СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Какво е FOS и защо са толкова полезни за нашето здраве?

fos1 1

Фруктоолигозахаридите (FOS) са вид въглехидрат, който не може да бъде напълно разбит в тялото. Това са разтворими фибри, играещи важна роля за здравето на храносмилателната система.

Терминът захарид е друга дума за захар, а олигозахарид е молекула, съставена от малка група от тези захари.

Фруктоолигозахаридите се използват като алтернативни подсладители, тъй като имат по-малко калории от захарта. Те не предизвикват скок на кръвната захар. Затова FOS са за предпочитане пред изкуствените подсладители, които създават риск от развитието на диабет и наддаването на тегло.

Въпреки че носят редица ползи за здравето, употребата на фруктоолигозахариди, може да има и някои рискове и странични ефекти.

Общ преглед

FOS се среща естествено в редица растения:

 • земна ябълка (гулия)
 • синьо агаве
 • ерусалимски артишок
 • аспержи
 • банани
 • чесън
 • лук
 • праз лук
 • корен от цикория

Фруктоолигозахаридите се съдържат и в много други растителни видове.


Тези съединения могат да подобрят вкуса на храната, нейната трайност и плътност, като в същото време действат благоприятно на имунната система, костното здраве и поддържат баланса на важни бактерии в стомашно-чревната система.

Ползи за здравето

Както вече беше споменато, фруктоолигозахаридите (FOS) обикновено се използват като подсладители в напитки, сиропи и храни. Но те имат и редица друг ползи за здравето.

fos2

Пребиотик

Комплексните FOS се считат за пребиотици. Те не трябва да се бъркат обаче с пробиотиците.

 След като бъдат погълнати, пребиотиците се насочват към дебелото черво. Там тяхната работа е да стимулират размножаването на стомашно-чревната микробиота – полезни микроорганизми („добри“ бактерии“), които подпомагат усвояването на хранителните вещества и са важни за нормалното храносмилане.

FOS често се използват в храните за бебета, за да подпомогнат храненето на полезните бактерии, от които се нуждаят червата.

Източник са на разтворими фибри

Разтворимите фибри помагат за абсорбирането на водата в червата. Доказано е, че увеличаването на нивата на разтворими фибри в храната от FOS намалява или премахва храносмилателните проблеми [1].

Този регулаторен ефект може да се дължи отчасти и на храненето с FOS на „добрите“ бактерии в дебелото черво.

Предпазват от нездравословни бактерии

Има научни доказателства, че фруктоолигозахаридите (FOS) потискат токсичната бактерия Clostridium perfringens , която е свързана с хранително отравяне.

Проучване върху животни, отбелязано в The Journal of Nutrition, показва, че FOS могат също така да осигурят известна защита срещу салмонела, друго заболяване, предавано с храна [2].

Намаляват холестерола

Един научен преглед установява, че FOS могат да намалят нивата на холестерола при плъхове и кучета. Освен това включването на FOS в диета с ограничени калории е довело до понижаването на теглото на тези животни [3].

Изследователите допускат вероятността добавката с FOS да е полезна за понижаване на холестерола и при хората.

Намаляват кръвната захар

FOS са изключително полезни за хората с диабет. Преглед в списание Nutrients отбелязва потенциалната способност на FOS да помагат за балансиране на кръвната захар. Изследователите наблюдават положителна зависимост между приема на FOS и намаляването на нивата на серумната глюкоза [4].

Употребата на FOS изглежда стимулира и секрецията на инсулин в панкреаса. За да се потвърдят тези констатации обаче, са необходими допълнителни проучвания.

Не подхранват раковите клетки

FOS не са канцерогенни и имат малък потенциал да нарушават или увреждат нормалния клетъчен растеж. Консумацията на FOS няма да подхрани раковите клетки и няма да допринесе за техния растеж [5].

Видове

Както вече беше споменато, редица растения съдържат FOS.

Фруктоолигозахаридите се разграждат по различни начини, в резултат на което се получават и различни крайни продукти, имащи различна употреба и конкретни ползи.

FOS се предлагат в няколко форми и всяка от тях може да се използва за определена цел.


Сироп
Някои видове FOS се разграждат и се превръщат в сироп. Често срещани примери за това са сиропът от корен на якон и сиропът от синьо агаве. Те могат да се разредят във вода и да се приемат като добавка или да се използват като подсладител в различни рецепти.

Прах
Коренът от цикория е най-разпространеният пример за FOS-съдържаща храна, превърната в прах. Смленият корен от цикория често се използва като алтернатива на кафето. Смесването на една супена лъжица в топла вода осигурява вкус, подобен на този на кафето, без да има стимулиращия ефект на кофеина.

