СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Кои са най-добрите билки, подпомагащи отслабването

herbs

В желанието си да свалят килограми и да влязат във форма, много хора са готови да се подложат на изтощителни диети, които нерядко се оказват вредни за здравето.

Безспорно балансираният хранителен режим и физическата активност са важни, когото искаме да стопим мазнини и да постигнем мечтаното тяло. Но това не винаги е толкова лесно. В тази нелека задача помощници могат да бъдат напълно натурални средства, дарени от природата.

В тази статия ще представим няколко билки и подправки, които доказано влияят на метаболизма, подпомагат изгарянето на мазнини и съдействат за свалянето на килограми.

Зелен чай

close up tea leaves 1
Close up of tea leaves in a farm in Sri Lanka

Зеленият чай е една от най-често срещаните съставки в хранителните добавки, насочени към регулиране на теглото.

Нещо повече – зеленият чай се счита за една от най-здравословните напитки на планетата. Това е така, защото той е богат на антиоксиданти и други полезни растителни съединения. Някои от тях доказано подпомагат свалянето на килограми.

Кофеинът

На първо място трябва да споменем кофеинът. Много хора предпочитат да си го набавят чрез кафето. Но това може да стане и благодарение на чаша зелен чай.

Има редица научни изследвания, които сочат, че кофеинът е стимулант, подпомагащ изгарянето на подкожните мазнини [1].

Освен това той дава енергия и подобрява ефективността на упражненията. Това e важно, тъй като по време на тренировка тялото ни изгаря допълнителни калории. Изгарянето на калории, съчетано със здравословна диета е един от най-добрите начини за стапяне на излишните мазнини.

Ето защо зеленият чай е изключително подходящ, когато искате да свалите килограми.

Антиоксидантите

Антиоксидантите са растителни съединения, които ни помагат да се борим със свободните радикали – частици, причиняващи оксидативен стрес в тялото. Тъй като зеленият чай е минимално преработен, той съдържа повече антиоксиданти отколкото черния чай например.

Основната групата антиоксиданти, намиращи се в зеления чай, се наричат полифеноли. Те съставляват около 30% от сухото му тегло. По-голямата част от тях са флавоноли, известни като катехини. Катехините на зеления чай са обект на много научни изследвания, които доказват ролята им при изгарянето на мазните.

Изглежда, че чаените катехини, особено EGCG (епигалокатехин галат), предотвратяват затлъстяването [2].

Последните проучвания върху хора показват, че консумацията на зелен чай и екстракът от него могат да помогнат за намаляване на телесното тегло и изгарянето на мазнините, като засилят метаболизма.

Едно изследване върху мъже със затлъстяване установява, че EGCG има потенциала да увеличи окисляването на мазнините. При участниците, на които са давани 300 mg EGCG в продължение на два дни, се наблюдава повишено окисление (изгаряне) на мазнините в сравнение с тези, на които е даден плацебо препарат.

И още…

За да отслабнем, телата ни трябва да разградят мазнините в мастните клетки и да ги придвижат към кръвния поток. Всичко това става с помощта на хормони за изгаряне на мазнини, какъвто е норадреналин (норадреналин).

EGCG – основният антиоксидант в зеления чай – може да помогне за поддържане на здравословни нива на норепинефрин, като инхибира (потиска) ензима, който обикновено го разгражда.

Това позволява на тялото да разгражда повече мазнини, които да се освобождават в кръвния поток за енергия. Повече EGCG = повече норепинефрин = по-мощно разграждане на мазнините!

Какао

kakao1

Повечето хора мислят, че какаото и шоколадът са едно и също нещо. Истината обаче е, че чистото какао на прах не съдържа захар и вредни мазнини и има редица ползи за здравето. То дори може да подпомогне свалянето на килограми и да ни предпази от сърдечно-съдови заболявания.

Едно проучване от 2021 г. показва, че ежедневната консумация на чисто какао може да ви помогне да забавите качването на килограми и да „задържате“ по-малко мазнини [3].

Различни изследвания сочат, че какаото засилва метаболизма и помага на тялото да преработва мазнините по-добре. Наред с това то намалява апетита и създава чувство за ситост. Ето защо спокойно можете да овкусявате протеиновите си шейкове с какао.

Освен това чистото натурално какао е с високо съдържание на флавоноиди – съединения, които се срещат в плодовете и зеленчуците. Някои проучвания показват, че колкото повече флавоноиди консумираме, толкова по-нисък е рискът от развитието на сърдечни заболявания.

