СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

8 суперхрани, които да добавите в дневното си меню

superfood
rss

Броколи
Броколи-питателен
, но и нискокалоричен зеленчук. В химичния му състав се включват разнообразие от витамини – C, A, K, B9 и други. Богат е на протеини и фибри.

Броколите притежават и солиден минерален комплекс – селен, фосфор, калий.  Броколите съдържат и други биологично активни съединения-  каротеноиди (органични пигменти) и кверцетин (растителни пигменти) и други.

Броколите притежават едно изключително ценно съединение, наречено сулфорафан. Сулфорафанът представлява елемент, който има качествата да възпроизведе определени антиоксиданти. По този начин сулфорафанът подпомага естествените процеси на детоксикация и съдейства прочистването на организма от вредните вещества (токсините). Токсините са отровни вещества, приети от външната среда или образувани в организма. При определени условия, тези вещества могат да причинят преки или косвени увреждания и да бъдат причина за множество заболявания.

Каму-каму
Каму-каму
или (Myrciaria dubia) представлява храстовидно растение. Негова родина са тропическите гори на Амазонка. Каму-каму е едно от растенията, които придобиха огромна популярност в световен мащаб през последните години. Плодовете на Каму-каму наподобяват формата на лимон, а още по интересно е, че се доближават до вкуса и състава на лимона. Именно невероятните качества на този плод му осигуряват топ място сред суперхраните. Каму-каму е източник на редица биологични активни съединения – антиоксиданти, елагинова киселина, витамин C и други.

Ванилия
Ванилията
е една от най- популярните подправки днес, а невероятният й химичен състав я подрежда сред суперхраните. Ванилията се извлича се от плодовете на някои видове пълзяща орхидея (Vanilla Planifolia). Цветовете на растението са едри и най-често зеленикавобели или жълти на цвят.
Ванилията не се отличава единствено със специфичния си аромат, това растение има мощен химичен хранителен капацитет. Ценните ванилови шушулки съдържат от 2 до 5 % ванилин (питателно органично съединение). Ваниловата есенция съдържа в голяма степен вода, активни растителни съединения и скромен, но питателен минерален профил. Част от състава й са минералите магнезий, фосфор, желязо и цинк, но в малки количества.
 
Артишок
Въпреки че се счита за зеленчук, артишокът (Cynara cardunculus var. Scolymus) е вид бодил. Това растение произхожда от Средиземноморието и се използва от векове заради потенциалните си лечебни свойства.

Артишокът се характеризира с изключителен химичен състав, източник е на редица микроелементи, сред които – цинк, магнезий, калций, калий, фосфор, фолиева киселина, желязо. Богат е на белтъчини и съдържа важните витамини C и K.

Гроздови семки
Химичният състав на гроздовите семки е изключително ценен за нашия организъм. Гроздовите семки съдържат изобилие от полезни компоненти, сред които антиоксиданти, процианидини, биофлавоноиди, дъбилни и горчиви вещества, органични киселини и редица други биологично активни съединения.

Гроздовите семки са изключително ефективни по отношение здравето и естетичния вид на кожата. Неслучайно екстрактът от гроздовите семена намира широко приложение във фармакологичната индустрия, както и в професионалната козметика. В това отношение гроздовите семена са източник на едно ценно съединение, а именно процианидолиеви олигомери. Тези елементи имат огромна заслуга за подхранването на кожата. Освен това тези вещества редуцират ефектите на естественото стареене, тъй като намаляват синтеза и функционалността на определени ензими в най-горния слой на кожата.

Гроздовите семена са ценни и поради съдържанието на дъбилни вещества, биофлавоноиди и органични киселини. Самостоятелно, елементите, които се съдържат в гроздовите семена не са особено ефективни, но в подобно съчетание има изключително положителен ефект.  