Екстракти
Много други видове FOS се произвеждат в екстракти с различна сила или концентрация. Те могат да произхождат от цели хранителни източници, като артишок или цикория. Възможно е също така да са произведени чрез химичен, а не чрез естествен процес, което може да ги направи по-малко полезни.

Трябва ли изобщо да се използват подсладители?

Дебатът в научните среди за употребата на захар и други подсладители продължава вече години наред.

Според изследване, публикувано в Journal of Pharmacology & Pharmacotherapeutics, подсладителите, като захар и високофруктозен царевичен сироп, са свързани с повишен риск от редица заболявания, сред които затлъстяване и стоматологични проблеми. Някои противоречиви теории предполагат, че захарта играе роля и при някои дегенеративни заболявания [6].

Алтернативните подсладители предлагат ефекта на захарта, но с много по-малко калории, така че на теория те би трябвало да са по-здравословни.

Химическият състав на много от алтернативните подсладители е различен и проучванията тепърва започват да разкриват възможните им ползи за здравето, както и страничните им ефекти. Проведени са редица изследвания на тези подсладители, като резултатите са доста различни и противоречиви. Според някои те са напълно безвредни, докато според други трябва да се избягват напълно.

Въпреки че фруктоолигозахаридите могат да се използват като полезен подсладител и лесна форма на пребиотик за подобряване на чревното здраве, може би не е разумно да се прекалява с тези екстракти.

Потенциалните странични ефекти от употребата на FOS

Някои хора може да са по-чувствителни към действието на FOS. Възможно е при тях страничните ефекти да се проявят дори след употреба на малко количество FOS.

Алергичните реакции могат да включват:

 • спазми
 • гадене
 • подуване на корема
 • диария
 • сърбеж в гърлото
 • подуване на очите, лицето и устата
 • екзема
 • замаяност

При проявата на някои от тези признаци трябва да се свържете с лекар.

Хората с храносмилателни разстройства, като синдром на раздразнените черва, също трябва да избягват употребата на FOS. Понастоящем обаче има малко изследвания по този въпрос.

Тъй като FOS хранят бактерии, съществува вероятност те да подпомагат и „лошите“ бактерии в червата. За да се твърди това със сигурност обаче, са нужни още проучвания в тази посока.

 ––––––––––––––––––––––––––––-

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Сега можете да закупите продуктите на Cvetita Herbal с допълнителна отстъпка. Използвайте промо код BLOG10 при завършване на поръчката.


 Използвани източници:

[1] Jinno S, Toshimitsu T, Nakamura Y, Kubota T, Igoshi Y, Ozawa N, Suzuki S, Nakano T, Morita Y, Arima T, Yamaide F, Kohno Y, Masuda K, Shimojo N. Maternal Prebiotic Ingestion Increased the Number of Fecal Bifidobacteria in Pregnant Women but Not in Their Neonates Aged One Month. Nutrients. 2017 Feb 26;9(3):196. doi: 10.3390/nu9030196. PMID: 28245628; PMCID: PMC5372859.

[2] Jalil Benyacoub, Florence Rochat, Kim-Yen Saudan, Isabelle Rochat, Nicolas Antille, Christine Cherbut, Thierry von der Weid, Eduardo J. Schiffrin, Stephanie Blum, Feeding a Diet Containing a Fructooligosaccharide Mix Can Enhance Salmonella Vaccine Efficacy in Mice, The Journal of Nutrition, Volume 138, Issue 1, January 2008, Pages 123–129, https://doi.org/10.1093/jn/138.1.123

[3] Costa GT, Abreu GC, Guimarães AB, Vasconcelos PR, Guimarães SB. Fructo-oligosaccharide effects on serum cholesterol levels. An overview. Acta Cir Bras. 2015 May;30(5):366-70. doi: 10.1590/S0102-865020150050000009. PMID: 26016937.

[4] Caetano BF, de Moura NA, Almeida AP, Dias MC, Sivieri K, Barbisan LF. Yacon (Smallanthus sonchifolius) as a Food Supplement: Health-Promoting Benefits of Fructooligosaccharides. Nutrients. 2016;8(7):436. Published 2016 Jul 21. doi:10.3390/nu8070436

[5] Fishbein L, Kaplan M, Gough M. Fructooligosaccharides: a review. Vet Hum Toxicol. 1988 Apr;30(2):104-7. PMID: 3289256

[6] Tandel KR. Sugar substitutes: Health controversy over perceived benefits. J Pharmacol Pharmacother. 2011;2(4):236-243. doi:10.4103/0976-500X.85936

Подобни публикации