Същите тези съединения поддържат нивата на кръвната захар в нормални граници и предотвратяват появата на диабет тип 2.

Цейлонска канела

kanela

Ароматната канела не само придава невероятен вкус на ястията, но носи и много ползи за здравето. Тя е доказано средство за сваляне на високата кръвна захар, а освен това може да е сигурен съюзник в борбата с наднорменото тегло.

Доказано е, че канелата подобрява чувствителността на клетките към действието на инсулина. Именно този хормон транспортира глюкозата от кръвта в клетките, за да се използва като енергия [4].

Канелата също така съдейства за блокирането на много храносмилателни ензими, като по този начин забавя усвояването на захарта от кръвта след приема на въглехидрати.

Освен това канелата съдържа цинамалдехид, който може да подобри метаболитните процеси чрез директно действие върху адипоцитите (мастните клетки) [5].

Цинамалдехидът съдейства за изгаряне на генерираната в тялото химична енергия, т.е. енергия набавена чрез храната. Приемът на канела под формата на хранителна добавка може да подкрепи изразходването на енергия при преработването на храната или да засили термогенния ефект [6].

Канелата е с високо съдържание на фибри. Следователно подправката може да помогне за намаляване на апетита, като насърчава чувството за ситост.

Наред с всичко останало тя засилва метаболизма, тъй като тялото използва повече енергия за обработката ѝ, отколкото за други храни.

Хром пиколинат

chromium

Хромът е минерал, който съществува в няколко форми и е жизнено важен за редица процеси в нашия организъм. Хром пиколинат е формата, която се среща често в хранителните добавки.

Той играе роля в метаболизма на хранителните вещества чрез въздействието върху хормона инсулин.

Инсулинът се произвежда в панкреаса (задстомашната жлеза) и е важен за обработката на въглехидратите, мазнините и протеините в тялото [7].

Няколко проучвания показват, че приемането на добавки с хром може да подобри кръвната захар при хора с диабет [8].

Освен това има редица изследвания, които показват, че хромът намалява апетита.

В 8-седмично проучване 1000 μg/ хром на ден (под формата на хром пиколинат) намалява приема на храна, глада и апетита при здрави жени с наднормено тегло [9].

Интересното е, че абсорбцията на хром в червата е много ниска, като по-малко от 2,5% от погълнатия хром се усвоява. От друга страна, хром пиколинат е алтернативна форма на хром, която се абсорбира по-добре. Поради тази причина този вид често се среща в хранителните добавки [10].

Горчив портокал

orange1

Различни изследвания показват, че екстрактът от горчив портокал е ефективно средство за контролиране на теглото.

Счита се, че  алкалоида синефрин, съдържащ се в този цитрусов плод, успява да намали апетита, особено този към сладки храни. Ето защо екстрактът от горчив портокал подпомага балансираното хранене и води до здравословно сваляне на килограми.

Освен това синефринът в горчивия портокал стимулира обмяната на веществата, повишава разграждането на мазнините, активизира разхода на енергия.

Поради тази причина ефектът от този екстрактът е не само силен, но и дълготраен.

Сред качествата на горчивия портокал могат да се посочат още:

  • Стимулира обмяната на веществата
  • Подпомага метаболитните процеси
  • Съдейства за изгарянето на мазнините
  • Подобрява работата на отделителната система

L-карнитин

l carnitine

Въпреки че много хора наричат L-карнитина аминокиселина, той е по-скоро витаминоподобно вещество, което играе важна роля в редица процеси в тяло. Образува се в черния дроб и бъбреците и се произвежда от две незаменими аминокиселини (лизин и метионин).

Доказано е, че по-високите нива на L-карнитин водят до по-голям процент изгорени мазнини. Това включва и мазнините, които се образуват в коремната област и заобикалят жизненоважни органи. По този начин се намалява рискът от развитието на редица сериозни здравословни състояния.

Според много спортни специалисти L-карнитинът не само помага да се увеличи количеството изгорени мазнини при тренировка, но и дава енергия, за да бъдат упражненията по-пълноценни.

Това, от своя страна, води след себе си до засилване на метаболизма и до повече изгорени калории, дори когато сме в покой.

