СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Нарушения в процеса на усвояване на витамините

vitamin
rss


Витамините и минералите имат основна роля във всички естествени процеси, които се случват ежедневно в нашия организъм. Витамините и минералите участват в метаболитните, ензимните, възстановителните и т.н. процеси в нашия организъм. 

При наличието на нарушение по отношение приема или усвояването на витамините и всички други минерални и ценни вещества за тялото, то в нашия организъм може да се проявят три различни състояния:
  • Авитаминоза
  • Хиповитаминоза
  • Хипервитаминоза

Авитаминоза
Авитаминозата
представлява състояние, при което има дефицит (липса) на определен витамин или няколко витамина в организма. Обикновено това състояние се забелязва своевременно, тъй като симптоматиката се изразява рязко, поради липсата на ценни елементи. Авитаминозата се проявява най-често при бременност, стомашни бактериални инфекции и т.н. Към такъв тип състояние би следвало да се отнесете с особена сериозност, тъй като в дългосрочен аспект се предполга, че може да представлява висок рикс от заболявания. Витамините са жизненоважни за почти всички органичен процеси в тялото и за правилното функциониране на всяка система.

За наличие на авитаминоза поздказват:

  • Нисък хемоглобин
  • Косопад
  • Кървящи венци
  • Рязка промяна в настроението
  • Чести възпаления
  • Продължителна физическа умора

5

Хиповитаминоза
Хиповитаминозата
е състояние, което се характеризира с недостиг на определен витамин или няколко витамина в организма. Това, което разграничава хиповитаминовата от авитаминозата е, че при първото има наличие на недостиг на витамин/и, докато при второто – липса. Хиповитаминозата е състояние, което може да бъде причинено от множество фактори в т.ч. недохранване, неправилен хранителен режим, еднообразно хранене, неправилно съчетаване на продуктите, изключване на въглехидрати или други ценни вещества от дневното меню и други.

Хипервитаминоза
Хипервитаминозата
представлява състояние на излишък на витамини. Основният първоизточник на това състояние е предозирането с определен витамин или витамини, или пък някакъв витаминен комплекс. Възможно е и това да възникне поради известна непоносимост към определо съчетание витамини. Често това състояние се достига при предозиране с мастноразтворими витамини ( A, D, E, F и K).


Важно е да се отбележи, че витамините са хранителни вещества и е важно да се приемат като такива. Витамините не са нито „хранене“, нито пък лекарство, в тази връзка с техният прием не бива да се прекалява.

витамини

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Подобни публикации