на алергични реакции в организма. Принципът на работа на мастоцитите е същият както при останалите гранулоцити. Или при среща със зловреден агент, рецепторите на мастоцитите подсказват това, с което се активира освобождаване на съдържимото в техните гланули.


Дендритни клетки
Дендритните клетки
представляват нестандартни по форма и функция клетки, които имат свойството да подпомагат репликацията на антигени в тялото. Дендритните клетки имат изключително важна роля както във вродения имунен отговор, така и в придобития имунен отговор или те се оказват връзката между двата „инструмента“ на имунната система.

Причината за това е, че тяхната функция се свързва главно с формиране и транспортиране на антигенен материал.
Главното защитно действие на дендритните клетки се осъществява благодарение на свойството им да фагоцитират. Постъпилият болестотворен агент се прикпрепя към повърхността на дендритните клетки. След разпознаването му като зловреден започва процес на фагоцитоза. Дендритните клетки стартират отделяне на клетъчна материя и постепенно започват да променя мембраната си, която накрая обгръща изцяло патогена. По този начин патогенът се подлага на вътреклетъчно смилане или на унищожение.


Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме Протокол за имунитет – 6 продукта с активиращо действие в най-добрия имуностимулиращ пакет до сега!

Витамин С
Витамин С
 играе важна роля на антиоксидант в организма. Има качеството да подпомогне мобилността и на други витамини и минерали до клетките, където са необходими. Елементите на разтвореното вещество (витамин С) се придвижват от място с по- висока до място с по- ниска концентрация на необходимото съдържание от нея.

Витамин C или аскорбиновата киселина е органично съединение, което участва в над 300 вида реакции протичащи ежедневно в нашия организъм. Витамин C представлява мощен антиоксидант, чиято главна задача се свързва със защита на организма от инфекции и възпаления. Доказано е, че витамин C предпазва организма от бактерии, вируси и други патогени, особено такива причиняващи белодробни инфекции.


Кверцетин
Кверцетинът 
представлява пигмент (растително съединение), което принадлежи към група растителни елементи, наречени флавоноиди.

имунни

Друго научно изследване под надзора Д-р. Ruben Manuel Luciano Colunga Biancatelli (Frontiersin) доказва, че кверцетинът съдейства синтеза на интерлевкин-6. Интерлевкин-6 представлява противовъзпалителен цитокин, част от групата на имуномодулиращите агенти- цитокини. Завишеното производство на интерлевкин-6 в организма пък балансира нивата на интерфероните (антивирусните протеини агенти). Именно по този начин кверцетинът подпомага на тялото да се справи с коронавирусната инфекция и подобрява работата на дихателната система.  

Счита се, че комбинацията на кверцетин и витамин C пък е още по-силна поради факта, че витамин C от своя страна има способността на “рециклира” или да подобри усвоимостта на кверцетина в тялото. Аскорбиновата киселина (витамин С) има изключително положително въздействие в предотвратяване увреждането на клетките. Освен това антиоксидантната способност на витамин C служи в противодействие на окислителни процеси и играе ролята на протектор. Действието на витамин C има синергичен (засилващ ефект) над противовъзпалителната  и антивирусна способност на кверцетина.
 
Селен
Селенът 
е мощен хранителен елемент, който осъществява важно биологично взаимодействие. Този микроелемент участва като градивен елемент и съдейства за формирането на полипептидните вериги. Селенът има огромна антиоксидантна роля, тъй като е част от състава на на важна аминокиселина селеноцистеин (естествено съединение на селена). Това респективно означава, че този минерал има връзка с всички протеини, от които е част, т.нар. селенопротеини.

Проучвания, съсредоточени в изследването на ефектите на селена върху имунните способности, доказват, че този минерал има противоръзпалително и имуностимулиращо действие. Приемът на селен съдейства общо имунната система и успешно неутрализира действието на свободните радикали. Причината за това е именно биологично взаимодействие на селена с протеините в тялото. 

Selenium RGB


Ехинацея
Според проучвания, ехинацеята има мощно действие, което може да пребори някои доста силни болестотворните агенти и патогени в тялото. Това се дължи на друкомпонентното действие на нейния химичен състав.

Ехинацеята стимулира мобилността на макрофагите (специални клетки), които представляват белтъчна композиция, важна за функционирането на имунната система. Ехинацеята повишава активността на тези специфични клетки. Освен това положително действа на производството на бели кръвни телца, T-лимфоцитите и клетките на слезката. По този начин, ехинацеята модулира имунитета в положителна посока. Освен това, ехинацеята засилва имунната работа чрез увеличаване на производството на специфични имунни клетки в организма. 

echinacea


Цинк
Цинкът 
участва във формирането на клетъчния метаболизъм, а това е ключов фактор за имунитета. Цинкът има качествата да съдейства процесите по формиране и производство на клетките. Освен това този елемент има свойството да активира процеси по производството на имуноглобулини (серумни гликопротеини). Имуноглобулините са мини елементи, които изграждат антитела като по този начин повишават имунната функция и блокират действието на постъпилите бактерии “неприятели” в организма.

имунни

Цинкът е необходим за развитието има имунните клетки и има съществена роля в “комуникацията” между тях. Именно това, подчертава важността на този елемент като важен имуномодулатор в тялото, който има качеството да подобри имунния отговор на организма.

Мурсалски чай

Мурсалският чай е многогодишно растение. Смята се за билка с несравнима лековита сила. Известен е още като Планински, Пирински, Алиботушки и Шарпланински чай. Мурсалският чай съдържа голямо количество антиоксиданти. Има тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Поради високото съдържание на дъбилните вещества танини и етерични масла, мурсалският чай е използван за лечение на болести на дихателната и отделителната система. Приемът на Мурсалски чай въздейства изключително тонизиращо, освежаващо и укрепващо над организма.  

клетки

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да разгледате и другите ни имуностимулиращи продукти от секцията „Имуностимуланти„.

Подобни публикации