В заключение

Всеки иска да бъде здрав и силен и да изглежда добре. За да се постигне тази цел обаче е нужна силна воля и дисциплина. Това предизвикателство става по-лесно, ако се доверим на природата и даровете, които тя ни дава. За поддържането на добра форма ние препоръчваме комбинация от билки и добавки: зелен чай, какао, L-карнитин, 100% цейлонска канела, хром пиколинат, горчив портокал. Сега можете да закупите промо пакети с тези продукти на специални цени ТУК , ТУК , ТУК и ТУК , ТУК , ТУК

2 broa zelen caj 80 kapsuli s podarak kniga na bilana jotovska image 6321695fc90a3 1280x1280
2 броя Зелен Чай 80 капсули с Подарък Книга на Биляна Йотовска
2 broa zelen caj s kakao s podarak kniga na bilana jotovska image 63216964a24b5 1280x1280
2 броя Зелен Чай с Какао с Подарък Книга на Биляна Йотовска
zelen caj s kakao zelen caj s kakao podarak ten10 kanela image 63216951d7278 1280x1280
Зелен чай с какао + Зелен чай с какао + Подарък Ten/10 Канела
red x burn water cut
whey cherry super extreme magnesium
super extreme water cut ceylon cinnamon

Използвани източници:

[1] Acheson KJ, Gremaud G, Meirim I, Montigon F, Krebs Y, Fay LB, Gay LJ, Schneiter P, Schindler C, Tappy L. Metabolic effects of caffeine in humans: lipid oxidation or futile cycling? Am J Clin Nutr. 2004 Jan;79(1):40-6. doi: 10.1093/ajcn/79.1.40. PMID: 14684395.

[2] Lu H, Meng X, Yang CS. Enzymology of methylation of tea catechins and inhibition of catechol-O-methyltransferase by (-)-epigallocatechin gallate. Drug Metab Dispos. 2003 May;31(5):572-9. doi: 10.1124/dmd.31.5.572. PMID: 12695345.

[3] Mingyao Sun, Yeyi Gu, Shannon L. Glisan, Joshua D. Lambert, Dietary cocoa ameliorates non-alcoholic fatty liver disease and increases markers of antioxidant response and mitochondrial biogenesis in high fat-fed mice, The Journal of Nutritional Biochemistry, Volume 92, 2021, 108618, ISSN 0955-2863, https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2021.108618.

[4] Jarvill-Taylor KJ, Anderson RA, Graves DJ. A hydroxychalcone derived from cinnamon functions as a mimetic for insulin in 3T3-L1 adipocytes. J Am Coll Nutr. 2001 Aug;20(4):327-36. doi: 10.1080/07315724.2001.10719053. PMID: 11506060.

[5] Qin B, Polansky MM, Sato Y, Adeli K, Anderson RA. Cinnamon extract inhibits the postprandial overproduction of apolipoprotein B48-containing lipoproteins in fructose-fed animals. J Nutr Biochem. 2009 Nov;20(11):901-8. doi: 10.1016/j.jnutbio.2008.08.005. Epub 2008 Nov 6. PMID: 18993048.

[6] Jiang J, Emont MP, Jun H, Qiao X, Liao J, Kim DI, Wu J. Cinnamaldehyde induces fat cell-autonomous thermogenesis and metabolic reprogramming. Metabolism. 2017 Dec;77:58-64. doi: 10.1016/j.metabol.2017.08.006. Epub 2017 Sep 1. PMID: 29046261; PMCID: PMC5685898.

[7] Wilcox G. Insulin and insulin resistance. Clin Biochem Rev. 2005;26(2):19-39.

[8] Suksomboon N, Poolsup N, Yuwanakorn A. Systematic review and meta-analysis of the efficacy and safety of chromium supplementation in diabetes. J Clin Pharm Ther. 2014 Jun;39(3):292-306. doi: 10.1111/jcpt.12147. Epub 2014 Mar 17. PMID: 24635480.

[9] Anton SD, Morrison CD, Cefalu WT, Martin CK, Coulon S, Geiselman P, Han H, White CL, Williamson DA. Effects of chromium picolinate on food intake and satiety. Diabetes Technol Ther. 2008 Oct;10(5):405-12. doi: 10.1089/dia.2007.0292. PMID: 18715218; PMCID: PMC2753428.

[10] Vincent JB. The potential value and toxicity of chromium picolinate as a nutritional supplement, weight loss agent and muscle development agent. Sports Med. 2003;33(3):213-30. doi: 10.2165/00007256-200333030-00004. PMID: 12656641.

Подобни публикации