СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Витамин Е и мощното му антиоксидантно действие

evitamin
rss

Кратка история на витамин Е
Витамин Е е открит случайно. Изучавайки влиянието на храните върху жизнената дейност на организма, Херберт Ейвънс през 1922 г. провел много лабораторни експерименти. Той стигнал до извода, че храната за гризачи, изкуствено обогатена с витамините A, D, C и B, предизвиква y тях репродуктивнa дисфункции; на пръв поглед здрави животни преставали да се размножават или да раждат здраво потомство. След като ученият добавил в храната на опитните животни листа салата и пшенични зародиши, репродукцията на мишките била възстановена. Така било получено едно ново вещество, което било наречено „витамин на размножаването“.

През 1931 година изследванията били продължени от Ълкът и Матил, които детайлно изучили витамин Е и открили и други негови жизненоважни свойства. През 40-те години група канадски лекари открил открили, че витамин Е може да защити организма от исхемична болест на сърцето.
Оказало се, че богати на токоферол са растителните продукти, които напълно задоволяват нуждите на организма.“ [1]

Повече за витамин E
Витамин E представлява мастноразтворим витамин, което означава, че не се разтваря във вода, подобно на витамините  A, K  и D. Мастноразтворимите витамини се обработват от храносмилателната система и се усвоява с мазнините. Именно тази характеристика ги отличава с по-дългото им съхранение в организма и по-ниското им разходване в сравнение с други витамини и минерали.

Витамин Е
се съставя от осем мастноразтворими съединения, които се срещат в естествен вид в природата (алфа-, бета-, гама- и делта-токоферол и алфа-, бета-, гама- и делта-токотриенол)- всички те имат различна биологична активност. [2]

Съединенията, от които е съставен витамин Е са производни на изходно съединение. Алфа (или α-) токоферолът е единствената форма, която се абсорбира в човешкия черен дроб и съответно е най-разпространената в човешкия организъм. При прием на витамин Е като храна или под формата на хранителна добавка, обмяната се случва в няколко фази. Първоначално витамин Е попада в стомашно-чревната система, с което се всмуква в червата и последователно преминава в кръвотока чрез лимфната система. Витамин Е се абсорбира се едновременно с мазнините (липидите) и се транспортира в черния дроб.


Роля на витамин E в организма
Най-общо този витамин действа в няколко направления – като мощен антиоксидант витамин E:
 • активно бори натрупания оксидативен стрес в организма;
 • подкрепя сърдечно-съдовото здраве;
 • подпомага работата на еритроцитите (важните червените кръвни клетки);
 • улеснява транспортирането на кислород и хранителни вещества до определени тъкани и органи; съдейства обменните процеси в тялото;
 • подкрепя образуването на колаген;
 • подпомага кръвообращението и процесите по кръвосъсирването;
 • подпомага регенерацията на клетките;
 • важен е за усвояване на мазнините в храносмилателния тракт;
 • увеличава репродуктивната способност и при двата пола.
 • Мощен антиоксидант
  Основната роля, която има витамин E – е да действа като антиоксидант, който се бори с действието на натрупания оксидативен стрес. [3] Натрупването на оксидативен стрес представлява състояние, което се дължи именно на недостиг на антиоксиданти. Ролята на антиоксидантите е да редуцират продукцията на оксиданти (свободни радикали, чиято продукция се свързва с нормалните процеси протичащи в клетките). Натрупването на оксидативния стрес е основното, което задейства процесите на страреене и клетъчните увреждания. 
 • Подобрява състоянието на кожата
  Витамин Е е добре известен като „витамин за кожата“, а това се обяснява от положителното въздействие, което оказва върху състоянието на кожата. Витамин Е подпомага на процесите по съсирване на кръвта. По този начин  съдейства за бързото заздравяване на рани и белези, и неутрализира раздразненията.

  Неслучайно този витамин има широко приложение във фармакологията за направата на козметика за професионална грижа за кожата. Често използван компонент е и в много различни кремове за локално приложение, което може да подпомогне в справянето с някои кожни раздразнения или локални възпаления и други.


Дефицит на витамин E в организма
Недостигът на витамин Е (хиповитаминоза Е) в организма често може да остане напълно незабелязан. Ако се прояви, то това ще бъде съпътствано с различни сигнали от вашето тяло, а най-често могат да бъдат:

 • Мускулна слабост, крампи
 • Чупливи нокти и безжизнена коса
 • Раздразнена и суха кожа
 • Хормонални смущения
 • Нарушена работа на черния дроб
 • Отпадналост
 • Рецидивиращи възпаления
 • Смущения в репродуктивната функция
 • Понижено либидо
 • Кардиологични нарушения и другиХранителни източници на витамин E

Витамин Е се съдържа предимно в храни от растителене произход. Предимно се съдържа в пшеничния зародиш, нерафинираните растителни масла (слънчогледово, орехово, рапично фъстъчено, бадемово, авокадово, маслиново, тиквено, кайсиево, ленено, соево и други). Витамин E е част от състава на някои зеленчуци предимно зеленолистните – спанак, маруля, рукола, броколи, зеле, ряпа, моркови и т.н. Бадемите, кедровите ядки, кайсиите, лешниците, яйцата, черния дроб, млякото също са чудесни източници на този витамин. 


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

витаминИзползвани източници:
[1] Тодорова Р. „B12, K2, B17 и останалите витамини, „Витамините от групата D“, изд. РАСПЕР, София, 2019, с. 104
[2] Traber MG. Vitamin E. In: Shils ME, Shike M, Ross AC, Caballero B, Cousins R, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 10th ed. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins, 2006;396-411.
[3] Institute of Medicine. Dietary reference intakes for vitamin C, vitamin E, selenium, and carotenoids. Washington, D.C.: National Academies Press; 2000. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25077263/

Подобни публикации