СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Пет съмнителни твърдения за здравословното хранене, които трябва да забравим

unnamed file
rss

Здравословното хранене е една много актуална тема днес. Информация за нея ни залива от всички страни. В социалните мрежи здравословното хранене се коментира от хора с различни професии и интереси и все по-трудно можем да различим кое е истина и кое не. Четем едно твърдение, от познати чуваме друго, различни специалисти отричат всичко това и попадаме в един омагьосан кръг от разнопосочни  твърдения.

Чрез информацията, която сме подготвили за вас на базата на изследвания и разработки на водещи диетолози,искаме да ви освободим от тежестта на част от неверните твърдения, които упорито битуват в публичното пространство.

#1 „Консумацията на повече калории през късната част на деня води до покачване на килограми

Няма как това твърдение да не ви е попадало поне веднъж или още повече да не сте чували, че „Закуската изяж като цар, обядвай като принц и вечеряй като просяк“. Да, но това не е точно така. Проблемът при повечето от нас е, че не съобразяваме храненето си вечер. Това е времето, в което се прибират от работа, изморени, огладнели и предпочитаме да хапнем нещо лесно и набързо, отколкото да отделим време в кухнята за здравословна вечеря. Сядаме пред телевизора и неусетно изяждаме много повече, отколкото сме имали нужда.

Важно е да запомним, че има значение количеството храна,което консумираме през целия ден , а не по кое време. Калориите не се увеличават вечер след 19.00ч. Затова притеснението, че ще изядем нещо в 21.00ч вечерта и то веднага ще  се „лепне“ е необосновано.

#2 „Въглехидратите са враг на нашата диета“

Факт е, че много хора се страхуват от консумацията на въглехидрати. След като последните години много нашумяха нисковъглехидратните и кето диетите, започнахме да отхвърляме въглехидратите като приятел на нашата диета,мислейки че те водят до повишаване на теглото. Много от нас пропускат факта, че въглехидратите съдържат изключително важни за организма витамини, минерали, фибри и много други важни нутриенти за нашето здраве. Те са главният източник на енергия на тялото и консумирани в правилното  количество – могат да имат само положителен резултат върху организма.

Храни като – кореноплодни зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти, бобови култури, овесени ядки, ориз са много добър източник на жизненоважни нутриенти и трябва да присъстват в едно здравословно балансирано меню.

 #3„Обезмаслените продукти са по-здравословни от високомаслените“

Постоянно попадаме на продукти в супермаркета с етикет „обезмаслено“ или „нискомаслено“ и веднага си мислим, че това е по-здравословно. Пропускаме важната подробност обаче, че често тези продукти, за да запазят вкуса и консистенцията си, имат добавени захари, нишесте, брашно и др. Затова изборът на обезмаслен пред пълномаслен продукт не винаги е най-добрия. Разбира се, ако сме решили да закупим нискомаслен продукт е важно да четем етикета и да се уверим, че в него има само естествени съставки.

#4„ Безглутеновите храни са по-здравословни от тези ,които съдържат  глутен“

Безглутеново хранене

Тенденция в здравословното хранене днес също е и безглутеновото. На пазара вече има различни заместители на съдържащите глутен храни, заблуждавайки ни, че те са по-добър избор от другите. Всъщност, хората, които нямат непоносимост към глутена (цьолиакия), няма причина да търсят алтернативни продукти. Глутенът е протеин, който се съдържа във всички житни култури. Той е много ценен в кулинарията и най-вече в приготвянето на хляб, като придава еластичност на тестото, както и в запазване на формата му по време на готвене. Няма никакви показатели, че той влияе отрицателно на здравето ни, освен ако имаме непоносимост.

#5„Няма значение какво количество храна консумирам, ако е здравословна“

Да избираме прясна, свежа и здравословна храна пред наситените с транс мазнини, захар и изкуствени съставки е прекрасно. Все пак не трябва да забравяме, че „дозата прави отровата“ и дори и най-здравословните храни може да навредят на фигурата и здравето ви, ако бъде консумирана в прекомерени количества. Както например лъжичка фъстъчено масло ще ни зареди с енергия, полезни мазнини, витамини и минерали, но ако прекалим лесно ще навредим на фигурата си, защото е доста калорично. В крайна сметка е важно да се храним с мярка и с удоволствие. Да търсим качествените храни, да четем внимателно съставките,но в никакъв случай да не губим насладата от добрата храна и да свеждаме хапването с близки и приятели до пресмятане на калории. Здравословното хранене не е самоцел, а  добавяне на  качество към живота.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

здравословното

Подобни публикации