СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Управлявайте средата около вас и ще управлявате навиците си!

1 1
rss

Много хора си мислят, че това да промениш някой свой навик, в случая да се храним по-здравословно, изисква много воля и усилия. Истината е, че всеки може да направи положителни промени в живота си, стига да има правилната стратегия.


Именно затова си партнирахме с платформата за здравословен живот 
BAV.BG и Healthit, за да създадем тази изключително практична статия за вас!

В следващите няколко минути екипът им ще сподели с вас 7 съвета, които ще ви помогнат да управлявате средата около вас, което ще ви помогне да живеете по-здравословно, без да променяте нищо в живота си.

Добре, а къде ще е науката зад цялото това нещо с навиците? Защо да ви вярваме, че ще сработи?

Радваме се, че попитахте. През 2012г. Американското списание за обществено здраве имаше проучване, което разглежда начини за увеличаване на продажбите на здравословна храна и напитки.

За да опростим нещата, ще ви преразкажем с няколко думи. Изследователите се опитали да продават повече вода, отколкото безалкохолни напитки в едно кафе.

Те направили промени в разположението на хладилниците и поставили бутилките с вода точно на нивото на очите на клиентите. Направили анализ на продажбите за предишните три месеца и решили да видят какво ще стане през следващите три месеца с новото разположение.

bav

Резултатите били невероятни. Продажбите на газирани напитки били драстично намалени с 23.1%, а продажбите на вода се увеличили с 25.8%.

Замислете се – нормалните посетители на кафето не са променили НИЩО в ежедневното си поведение и подсъзнателно правели по-здравословен избор.

Тези резултати демонстрират потенциалната сила на средата около нас.

И също така, те показват как можем да манипулираме ежедневните си дейности, за да накараме навиците да работят в полза на нашето здраве, а не против него. Ето и съветите:

#1 Яжте по-здравословните храни в чинията си преди всичко останало

Например, изяжте протеините + зеленчуците, а след това и по-калоричните храни). Ако се борите да консумирате достатъчно протеини всеки ден, започнете храненето си с месото, за да сте сигурни, че ще го довършите.

Това ни напомня, че не сте длъжни да довършите цялата храна в чинията си, ако усетите, че вече сте се нахранили! Никой разумен човек не би ви се разсърдил за това.

#2 Оставете приборите си на масата между хапките

Алтернативно, докоснете три пъти всяка хапка храна, преди да я поставите в устата си, за да забавите храненето си. Предполагаме сте чували за “осъзнатото хранене”.

Не бързайте докато ядете и се насладете на храната. Това ще осигури достатъчно време на мозъкa ви да получи чувство за ситост.

#3 „ДЖЪНК“ Контрол

Винаги купувайте единични порции от т.н. “junk food” – нездравословната храна. Помислете за пуканките, чипса, ядките, бисквитките и т.н. Знаем, че не сме единствените, които са изяждали цял пакет с чипс, без дори да се замислим и за секунда!

Или купете единични пакети, или вземете шепа и ги сложете в чиния (купа). Повечето хора имат нужда от предварително определена крайна точка. В противен случай, те могат да ядат неконтролируемо докато дадения продукт просто не свърши.

#4 Критерии за бърза закуска

Ако установите, че непрекъснато похапвате нещо, използвайте това правило: всеки път, когато искате да хапнете бърза закуска, тя трябва да бъде или с високо съдържание на протеини (например – варени яйца) или парче плод (или и двете). Това ви спира безсмислено да посягате към нездравословни храни, тъй като вече имате критерии, които ще насочват поведението ви.

Освен това, тъй като ще ядете протеини + фибри (от плодовете), а тези храни са с по-ниско съдържание на калории, вие ще консумирате по-малко калории, докато се чувствате заситени.

В едно проучване, участниците били разделени на две групи. Първата група консумирала закуска с високо съдържание на протеини, а втората група – закуска с високо съдържание на мазнини (бисквити).

След обяд, първата група съобщила за повишено чувство на ситост, като същевременно консумирала 100 калории по-малко на вечеря.

*Ако искате да калкулирате дневния си прием на енергия, вижте калорийния калкулатор на BAV.BG.

#5 Дайте си време и няма да преядете

Хранете се бавно и дъвчете храната добре, докато не почувствате, че сте на около 80% сити. Дайте на тялото си 15-20 минути да обработи храната и да разпознае дали стомахът е пълен или не.

#6 Макронутриенти

Яжте по-голямата част от въглехидратите около тренировките си – това ще ви позволи да имате повече енергия за трениране и ще подобри възстановяването на мускулите между тренировките.

Добавете здравословни мазнини към всяко хранене. Това ще ви накара да се чувствате сити за по-дълго време.

#7 Не си купувайте храни, от които НЕ МОЖЕТЕ да се въздържите

Ако по някаква причина се налага да съхранявате висококалорични, хипер-вкусни храни вкъщи все пак, можете да направите това:

1) Извадете ги от опаковката и ги дръжте в непрозрачен буркан (или плик), който поставяте далеч от погледа си. Опаковката на храните играе огромна роля в асоциациите, които се случват в мозъка ни, а те от своя страна ни карат да консумираме повече храна.

Ето защо веднага разпознаваме любимите си храни в супермаркета и защо ярките опаковки привличат вниманието ни. Чрез премахване на стимула (опаковката), вие също премахвате асоциацията и това може да помогне за намаляване на шансовете да отворите поредните бисквитки, чипс или вафла. 

2) Поставете всякакви изкушаващи храни във фризера. По този начин, ако искате да ги изядете, ще трябва да изчакате да се размразят, което е един от най-ефективните начини да намалите импулсивното хранене. Колкото повече енергия и усилия ни отнема едно нещо, толкова по-малко вероятно е да го направим. Направете консумацията на „вредните“ храни трудна!

Заключение

Надяваме се тази статия да е била добра отправна точка за много от вас за управлението на вашите хранителни навици.

Много малко са хората, които не се занимават професионално с нещо в сферата на спорта и същевременно постигат съвършенство в хранителните си навици.

Идеята зад тези техники не е да гоним „перфектното“, а по-скоро да се опитаме да направим живота си една идея по-добър.

А ако искате да се научите още подобни стратегии, можете да разгледате новата книга за интуитивно хранене, с която още днес можете да започнете създаването на нови навици, като същевременно изкорените лошите такива!Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

навици

Подобни публикации