СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

5-те най-добри натурални средства за справяне със симптомите на депресия и тревожност

herbs
rss

#1 Бял равнец

Белият равнец или (Achillea millefolium L.) е растение, което има разнообразни благотворни ефекти върху човешкия организъм, благодарение на ценния му химичен състав. В това отношение заслуги имат – флавоноидите и алкалоидите в белия равнец. Доказано е, че тези елементи могат да облекчат симптомите на депресия и тревожност.

Проведените изследвания показват, че алкалоидите на растителна основа като тези в белия равнец намаляват секрецията на хормона кортикостерон, който е висок по време на хроничен стрес.

Белият равнец съдържа и големи количества етерично масло и флавони. Етеричното масло от билката притежава болкоуспокояващо действие. Съдържащите се флавони също допринасят значително този седативен ефект. В листата на билката се съдържа и кверцетин. Кверцетинът представлява растителен пигмент – флавоноид със силно и естествено антиоксидантно действие. Този ценен биофлавоноид в съчетание с етеричното масло облекчава и редуцира някои от тежките симптоми на депресия като стрес, тревожност и напрежение.

тревожност

#2 Лайка
Лайката е изключително богата на ценни вещества. В цветните кошнички на растението се съдържа до 2 % етерично масло. Цветът на етеричното масло зависи от съдържанието на азулени. Азуленът представлява ненаситен въглеводород, притежаващ противовъзпалително, антиалергично и седативно действие. Азуленът на лайката се нарича хамазулен. Цветовете на растението съдържат още важни флавоноидни елементи, растителни стероли, горчиви вещества и мастни киселини.

Част от химичния й състав са още лутеолин и кверцетин , които са мощни биофлавоноиди (растителни пигменти)  и кумарините – умбелиферон и херниарин.  
Екстрактът от Лайка под формата на хранителна добавка ще спомогне за отпускането на нервната система и ще съдейства за намаляването на тревожността и безпокойството.

депресия


#3 Маточина
Листата на билката
съдържат още етерично масло, дъбилни вещества, растителни ензими, алдехиди, кафеена и други ценни киселини, витамин C (аскорбинова киселина), кариофилен и други.
Усещането за отпадналост, умората и честата смяна в настроенията са само част от симптомите, на които рядко отдаваме значение. Неслучайно маточината е предпочитан компонент във фармакологията при направата на успокояващи лекарствени препарати. Чистият екстракт от маточина притежава изключително силно седативно въздействие върху централната нервна система. 

Lime Balm RAW

#4 Жълт кантарион
В състава на жълтият кантарион има богато съдържание на етерично масло, дъбилни вещества (катехини), хиперицин, флавоноиди съединения; кверцетин, рутин, хиперозид,фенолни съединения, танини, витамин C (аскорбинова киселина) и др.

Синдром на хроничната умора е термин, който се свързва със специфично състояние, характеризиращо се с усещането за трайна умора без действителни причини за това. Симптоматиката обикновено е свързана с нарушения на когнитивните функции.

Сред най-честите симптоми са: проблеми с паметта и концентрацията, усещане за подутост, ставни и мускулни болки, упорито главоболие, рязка промяна в настроението, раздразнителност и други. И в този случай богатото съдържание на хиперицин оказва благоприятно въздействие. Хиперицинът влияе положителни върху мозъчните функции и се отразява успокояващо и тонизиращо. Освен това, хиперицинът има важно участие в транспортирането на нервните импулси. Екстрактът от Жълт кантарион е активен при Синдром на хроничната умора и поради това е препоръчвано средство за справяне с депресивните и тревожни състояния и техните симптоми.

#5 Валериана
Валерианата съдържа до 2% етерично масло, изовалерианова, валерианова, мравчена и оцетна киселина, флавони, алкалоиди, гликозиди, смолисти вещества. Част от химичния й състав са и валепотриатите- валтрати, ацетовалтрати и дихидровалтрати, валерианин и други.

Комбинацията от биологично активни компоненти, съдържащи се във валерианата са причината за нейното силно изразено седативно и терапевтично действие. Доказано е, че валериановата киселина инхибира разграждането на гама- аминомаслената киселина в мозъка, което подпомага задействането на определени процеси, носещи чувство на спокойствие. Коренът на валериана съдържа още антиоксидантите хесперидин и линарин, които притежават успокоителни и подобряващи свойства. Благодарение на ценните съставки, валерианата има способността да влияе положително върху мозъчните функции и се отразява успокояващо и тонизиращо.

Екстрактът от Валериана под формата на хранителна добавка ще спомогне за редуцирането на проблемите със тревожността и ще се отрази отпускащо и успокоително на организма.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.


Подобни публикации