СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

10 билки с доказано действие в подобряване на физическото и психическото ни благосъстояние

cvetita 4 1
rss
В продължение на векове хората са използвали билките, за да подкрепят и подобрят своето здраве, както и за лечението на най-различни заболявания. В настоящия материал ще разгледаме алтернативен вариант за подкрепяне на физическото и психическото ни благосъстояние. Живеем във време, в което по една или друга причина лекарствените медикаменти са неизменна част от поддържането на добро здраве и жизненост. В тази връзка е добре да се помисли, че същите не са единственият възможен метод на лечение.


** Важно е да се има предвид, че без значение от вида на наличния здравословен проблем, подходът и изборът на лечение трябва да бъдат консултирани с лекар.  

 • При понижена имунна система: Ехинацея
 • За подобряван работата на съдечно-съдовата система: Глог
 • За редуциране на възпаленията: Ким
 • При възпалителни заболявания на червата и други стомашни нарушения: Лайка
 • При хронична умора: Жълт кантарион
 • При депресия: Бял равнец
 • При ПМС: Салвия
 • При физическото и психическото напрежение: Валериана
 • При лошо храносмилане: Мента
 • За ускоряване на метаболизма и поддържане на оптимално телесно тегло: Канела  Ехинацея при понижена имунна система
  Ехинацеята е билка с доказано многопрофилно действие, насочено към подобряване на имунната работа и функция. Причината е, че ехинацеята мобилизира имунните способности чрез засилено производство на стволови клетки в костния мозък и лимфната тъкан. По този начин противодейства на бактериални и вирусни компоненти, чрез активиране производството на интерферон. Интерферонът от своя страна клетъчно потиска развитието на вируса, което е в полза на имунната защита на организма. Всъщност интерферонът осъществява взаимодействие с вирусните клетки. Посредством прикрепяне към заразените с вирус клетки, стимулира тяхното разграждане, както и блокира способността им да се разпространяват.

  Има проучвания доказващи, че ехинацеята притежава свойството да стимулира имунните функции по естествен път. Способността й да активизира клетки в организма ни, съдейства за произвеждането на активни левкоцити в кръвта. Казано с други думи, съживява клетки в тялото, чиято работа е да преборят настъпилата инфекцията. Активира защитата на организма, противодейства и в последствие неутрализира патогенните клетки. [1]
echinaceaГлог за подобряване работата на сърдечно-съдовата система
Глогът
съдържа разнообразие от биологично активни вещества, като олигомерни процианини, флавоноиди и катехини. Известно е, че съдържанието на билката я превръща в изключително ценна при лечението на сърдечно-съдови заболявания. Свойствата на глога намират приложение като средство с кардиотонично и съдоразширяващо действие. Глогът се справя с понижаване на артериалното налягане и има успокояващо действи.
Научно проучване на екстракт на глог и неговите действия над сърдечно-съдови заболявания установява, че подобрява сърдечната дейност при пациенти с хронична сърдечна недостатъчност (клас II). Тези резултати показват, че има не просто добро показание, а значителна полза в овладяване на симптомите на сърдечно-съдовите заболявания. Глогът има действие и към сърдечните (и вазодилататорни) функции, като спомага за разширяването на кръвоносните съдове. Това предполага повишен приток на кръв към множество важни подсистеми в организма.

Hawthorn RAW
Ким за редуциране на възпаленията
В съвременната медицина Ким се използва под формата на етерично масло и се прилага като средство с отхрачващо, противокашлично, противовъзпалително, спазмолитично действие. Доказва се и свойството му да насърчава секторната и двигателната функция на стомашно-чревния тракт. Смята се, че Ким има качествата да неутрализира някои стомашно-чревните смущения, сред които болки, киселини, газове, подуване и други.
Ценните семена от Ким са предпочитано лечебно средство при лечение на хипоациден гастрит и хроничен панреатит. Освен това Ким подобрява храносмилателните процеси и действа газогонно, като премахва метеоризма.


