СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

ТОП билкови комбинации за женски хормонален баланс и красива фигура

zhena

Съвременната жена е изправена пред редица предизвикателства. Много често ѝ се налага да жонглира между неотложните задължения в офиса и ежедневните задачи у дома. Наред с всичко останало тя се опитва да поддържа и безупречна визия.

Понякога това не е лесно. Но добрата новина е, че на помощ идват природата и науката.

Съществуват редица сериозни изследвания, които доказват, че определени комбинации от билки и подправки, могат да подобрят хормоналния баланс при жените, да повишат енергията и сексуалното им желание и да помогнат за поддържането на стройна фигура.

Доказано е, че за добър хормонален баланс е важно процентът на подкожните мазнини да бъде нисък. Ето защо регулирането на хормоните и спортът вървят ръка за ръка.  

В тази статия ще представим комбинацията от различни натурални съставки, които ще помогнат на всяка жена да се почувства красива, желана и уверена.  

Трибулус

tribulus 1

Сложно звучащото название Tribulus terrestris е всъщност добре познатата билка Бабини зъби, или просто трибулус.

Това е малко листно растение с жълти цветове, което вирее в някои части на Европа, Азия, Африка и Близкия изток.

Векове наред се е използвало в народната медицина. В Древен Китай трибулусът е бил познат като билка, която подпомага черния дроб, бъбреците и сърдечно-съдовата система. В Индия това растение се е използвало като антисептик, а древните гърци смятали, че то може да помогне и за подобряване на настроението.

В наши дни трибулусът има още по-широко приложение и се включва в различни хранителни добавки. Има много научни доказателства, че той спомага за нормализиране на хормоналния баланс.
 

Химичен състав

Билката Бабини зъби (Трибулус) е изключително богата на важни елементи като флавоноиди, алкалоиди и други. Проучвания сочат, че този комплекс от биоактивни растителни вещества въздействат на редица процеси в нашето тяло:


Повишава либидото

Едно от доказаните качества на Трибулус е, че засилва сексуалното желание както при мъжете, така и при жените [1].

Трибулус има дълга история в подпомагане на сексуалната функция.

Едно научно изследване сред жени с изключително ниско либидо сочи, че 67% от тях са имали повишено сексуално желание, след като са приемали добавки от 500–1500 mg в продължение на 90 дни [2].

Друго проучване показва, че жените, които употребяват трибулус, имат по-голямо сексуално желание, възбуда и удовлетвореност, в сравнение с тези, които са приели плацебо. При прием на трибулус се наблюдават и увеличени нива на тестостерон. Доказано е, че това засилва сексуалното желание и при жените.

Трибулус стимулира и андрогенните рецептори в мозъка – процес, който помага на тялото да реагира положително на циркулиращите хормони.

Повишава нивата на репродуктивните хормони

Доказано е, че трибулус повишава нивата на някои репродуктивни хормони при жените.

Когато се приема от жени с нередовна овулация, в точно определени дни от менструалния им цикъл, трибулус допринася за настъпването на нормална овулация. Това се дължи на естествената стимулация на определени хормони.

Мощен диуретик

Доказано е, че противовъзпалителните свойства на Трибулус Терестрис успешно се справят с възпаленията на пикочните пътища.

Тази билка влияе върху процесите по производство на урина и по този начин подпомага отделителната система. Благодарение на това се насърчава изхвърлянето на непотребни за метаболизма вещества (токсини), както и на ненужната вода от организма.  

Облекчава симптомите при менопауза

Увеличените нива на хормоните водят до облекчаване на общите оплаквания при менопауза. Доказателствата сочат, че жените в менопауза, които приемат трибулус, страдат по-малко от горещи вълни.

Освен това, много от дамите, приемали добавки с трибулус, съобщават за понижаване на тревожността, справяне с хроничното безсъние и преодоляване на депресията.

Установено е също, че трибулус може да понижи симптомите на предменструалния синдром при жени пред менопауза.

Разгледайте:

И още…

Трибулус Терестрис има качествата да:

 • Повиши силата и издръжливостта на организма по напълно естествен начин;
 • Съдейства за по-бързото възстановяване на тялото след физическа активност, което го прави изключително подходящ за прием от професионални спортисти;
 • Подпомага хормоналния баланс при двата пола, което се случва по естествен и щадящ за организма начин;
 • Спомага за повишаване на либидото и потентността;
 • Понижава нивата на LDL „лошия“ холестерол;
 • При жените Трибулус съдейства за редуциране на силните  менструални болки и повишава нивото на естрогена;
 • Има положително действие върху репродуктивната система и при двата пола.


