СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Видове имунни клетки и техните функции (част 3)

nk a 1
rss

Ако имунната ни система е една „защитна работилница“ на нашия организъм, то имунните клетки са всички работни инструменти. В предходните два материала, (1-ва и 2-ра част) по темата, разгледахме:  еутрофилните гранулоцити, еозинофилните  гранулоцити, интерфероните, макрофагите и микрофагите, базофилите, мастоцитите, дендритните клетки.


Предстои да разгледаме и последните 4 вида клетки, които са част от човешката имунна система и тяхната роля в организма.

NK клетки
NK клетките
или т.нар. „natural killers“, което в буквален превод означава„естествени убийци“, представляват вид бели кръвни клетки (левкоцити). NK имунните клетки участват основно във вродения имунен отговор. Подобно на другите видове имунни клетки, NK клетките произхождат от плуринотентните стволови клетки. Тяхната генерация и развитие се обособява в две основни фази, които се осъществяват в костния мозък. NK клетките циркулират свободнo в кръвта. Основна задача на NK клетките е да играят ролята на сензори, които разпознават най-вече вирусните патогени в тялото. При среща със зловреден микроорганизъм, NK клетъчната активност се задейства по специфичен начин. Благодарение на рецепторите, които покриват повърхността на NK клетките, те разчитат информация за различни обекти в микрообкръжението. При установяването на зловреден патоген NK клетките активират т.нар. NK цитотоксичност, с което блокират и неутрализират действието на патогена.

NKT клетки
Освен NK клетките има и друг сходен тип имунни клетки, които в голяма степен си приличат с тях – това са „natural killer T“ или накратко NKT клетки.
NKT клетките в тялото са различен вид от Т клетките и NK клетките или може да се каже, че са тип комплектована имунна клетка (молекула).
NKT клетките представляват подгрупа на комбинация от лимфоцити, които също се проявяват с вродения имунен отговор на организма. Освен конвекционалните способности на Т клетките и NK клетките, NKT клетките притежават допълнителни функционалности в тялото.

Знаем, че вроденият имунен отговор е наличен във всеки човешки организъм и е своебразен вроден „механизъм“ за защита на организма. При постъпването на патоген първо се активира вродения имунен отговор, който разчита основно на левкоцитните клетки. В случай, че вроденият имунен отговор не успее да се справи с определен патоген се задейства придобития имунен отговор. Именно тук NKT клетките се оказват решаващи. NKT клетките имат ролята на свързващ, двата имунни отговора, компонент.  Освен това, тези клетки са имат противовъзпалителна цитокична активност, благодарение на която се неутрализират възпалителните процеси в тялото. 

Т и B клетки
Адаптивният имунен отговор (или придобит) разчита на способността на Т и B клетките в тялото. Разликата е, че тези специфични клетки тепърва „трупат опит“, т.е. те нямат предварителна памет, а респективно я получават след приключване на първичния имунен отговор на тялото. Предимството, което осигурява адаптивния имунен отговор е, че T и B- клетките имат способността да трупат памет (т.нар. Имунологична памет)в бъдеще с активирането им при разнообразни случаи и срещу различни постъпващи патогени. Именно проявлението на адаптивния имунен отговор е активирането на т.нар. Придобит имунитет. 

T клетки
Т клетките или Т-лимфоцитите
представляват вид бели кръвни клетки (лимфоцити). Т клетките се продуцират в тимуса. Този вид клетки, подобно на останалите имунни клетки имат задачата да циркулират в тялото. Т клетките има способността да получават сигнал за наличието на патогенни и патогеноподобни агенти в тялото. Т клетките извърват „сканиране“ на зловредни патогени и в съответствие с идентифицирането им, действат неутрализиращо. 


B клетки
В клетките или В-лимфоцитите са друг левкоцити (бели кръвни клетки). Най- важната задача, с която са натоварени B клетките е генерирането на антитела в организма. Този процес се случва благодарение на наличието на клетъчните B рецептори на повърхността на B клетката.


Ето и няколко активни средства, с които да поддържаме оптимална клетъчна активност на имунната система:

Витамин С
Витамин С
 играе важна роля на антиоксидант в организма. Има качеството да подпомогне мобилността и на други витамини и минерали до клетките, където са необходими. Елементите на разтвореното вещество (витамин С) се придвижват от място с по- висока до място с по- ниска концентрация на необходимото съдържание от нея.

Витамин C или аскорбиновата киселина е органично съединение, което участва в над 300 вида реакции протичащи ежедневно в нашия организъм. Витамин C представлява мощен антиоксидант, чиято главна задача се свързва със защита на организма от инфекции и възпаления. Доказано е, че витамин C предпазва организма от бактерии, вируси и други патогени, особено такива причиняващи белодробни инфекции.


