СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Вредните компоненти в козметиката, които трябва да избягваме (част 1)

skin
rss

Замисляме ли се когато посягаме към привлекателните опаковки на козметичните продукти? С колко от продуктите, които ежедневно използваме върху кожата си, сме запознати?

Ако сте чели етикета на гърба на слънцезащитния си лосион, то сте изпаднали в подобна ситуация – Ооо… к-т-илме…Какво? Октилметок-си-ци…. – и така докато най-сетне не я прочетем тая съставка, в тоя слънцезащитен лосион – Октилметоксицинамат, „Octyl methoxycinnamate“. Но за този елемент ще поговорим във втора част 🙂

А сега преминаваме към седем по-известни вредни компоненти в козметиката, които е препоръчително да избягваме:  

Parabens – Парабени
Парабените
са ни по-понятни на фона на изобилието от химични наименования. Парабените  имат широко приложение в козметичната и фармакологична индустрия (FDA). Парабените са често използван компонент в ранообразието от продукти в търговската мрежа, тъй като са чудесен концервант в козметиката. Благодарение на тях се гарантира по-дълъг срок на годност на продуктите и се намаляват рисковете от развитието на бактериални патогени. Според специалисти обаче парабените се натрупват в организма ни, тъй като присъстват в 90% от продуктите на пазара изобщо. (LiveScience).

Проучвания доказват, че парабените имат изключително действие по отношение съхранението на продуктите. В противовес на запазването на продукта обаче парабените са вещества които имат негативно въздействие над ендокринната система. На науката е добре известно, че те са синтетична алтернатива на естествените хормони, които нашето тяло произвежда. Това на практика означава, че човешкото тяло реагира на парабените, като разчита тяхната структура като хормон. Оттук се подразбира, че е много вероятно в организма да настъпи дисбаланс в хормонално отношение. Това пряко зависи от множество индивидуални фактори, разбира се. И макар да има множество изследвания в тази посока, парабени остават компонент с предимство в маса от козметични продукти.

Phthalate – Фталати
Фталатите са синтетични
(химички) компоненти, които имат голямо приложение в производството на пластмаса. Фталатите се използват частично и при производството на козметични продукти и продукти за грижа. Най-често са съставна част в лаковете за нокти, спрейовете за коса (гелове, лакове за коса и т.н.). Главната причина, поради която фталатите се използват в козметиката е, че подобряват консистенцията на продукта. Още нещо при преработка, фталатите постигат подобрено приложение на продукта, добавяйки елемента „гъвкавост“ към крайния ефект. Има няколко фталатови съединения (например диизобутил фталат и други), които са особено вредни за човешкото здраве. Токсични ефекти може да има най-вече при контакт с кожата или при вдишване.

Triclosan – Триклозан
Триклозанът
представлява химикал, който се характеризира с бяла прахообразна консистенция. Триклозаанът е бактерицидно вещество, което предполага употребата му в козметичната индустрия. Предимно се използва в производството на почистващи продукти като сапуните, душ-геловете, body лосионите, често се среща и като съставка в пастите за зъби, скраповете за тяло и други. Като участващ елемент в тези и други продукти, триклозанът има задачата да убие бактериите, тоест да спре естествените бактерицидни процеси, които се генерират в продукта. По този начин триклозанът запазва продукта за възможно най-дълъг период. Тоест и тук говорим за консервант и то доста силен консертват. Ако триклозанът е вложен в адекватни дози до 0,3%, той се счита за безвреден, но обикновено се използва в доста по-обилно количество. Според проучвания, триклозанът може да има особено негативни ефекти, когато от него се влагат високи проценти в продукта. Има доказателства, че този елемент може да повиши риска от активиране на ракови клетки в човешкото тяло (NCBI).

Titanium dioxide- Титаниев диоксид
Титаниевият диоксид е химикал
, отново се характеризира със силно консервиращо действие. Този елемент се използва в хранително-вкусовата, козметичната и фармакологичната индустрия. В козметичните продукти, титаниевият диоксид се съдържа най-вече в слънцезащитната козметика.

