СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Придобит имунен отговор на организма

immune12
rss

Накратко за имунната система
Имунната система
е изградена от множество клетки и протеини в нашето тяло, които изграждат имунни комплекси (клетки). Всеки един участващ елемент има пряка връзка и зависимост с друг. Крайната задача на имунните клетки е да „разпознаят“ и да реагират срещу постъпили патогени в тялото (бактерии, вируси и т.н.) по подходящ за организма начин. Именно в това се изразява работата на имунната система. Комплексите от клетки и протеини, при протичане на определени процеси, се освобождават в кръвта и реагират при среща с разнородни патогени в тялото. Благодарение на този процес е възможно да се осигури защита на здравите клетки в тялото от новопостъпили микроорганизми. Всички имунни клетки се „произвеждат“ в костния мозък със съдействието на кръвообразуващите стволови (неспециализирани) клетки.

Каква е ролята на имунния отговор?
Имунният отговор
на организма е начинът, посредством които организмът реагира на въпросен патоген. Вече сме споменавали основното разграничение на имунният отговор – вроден и адаптивен (придобит). Разликата между тях е главно в начина, по който клетките съставляващи всеки един от тях реагират на определен патоген, а още способността и времето на реагиране.

Вроден имунен отговор
Вроденият имунен отговор
се проявява благодарение на белите кръвни клетки в тялото ни (лифоцитите). Този вид имунен отговор разчита главно на имунната памет, тъй като ползва именно нея, за да функционира изправно. Вроденият имунен отговор е наличен във всеки човешки организъм и е своебразен вроден „механизъм“ за защита на организма.

Адаптивен имунен отгвор

Адаптивният имунен отговор (или придобит) разчита на способността на Т и B клетките в тялото. Разликата е, че тези специфични клетки тепърва „трупат опит“, т.е. те нямат предварителна памет, а респективно я получават след приключване на първичния имунен отговор на тялото. Предимството, което осигурява адаптивния имунен отговор е, че T и B- клетките имат способността да трупат памет ( т.нар. Имунологична памет) в бъдеще с активирането им при разнообразни случаи и срещу различни постъпващи патогени. Именно проявлението на адаптивния имунен отговор е активирането на т.нар. Придобит имунитет. 

Макар първоизточникът на термините „придобит“ и „адаптивен“ имунен отговор да е спорен, то се счита, че за първи път е използван от италианския лекар Джироламо Фракасторо. През 1546 година Фракасторо за първи път предлага концепция за лечение на епидемични заболявания, а от това достига и до извода, че човешките същества разполагат с придобит имунен отговор.

Защо придобитият имунен отговор е по-надежден в осигуряването на защита на тялото ни?
При постъпването на патоген в тялото ни първо се активира вроденият имунен отговор. Много често обаче това не е достатъчно, тъй като патогените могат да преборят вродения имунитет. Именно това е достатъчен повод да се задейства „включването“ на придобития имунен отговор. Придобитият имунен отговор разполага с по-голяма функционалност по отношение неутрализиране действието на бактерии и вируси. Имунната система разполага основно с два инструмента, с които има възможността да „разчете“ антиген.

Първият такъв инструмент са антителата. Антителата се генерират от В-специфични клетки (лимфоцити), които реагират на извънклетъчните антигени. Антителата на B-клетките се синтезират в костния мозък. Тяхната задача се свързва с продукцията на т.нар имуноглобулини. Производството на антитела е съществено за имунната система, тъй като ролята им е от особено значение. Антителата разпознават и повлияват вирусни и бактериални клетки. Освен това, антителата имат свойството да редуцират възникващото възпаление чрез качеството им да разчитат поразените телесни клетки като вируси. В съответствие на това, антителата съдействат за унищожаването на заразените органични клетки с цел да намалят риска от възпроизводство на патогена и заразяването на здрави клетки в тялото.

Вторият разполагаем инструмент на придобитият имунен отговор са Т- специфичните клетки (лимфоцити), които пък респективно реагират на вътреклетъчните антигени. Ако продукцията на един от двата вида специфични клетки се намира в смущение, то тогава говорим за спад в имунната система или намален имунен отговор.

Кои са най-честите симптоми, които подсказват спад в имунната система?

  • Непрестанно чувство на умора и отпадналост
  • Често боледуване
  • Липса на енергия
  • Необичайно подуване на корема
  • Кожни раздразнения и сухота
  • Периодично повтарящи се възпаления
  • Чести вирусни и бактериални инфекции
  • Косопад и чупливи нокти


Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме няколко напълно натурални средства, с които да поддържате имунната система на оптимално ниво:

Ехинацея
Според проучвания, ехинацеята има мощно действие, което може да пребори някои доста силни болестотворните агенти и патогени в тялото. Това се дължи на друкомпонентното действие на нейния химичен състав.

Ехинацеята стимулира мобилността на макрофагите (специални клетки), които представляват белтъчна композиция, важна за функционирането на имунната система. Ехинацеята повишава активността на тези специфични клетки. Освен това положително действа на производството на бели кръвни телца, T-лимфоцитите и клетките на слезката. По този начин, ехинацеята модулира имунитета в положителна посока.

Освен това, ехинацеята засилва имунната работа чрез увеличаване на производството на специфични имунни клетки в организма. Екстрактът от Ехинацея ще съдейства за справяне с вируси и настинки и обичайните симптоми. Вече споменахме имуностимулиращите и противовъзпалителени свойства, които притежава ехинацеята, освен това се справя с повишаване на имунитета и скъсяване периода на боледуването.

echinacea

Сибирски Женшен
Сибирският Женшен
се счита за един от най- силните адаптогени. Активната съставка, която изключително допринася за неговите качества е елеутерозидът. този елемент притежава силна химична структура, благодарение на която се отличава с имуностимулиращо и активиращо действие.Това означава, че препаратите и добавките приготвени на основата на Сибирски Женшен са изключително ефективни и действат за по-лесно и бързо адаптиране към всевъзможни неблагоприятни външни фактори. Той спомага цялостно за предпазване и подсилване на организма и затова е много ефективен при настинки и грип.

s l1600.png3

Цинк
Цинкът
участва във формирането на клетъчния метаболизъм, а това е ключов фактор за имунитета. Цинкът има качествата да съдейства процесите по формиране и производство на клетките. Освен това този елемент има свойството да активира процеси по производството на имуноглобулини (серумни гликопротеини). Имуноглобулините са мини елементи, които изграждат антитела като по този начин повишават имунната функция и блокират действието на постъпилите бактерии „неприятели“ в организма.

Цинкът е необходим за развитието има имунните клетки и има съществена роля в „комуникацията“ между тях. Именно това, подчертава важността на този елемент като важен имуномодулатор в тялото, който има качеството да подобри имунния отговор на организма.

имунен

Можете да разгледате и другите ни имуностимулиращи продукти от секцията „Имуностимуланти„.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Подобни публикации