Мака корен

maka

Мака ( Lepidium meyenii ) е кореноплоден зеленчук, който традиционно се използва за повишаване на плодовитостта и сексуалното желание.

Коренът от Мака е ценен източник на хранителни вещества, като голяма част от химическата му маса представлява полезни въглехидрати и протеини. Той съдържа над 30 полезни микро- и макроелемента.

Богат е още растителни фибри, натурални аминокиселини, полезни мазнини, мастни киселини, уридин и други.

Освен тези полезни компоненти, коренът от Мака притежава питателен витаминен профил – желязо, магнезий, калций, селен и други.

Вижте трибулус с мака от CvetitaHerabal.

Полезен е за репродуктивната система

Едно от ценните му полезни свойства е подпомагането на репродуктивната система.

Безплодието при жените и мъжете може да се дължи на различни причини.

Понякога проблемите при жените идват заради високия пролактин, увреждане на фалопиевите тръби и ендометриоза. Много често обаче причината за безплодие и при двата пола е т.нар. неуточнен стерилитет.

Активните вещества на корен от Мака стимулират дейността на хипофизата и хипоталамуса и от там повлияват благотворно на цялата ендокринна система.

Натуралният екстракт корен от Мака притежава силно седативно действие и доказано повишава половите хормони при мъжете и жените.

Освен това повечето проучвания установяват, че приемането на 1,5 – 3,5 грама дневно в продължение на няколко седмици е достатъчно за повишаване на либидото [3].

Сибирски женшен

sibirski zhenshen

Сибирският Женшен, известен още като Елеутерокок, е вид храст, принадлежащ към семейство Araliaceae. Лечебните му свойства са открити и използвани в китайската народна медицина още от дълбока древност.

Това растение съдържа много полезни съединения, които влияят благоприятно на мозъка, имунната система, както и на определени хормони.

Активното вещество в корена от Сибирски женшен е елеутерозидът, който оказва благоприятно действие върху имунната система и има общотонизиращ ефект върху организма. Доказано е, че той помага за преодоляването на стреса, умственото и физическото натоварване.

Сибирският женшен подсилва имунната система и подкрепя организма при настинки и грип. Той се счита за един от най-силните адаптогени. Доказано е, че добавките, приготвени на основата на елеутерокок, са изключително ефективни и подпомагат по-бързото адаптиране към неблагоприятните външни фактори.

Освен това Сибирският женшен се използва успешно и като средство за прочистване на организма от токсини.

И още…

 • Нормализира кръвната захар;
 • Укрепва храносмилателната система;
 • Повишава образуването на червени кръвни клетки;
 • Подобрява притока на кръв към мозъка.

Екипът на Cvetita Herbal има специално предложение към дамите.Промо пакет женско здраве с подарък Фиш ойл 60 софтгел капсули включва именно продуктите, които са нужни, за идеален хормонален баланс и перфектна фигура – Трибулус за жени (съдържащ още корен от Мака и екстракт от Сибирски женшен), както и Иновит (съдържащ богато разнообразие от витамини и минерали).

tribulus women omega 3 inovit

Използвани източници:

[1] Akhtari E, Raisi F, Keshavarz M, Hosseini H, Sohrabvand F, Bioos S, Kamalinejad M, Ghobadi A. Tribulus terrestris for treatment of sexual dysfunction in women: randomized double-blind placebo – controlled study. Daru. 2014 Apr 28;22(1):40. doi: 10.1186/2008-2231-22-40. PMID: 24773615; PMCID: PMC4045980.

[2] Neychev V, Mitev V. Pro-sexual and androgen enhancing effects of Tribulus terrestris L.: Fact or Fiction. J Ethnopharmacol. 2016 Feb 17;179:345-55. doi: 10.1016/j.jep.2015.12.055. Epub 2015 Dec 28. PMID: 26727646.

[3] Gonzales GF, Córdova A, Vega K, Chung A, Villena A, Góñez C, Castillo S. Effect of Lepidium meyenii (MACA) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men. Andrologia. 2002 Dec;34(6):367-72. doi: 10.1046/j.1439-0272.2002.00519.x. PMID: 12472620.

Подобни публикации