Лайка при възпалителни заболявания на червата и други стомашни нарушения
Подуването на корема, болките и общото стомашно неразположение са често срещан проблем, зад който обикновено се крият сериозни храносмилателни нарушения. Храносмилателната дейност се свързва с множество по-малки, поетапни процеси, един от тях  е отделянето на храносмилателна киселина течност  в стомаха (стомашен сок). Счита се, че екстрактът от лайка притежава свойството положително да съдейства този процес и да подпомогне правилното храносмилане. Благодарение на една от най-ценните химични съставки на лайката – хамаузленът, растението е отличен спазмолитик с противовъзпалителни и газогонни качества. Приемът на хранителна добавка от екстракт от лайка ще съдейства излекуването на някои стомашно-чревни заболявания вследствие от лошо храносмилане.  

Chamomile Front RAW


Жълт кантарион при хронична умора
„Синдром на хроничната умора“ е термин, който се свързва със специфично състояние, характеризиращо се с усещане за трайна умора без действителни причини за това. Симптоматиката обикновено е свързана с нарушения на когнитивните функции. Сред най-честите симптоми са: проблеми с паметта и концентрацията, усещане за подутост, ставни и мускулни болки, упорито главоболие, рязка промяна в настроението, раздразнителност и други. Богатото съдържание на хиперицин оказва благоприятно въздействие. Хиперицинът влияе положителни върху мозъчните функции и се отразява успокояващо и тонизиращо. Освен това, хиперицинът има важно участие в транспортирането на нервните импулси. Екстрактът от Жълт кантарион е активен при Синдром на хроничната умора и поради това е препоръчвано средство за справяне с депресивните и тревожни състояния и техните симптоми.

St. Johns Wort RAW

Бял равнец при депресия
Белият равнец
съдържа флавоноиди и алкалоиди – вещества, които доказано могат да облекчат симптомите на депресия и тревожност. [2]
Проведени изследвания сочат, че алкалоидите на растителна основа като тези в белия равнец намаляват секрецията на хормона кортикостерон, който е висок по време на хроничен стрес. [3]

Белият равнец съдържа и големи количества етерично масло и флавони. Етеричното масло от билката притежава болкоуспокояващо действие. Съдържащите се флавони също допринасят значително този седативен ефект. В листата на билката се съдържа и кверцетин. Кверцетинът представлява растителен пигмент – флавоноид със силно и естествено антиоксидантно действие. Този ценен биофлавоноид в съчетание с етеричното масло  облекчава и редуцира някои от тежките симптоми на депресия като стрес, тревожност и напрежение.

Салвия при ПМС
Предменструалният синдром е термин, който се свързва с комбинация от симптоми отличаващи се с разнообразие и упоритост. Проявата на ПМС може да бъде преди и по време на женския месечен цикъл. Първоизточника на ПМС е сложно хормонално изменение, случващо се в женския организъм в двуседмичния период между овулацията и менструацията. Причината за ПМС е в промяната на хормоналните диапазони (естрогена и прогестина). Сред неприятните физически симптоми са  повишаване на теглото, задържане на вода, подуване на корема, глезените и гърдите, запек и други.

Салвията притежава силно детоксикиращо действие, посредством което увеличава производството на урина. Освен това улеснява изхвърлянето на излишна вода от тялото и облекчава предменструални болки.

От друга страна по време на менопаузата тялото ви изпитва естествен спад на хормона естроген. Това може да причини широк спектър от неприятни симптоми.
Симптоми, включващи горещи вълни, прекомерно изпотяване, вагинална сухота и раздразнителност. Обикновеният градински чай е бил използван традиционно за намаляване на симптомите на менопаузата. [4]Валериана при физическото и психическото напрежение
Валерианата
е изключително ефективна при смушения в нервната система. Благодарение на ценния й натурален химичен състав, валерианата действа отпускащо над тъканите на тялото. Счита се, че едно от важните й свойства в тази посока е да разтоварва мускулите от натрупаното напрежение и то непосредствено след нейния прием.
Освен, че съдейства релаксацията на мускулатурата на тялото, валерианата има качеството да действа седативно върху мозъка. Счита се, че екстрактът от Валериана установява взаимодействие с гама-аминомаслената киселина (главен инхибиторен невротрансмитер – GABA), която подпомага за регулирането на нервните импулси в мозъка. По химичен състав GABA представлява  аминокиселина, която естествено се синтезира в мозъка, а ролята й е да балансира процеси в главния мозък. По този начин валерианата съдейства заспиването, качеството и продължителността на съня.

