СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Знаете ли, чe… Бялата бреза може да е помощник в отслабването

breza

Бялата бреза е дърво, което с красотата си е вдъхновявало поети и художници. Но то привлича вниманието и на учените, тъй като се оказва, че може да има редица ползи за здравето.

Латинското название на това дърво е Betula pendula, но то е известно още и като Сребърна бреза, Европейска бяла бреза, обикновена бреза, Брадавическа бреза, Източноазиатска бяла бреза и др.

За родина на Бялата бреза се смята Европа, но днес тя се среща почти по целия свят – Сибир, Мала Азия, Северна Турция, Кавказ, Северен Иран, Северна Америка и др. Дървото расте в гори, по хълмове и склонове.

В тази статия ще проследим някои от ползите, които бялата бреза има за здравето.

Химичен състав

Бялата бреза може да бъде изключително ценна за здравето, тъй като съдържа важни микро- и макроелементи. Голяма част от съдържанието ѝ е богатото на ароматични съединения – етерично масло. Тя е богата още на дъбилни вещества, сапонини (гликозиди), танини (естествени растителни молекули) и минерални соли. Забележително е количеството витамин C (аскорбинова киселина) в Бялата бреза.

Естествен диуретик

Бяла бреза е известна с това, че има силни диуретични свойства.

Чрез изхвърлянето на ненужната вода от организма, тя спомага за загубата на излишното тегло.

Освен това екстрактът от кората на дървото действа за прочистването на кръвта. По този начин се насърчава изхвърлянето на токсини от организма.

Екстрактът от Бяла бреза е активен и при проблеми с подуване на стомаха и общ стомашен дискомфорт.

Един от признаците за задържане на вода в организма е подуването на клепачите и зоната под очите. Това състояние обикновено е безобидно, но понякога може да е признак и за по-сериозно заболяване. Доказано е, че Бялата бреза успешно редуцира подуването, като подпомага изхвърлянето на водата от организма.

stomach

Добро храносмилане

Приемането на екстракт от Бяла бреза или пиенето на чай от листата и кората на дървото може да помогне за стимулиране на храносмилателната система и подобряване на цялостното храносмилане.

Поради противовъзпалителния си характер екстрактът е много ефективен за облекчаване на храносмилателни смущения. Чаят, от своя страна, може да се използва и за облекчаване на често срещани стомашни проблеми като спазми, болки в корема, подуване и т.н.

Листата притежават и леки слабителни свойства, което означава, че подпомагат работата на червата. В традиционната медицина те са използвани и като общо тонизиращо средство за храносмилането.

Справя се с възпалението

Екстрактът от листата и кората на Бялата бреза (както и чаят от тях) могат да се използват за лечение на различни форми на възпаление.

Доказано е, че кората е с високо съдържание на бетулинова киселина, която има силно противовъзпалително действие. Поради това екстрактът от Бяла бреза може да се използва за подпомагане на общи ставни заболявания като артрит и ревматизъм. Той е подходящ и за облекчаване на вътрешни възпаления, засягащи храносмилателната и дихателната система.

Силна имунна система

Благодарение на високото съдържание на витамин С (аскорбинова киселина), Бялата бреза има качеството да подсилва имунната система. Затова добавките с нея могат да бъдат добра превантивна мярка за предотвратяване на вируси и настинки.

Листата на това дърво притежават антивирусни и антибактериални свойства, които помагат на тялото да се защитава от инфекции, а също така да се възстановява по-бързо при заболявания.

Чаят от брезови листа също съдържа много естествени антиоксиданти под формата на флавоноиди и витамин С, които могат допълнително да подобрят общото здраве и да помогнат за неутрализиране на щетите, нанесени на тялото от свободните радикали [1].

По-добър метаболизъм

Проучвания сочат, че благодарение на ценните съставки в съдържанието ѝ, бялата бреза е изключително активна в преодоляването на метаболитните проблеми.

Метаболитните нарушения представляват нарушения в обмяната на веществата от различен характер. Екстрактът от листата и кората на Бяла бреза има качествата да стимулира и насърчава правилното протичане на метаболитните процеси в организма. Това води до повече изгорени калории, дори когато си почиваме.

Красива кожа

Листата и кората на брезата притежават стягащи свойства, което ги прави ефективно средство за лечение на редица кожни заболявания.

Кората на дървото притежава също така отлични противовъзпалителни и антибактериални качества и се препоръчва при възпаления на кожата, ключително екзема и дерматит.

Високото съдържание на витамин С в Бялата бреза стимулира производството на колаген – протеин, който помага да поддържате кожата силна, еластична и добре хидратирана [2].

Ние от Cvetita Herbal препоръчваме WaterCutекстракт от Бяла бреза под формата на капсули.

Ползите от приема на WaterCut:

  • Спомага за изхвърлянето на излишната вода от организма
  • Помага за поддържане нормалните нива на кръвното налягане
  • Притежава мощни антиоксидантни свойства
  • Подпомага метаболизма
  • Засилва имунната система

Сега можете да закупите продукта на преференциална цена. Използвайте промо код BLOG10 при завършване на поръчката. Отстъпката важи за всички продукти на Cvetita Herbal.

Повече информация за това кои природни средства подпомагат изгарянето на мазнините и свалянето на килограмите, можете да намерите ТУК, ТУКТУК и ТУК.

whey cherry super extreme magnesium
red x burn water cut
super extreme water cut ceylon cinnamon
2 broa zelen caj s kakao s podarak kniga na bilana jotovska image 63216964a24b5 1280x1280
2 броя Зелен Чай с Какао с Подарък Книга на Биляна Йотовска
zelen caj s kakao zelen caj s kakao podarak ten10 kanela image 63216951d7278 1280x1280
Зелен чай с какао + Зелен чай с какао + Подарък Ten/10 Канела
2 broa zelen caj 80 kapsuli s podarak kniga na bilana jotovska image 6321695fc90a3 1280x1280
2 броя Зелен Чай 80 капсули с Подарък Книга на Биляна Йотовска

Използвани източници:

[1] Pham-Huy LA, He H, Pham-Huy C. Free radicals, antioxidants in disease and health. Int J Biomed Sci. 2008;4(2):89-96.

[2] Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017 Aug 12;9(8):866. doi: 10.3390/nu9080866. PMID: 28805671; PMCID: PMC5579659.

Подобни публикации