СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Ефектите на медитативната музика върху ума и тялото

music
rss

Според проучвания, една от най-важните функции на музиката е да създава усещане за сплотеност или социална свързаност. В тази посока са проведени множество изследвания и експерименти, които затвърждават твърдението, че човешките същества са развили зависимост от музиката като средство за комуникация със себе си и околните (NCBI).

Музиката е освен инструмент и мощен начин за обединяване на групи от хора или пък обединяване между духа и тялото на индивидуално ниво. Ще дадем няколко примера, за да хвърлим малко повече светлина в това отношение:
  • Националните химни са музикални произведения, които обединяват голяма група хора под идеята за принадлежност и спомагат за изгражданео на групова идентичност
  • Любовните мелодии и песни подпомага в изграждането на партньорствата, като често съдействат проявата на емоционалност и обвързване
  • Празничните мелодии повдигат настроението и ни предразполагат към забавление и почивка
  • Приспивни песни дават възможност на бебетата да развият привързаност и сигурност към техните родители
  • Медитативните мелодии насърчават личното уединение, синхронизацията и баланса.
  • Съществуват и множество други видове музика и техните предназначения, разбира се, но ще спрем внимание главно към медитативните мелодии.


Ефектите на медитативната музика върху ума и тялото

Музиката подобрява паметта
Музиката има положителен ефект върху способността ни да запомняме.

В проведено проучване, изследователи дават задача на две групи хора – като едната група слуша класическа музика, другата бял шум. Задачата се състои в прочитане и запомняне на кратък списък от думи. Резултатите са показателни, тези които слушат класическа музика, превъзхождат по точки онези, които слушат бял шум.

Точно в този момент можете да запеете привева на десетки песни и това не е случайно. Музикалната памет е една от най-устойчивите и подпомага редица от нашите мозъчни функции. 

music

Съдейства доброто настроение
Има безброй доказателства, че слушането на музика може да помогне за успокояване в напрегнати ситуации или да неутрализира чувството на безпокойство. За това има научно обяснение –  слушането на музика съдейства за потискане на процесите по производство на кортизол (хормон на стреса).

Намалява умората
Най-често тази полза от музиката усещаме по време на дълго шофиране. Според проувания, музиката ни влияе енергизиращо, особено при изпълнение на монотонна, еднотипна задача, която изисква нашето внимание и концентрация.

drive

Съдейства синтеза на енергия в тялото
Музиката
има изключителното качество да генерира в нас мотивация дори в онези моменти, в които нашите мускули ни казват – Не можем повече! Музиката има свойството да насърчава синтеза на енергия в тялото и с това може да повиши ефективността на нашата тренировка.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com
Използвани източници: healthline.com

Подобни публикации