Според проучвания, адекватно вложена доза на титаниев диоксид в продукт не може да бъде причина за притеснение, тъй като в структурно отношение се счита за безопасен елемент. Но когато се съдържа в слънцезащитна козметика е по-различни. Нанесен върху кожа, която е изложена на UV слънчеви лъчи, титаниевият диоксид може да се преформира в три различни форми. Две от тях са напълно безобидни, и с никакво странично действие към кожата или човешкото здраве.

Едно от тези три новообразуващи се съединения обаче може да има особено неблагоприятен ефекти върху кожата – „Аnatase“. „Anatase“ представлява метастабилна минерална форма на титановия диоксид, която има увреждащ кожата ефект. Това съединение има свойството да преустанови важен естествен процес на кожата – дишането. „Anatase“ e съединение, което запушва порите на кожата и пречи на отделянето на непотребните вещества (токсини). Освен това, този елемент не може да бъде отстранен от кожата с чиста вода. Оставайки за по-дълго време върху структурата на кожата, това съединение създава среда благоприятна за развитието на бактерии.

creme

Propylene Glycol – Пропилен гликол
Пропилен глоколът
представлява синтетично съединение, което се характеризира без вкус и мирис. В структурно отношение пропилен гликолът е производен на природния газ и е многоваленен алкохол. Свойствата на този елемент (пянообразен, чудесно се смесва с вода, не се смесва с мазнини, и е без вкус и мирис) намират приложение в множество продукти като прахове за пране, пасти за зъби, почистващи препарати, кремове за ръце и тяло и други. Пропилен гликолът е признат като безопасна молекула, но въпреки това по-големи количества от него или лоша комбинация с друг компонент може да има изключително негативни ефекти върху човешкия организъм. Пропилен гликолът може да образува „вредни“ кристали и да причини кожни алергии, особено при податливост към такива (ATSDR).

Синтетични аромати
Синтетичните аромати
представляват химично създадени аромати, които целят постигането на определен естествен аромат. Тези елементи се използват широко в козметичната и хранително-вкусовата промишленост. За да се пресъздаде един естествен аромат е нужна сериозна химико-технологична преработка, в която имат участие и други токсични елементи.

Да речем, че един лосион за тяло има аромат на ванилия и череша. Обикновено е необходим синтетичен аромат, за да се ароматизира продукта. Синтетичният аромат се създава чрез улавянето на активни ароматични молекули. В нашия случай тези молекули се улавят от ванилия и череша. Но животът на молекулата е кратък. Тоест така извлечената активна ароматична материя, не може да се „възпроизведе“ отново самостоятелно, или без наличието на източника. Е, в такъв случай продуктът не би имал дълготраен аромат, който да се задържи в опаковката, а какво остава да бъде траен върху кожата. Именно поради това, синтетичните аромати се създават в компанията на вредни химикали или стабилизатори, „консерванти“ на химически постигнатия аромат. Обикновено синтетичните аромати се считат за безвредни, но това зависи от концентрацията. В някои случай синтетичните аромати могат да причинят или активират алергии, обриви и други.

bio

интетичните оцветители, подобно на синтетичните аромати са изключително удобство за производителя, но могат да бъдат опасни за крайния потребител. Синтетичните оцветители са широко разпространени, намират се в почти всичко – пакетирана храна, напитки, храна за домашни любимци, козметика, почистващи препарати, лекарствени препарати, дрехи  и така този списък може да се окаже безкраен. Те се отличават с огромно разнообразие от цветове и вкусове с неясен източник. Ще забележите, че обикновено на повечето етикети пише, „аромати“, без да се дава повече информация за източника и технологията на получаването им. Синтетичните оцветители често могат да бъдат причина за респираторни, хормонални и кожни проблеми.

Съвети:

  • Обръщайте внимание на етикета;
  • Ако получите реакция или симтоматика, която подсказва, че алергирате от даден продукт, то преустановете употребата му и веднага се консултирайте с лекар;
  • Опитвайте се да подбирате продукти, които не се характеризират със силни аромати;
  • Не закупувайте козметиката си за ежедневна грижа на безразборен принцип;
  • Ако сте хвърлили око на нов продукт, който ви се струва изгоден и подходящ за вас, то първо проучете състава му.

Ако искате да разберете повече по темата, то тук можете да откриете част втора 🙂

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

козметика
*козметика


Подобни публикации