Кверцетин
Кверцетинът 
представлява пигмент (растително съединение), което принадлежи към група растителни елементи, наречени флавоноиди.

имунни

Друго научно изследване под надзора Д-р. Ruben Manuel Luciano Colunga Biancatelli (Frontiersin) доказва, че кверцетинът съдейства синтеза на интерлевкин-6. Интерлевкин-6 представлява противовъзпалителен цитокин, част от групата на имуномодулиращите агенти- цитокини. Завишеното производство на интерлевкин-6 в организма пък балансира нивата на интерфероните (антивирусните протеини агенти). Именно по този начин кверцетинът подпомага на тялото да се справи с коронавирусната инфекция и подобрява работата на дихателната система.  

Счита се, че комбинацията на кверцетин и витамин C пък е още по-силна поради факта, че витамин C от своя страна има способността на “рециклира” или да подобри усвоимостта на кверцетина в тялото. Аскорбиновата киселина (витамин С) има изключително положително въздействие в предотвратяване увреждането на клетките. Освен това антиоксидантната способност на витамин C служи в противодействие на окислителни процеси и играе ролята на протектор. Действието на витамин C има синергичен (засилващ ефект) над противовъзпалителната  и антивирусна способност на кверцетина.
 
Селен
Селенът 
е мощен хранителен елемент, който осъществява важно биологично взаимодействие. Този микроелемент участва като градивен елемент и съдейства за формирането на полипептидните вериги. Селенът има огромна антиоксидантна роля, тъй като е част от състава на на важна аминокиселина селеноцистеин (естествено съединение на селена). Това респективно означава, че този минерал има връзка с всички протеини, от които е част, т.нар. селенопротеини.

Проучвания, съсредоточени в изследването на ефектите на селена върху имунните способности, доказват, че този минерал има противоръзпалително и имуностимулиращо действие. Приемът на селен съдейства общо имунната система и успешно неутрализира действието на свободните радикали. Причината за това е именно биологично взаимодействие на селена с протеините в тялото. 

Selenium RGB


Ехинацея
Според проучвания, ехинацеята има мощно действие, което може да пребори някои доста силни болестотворните агенти и патогени в тялото. Това се дължи на друкомпонентното действие на нейния химичен състав.

Ехинацеята стимулира мобилността на макрофагите (специални клетки), които представляват белтъчна композиция, важна за функционирането на имунната система. Ехинацеята повишава активността на тези специфични клетки. Освен това положително действа на производството на бели кръвни телца, T-лимфоцитите и клетките на слезката. По този начин, ехинацеята модулира имунитета в положителна посока. Освен това, ехинацеята засилва имунната работа чрез увеличаване на производството на специфични имунни клетки в организма. 

echinacea


Цинк
Цинкът 
участва във формирането на клетъчния метаболизъм, а това е ключов фактор за имунитета. Цинкът има качествата да съдейства процесите по формиране и производство на клетките. Освен това този елемент има свойството да активира процеси по производството на имуноглобулини (серумни гликопротеини). Имуноглобулините са мини елементи, които изграждат антитела като по този начин повишават имунната функция и блокират действието на постъпилите бактерии “неприятели” в организма.

имунни

Цинкът е необходим за развитието има имунните клетки и има съществена роля в “комуникацията” между тях. Именно това, подчертава важността на този елемент като важен имуномодулатор в тялото, който има качеството да подобри имунния отговор на организма.

Мурсалски чай

Мурсалският чай е многогодишно растение. Смята се за билка с несравнима лековита сила. Известен е още като Планински, Пирински, Алиботушки и Шарпланински чай. Мурсалският чай съдържа голямо количество антиоксиданти. Има тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Поради високото съдържание на дъбилните вещества танини и етерични масла, мурсалският чай е използван за лечение на болести на дихателната и отделителната система. Приемът на Мурсалски чай въздейства изключително тонизиращо, освежаващо и укрепващо над организма.  

клетки

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да разгледате и другите ни имуностимулиращи продукти от секцията “Имуностимуланти“.Използвани източници:

*NCBI „NK and NKT cells in aging and longevity: role of zinc and metallothioneins“, Eugenio Mocchegiani, Robertina Giacconi, Catia Cipriano, Marco Malavolta (2009)
* IDF, „The Immune System and Primary Immunodeficiency“
* NCBI, „Enhancement of Innate and Adaptive Immune Functions by Multiple Echinacea“ Species, Zili Zhai, Yi Liu, Lankun Wu, David S. Senchina, Eve S. Wurtele, Patricia A. Murphy, Marian L. Kohut and Joan E. Cunnick (2007)
* Frontiersin, „Quercetin and Vitamin C: An Experimental, Synergistic Therapy for the Prevention and Treatment of SARS-CoV-2 Related Disease (COVID-19)“ (2020)

Подобни публикации