Valerian Front RAW
Мента при лошо храносмилане
Благодарение на силната си антиоксидантна активност, ментата има протективен ефект върху стомашно-чревните и храносмилателни  функции. Според проучвания, ментата успешно насърчава жлъчната секреция и благоприятно съдейства при някои храносмилателни разстройства. Поради релаксиращото си действие, успешно съдейства в успокояването на нервен стомах и повлиява положително храносмилането. Добро приложение има и при проблеми с апетита. В този смисъл ментата наподобява действието, което има маточината в улесняване процесите по отделяне на стомашна секреция и възстановяване естествената чревна флора. Действието, което има ментата над киселинността на стомашния сок е блокиращо и неутрализиращо. В прясно състояние, ментата има свойството да благоприятства при отстраняване на ферментативните аномалии в стомаха и червата, което е сред най- честите причини за развитие на неблагоприятни бактерии.

phase 5 plus

Канела за ускоряване на метаболизма и поддържане на оптимално телесно тегло
Цейлонската канела може да подкрепи метаболитните процеси в тялото, да редуцира апетита, да намали нивата на липопротеините с ниска плътност, както и да подобри усвояването на глюкозата в тялото. Eкстрактът от канела притежава високо съдържание на полифеноли тип „А“, които могат да подобрят чувствителността към инсулин, т.е. да подпомогнат инсулиновата толерантност.

Според изследвания, съдържащият се цинамалдехид може да подобри метаболитните процеси чрез директно действие върху адипоцитите (мастните клетки). [5]

Цинамалдехидът съдейства за изгаряне на генерираната в тялото химична енергия, т.е. енергия набавена чрез приетата храна. Приемът на канела под формата на хранителна добавка може да подкрепи изразходването на енергия при преработването на храната или да засили термогенния ефект. [6]

билкиЗдравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.


Използвани източници:[1] Stevenson LM, Matthias A, Banbury L, Penman KG, Bone KM, Leach DL, Lehmann RP. Modulation of macrophage immune responses by Echinacea. Molecules. 2005 Oct 31;10(10):1279-85. doi: 10.3390/10101279. PMID: 18007520; PMCID: PMC6147727.
[2] Perviz S, Khan H, Pervaiz A. Plant Alkaloids as an Emerging Therapeutic Alternative for the Treatment of Depression. Front Pharmacol. 2016 Feb 15;7:28. doi: 10.3389/fphar.2016.00028. PMID: 26913004; PMCID: PMC4753303.
[3] Lam VYY, Raineki C, Wang LY, Chiu M, Lee G, Ellis L, Yu W, Weinberg J. Role of corticosterone in anxiety- and depressive-like behavior and HPA regulation following prenatal alcohol exposure. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2019 Mar 2;90:1-15. doi: 10.1016/j.pnpbp.2018.10.008. Epub 2018 Oct 24. PMID: 30367959; PMCID: PMC6449057.
[4] Rahte S, Evans R, Eugster PJ, Marcourt L, Wolfender JL, Kortenkamp A, Tasdemir D. Salvia officinalis for hot flushes: towards determination of mechanism of activity and active principles. Planta Med. 2013 Jun;79(9):753-60. doi: 10.1055/s-0032-1328552. Epub 2013 May 13. PMID: 23670626.
[5] Qin B, Polansky MM, Sato Y, Adeli K, Anderson RA. Cinnamon extract inhibits the postprandial overproduction of apolipoprotein B48-containing lipoproteins in fructose-fed animals. J Nutr Biochem. 2009 Nov;20(11):901-8. doi: 10.1016/j.jnutbio.2008.08.005. Epub 2008 Nov 6. PMID: 18993048.
[6]Jiang J, Emont MP, Jun H, Qiao X, Liao J, Kim DI, Wu J. Cinnamaldehyde induces fat cell-autonomous thermogenesis and metabolic reprogramming. Metabolism. 2017 Dec;77:58-64. doi: 10.1016/j.metabol.2017.08.006. Epub 2017 Sep 1. PMID: 29046261; PMCID: PMC5685898. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29046261/

Подобни публикации