Мака корен
Мака представлява вид ядливо кореноплодно растение, което съдържа над 30 полезни микро- и макроелемента. Растението е претенциозно и студолюбиво, вирее на много висока надморска височина, като обикновено се среща по високите части на планинските гори в Южна Америка. Поради невероятния и естествен химичен състав, Мака е изключително ценено растениеКоренът от Мака е богат източник на хранителни вещества, голяма част от химическата му маса представлява полезни въглехидрати, протеини и фибри. Богат е още растителни влакна – фибри, натурални аминокиселини, полезни мазнини, мастни киселини, уридин и други. Освен тези полезни компоненти, коренът от Мака притежава питателен витаминен профил – желязо, магнезий, калций, селен и други.

Препоръчваме ви да опитате Корен от Мака на капсули.
Приемът на Мака Корен ще:

 • Стимулира правилното функциониране на имунната система
 • Помага за по-лесното справяне с физическата и психическата умора
 • Подобрява концентрацията и бистротата на ума
 • Адаптира организма към промените в околната среда
 • Балансира хормоните и при двата пола
 • Благоприятства плодовитостта
 • Подобрява издръжливостта и либидото
 • Подпомага дейността на репродуктивната система
 • Спомага за облекчаване на смущенията при менопауза и менструални неразположения;
 • Подобрява състоянието на проблемна кожа, склонна към акне
 • Спомага при анемия
суперхрани


Коприва
Копривата е източник на витамините K1, B1, B2, B6, C
и други. Съдържа още пантотенова киселина, каротеноиди, систерол, мравчена киселина, хистамин, танини, кверцетин, желязо и други. Благодарение на ценния й химичен състав, копривата има свойството да действа положително над проблеми с кръвосъсирването, обмяната на веществата и при нарушения в ендокринната система на човека. Копривата действа активиращо и укрепващо на организма и повишава имунния отговор. Съдържанието на големи количества витамин С и желязо, в копривата я прави идеален стимулатор за произвеждането на червени кръвни клетки.

Витамин С спомага за лесното разграждане на желязото в организма, а от своя страна желязото е основен компонент на хемоглобина. Чрез увеличаване на броя на червените кръвни клетки в тялото се увеличава циркулацията на кръвта, ускорява се заздравяването на раните. Подходяща е и за хора със студени крайници.

Nettle Max (коприва корен) ще съдейства на организма като:

 • Балансира цялостната работа на хормоналната система.
 • Благоприятства правилната функция на простата. Спомага за предпазване от развитието на възпалителни процеси (уголемяване на простата).
 • Повишава либидото и сексуалната мощ.
 • Подобрява половата активност и издръжливостта.
 • Нормализира холестерола.
 • Подпомага метаболизма.
 • Влияе положително на мъжката репродуктивна система.
 • Действа като инхибитор на ароматазата (ензимът, отговорен за превръщането на тестостерона в естроген).
Cvetita Nettle Max 1

Спирулина
Спирулината 
е невероятна суперхрана, която осигурява концентриран източник на протеини (до 85%), витамини, антиоксиданти и други хранителни вещества. Част от естествения й състав са минерали като желязо, магнезий, калий, калций, манган и други

Тя стимулира, укрепва и подсилва имунната система на човека и се оказва особено полезна при поддържането на здравословен и балансиран режим на хранене. Спирулината подобрява липидния и глюкозния метаболизъм, както и редуцира мазнините в черния дроб и укрепва сърдечното здраве.

Поради ценния си натурален състав Спирулина е растение, което е силно реактивно срещу възпалителните процеси в организма. Друго доказателство за нейните ценни свойства е това, че голяма част от химичния й състав представлява чист протеин. Спирулината действа като естествен имуностимулатор, подпомага положителния имунен отговор на организма и е чудесен източник на аминокиселини.

Спирулина е източник на фикоцианин, който представлява пигментен протеинов комплекс. Именно на фикоцианина се дължа специфичният синьо-зелен цвят на растението. Проучвания доказват, че фикоцианинът е антиоксидантно вещество, което има качествата да неутрализира действието на свободните радикали.Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

SpiruLine 100 tablets RGB 1
*суперхрани

Подобни публикации