СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

10 любопитни факта за мъжката репродуктивна система

gt
rss

1. Възпроизвеждането изисква сливане на две клетки, наречени гамети.
По време на възпроизвеждането мъжките и женските полови клетки, наричани още мъжки и женски гамети, се сливат, за да се възпроизведат.

2. Има огромна разлика между броя на гаметите, които мъжете и жените произвеждат. Обикновено жените разполагат с около 1 милион до 2 милиона яйцеклетки, но само около 300 000 яйцеклетки са активни, като от тях 300-400 от всички яйцеклетки ще узреят и ще бъдат освободени за оплождане.

Coronavirus found in semen of infected men Chinese study

Всеки мъж, от друга страна, произвежда повече от 500 милиарда сперматозоиди през живота си. По време на еякулация здравият мъж може да освободи повече около 1,2 милиона сперматозоиди.   

3. Основната цел на сперматозоида е да достигне и да се слее с яйцеклетката за създаването на потомство.

4. Здравите мъжки тестиси могат да произвеждат около 500 милиона сперматозоиди дневно.

5. Тестисите са натоварени и с друга задача – да произвеждат андрогени – мъжки хормони, главно тестостерон.

sperm egg

6. Процесът на производство на мъжки полови клетки (сперматогенеза) изисква оптимална температура с 2-3ºC по-ниска от нормалната температура на човешкото тяло. С тази задача е натоварен скротумът.

7. Консумацията на алкохол, junk food, тютюнопушенето, приемът на лекарства и други имат отрицателно въздействие върху сексуалното представяне на мъжа, както и върху оплодителната му способност.

8. Доказано е, че сперматозоида е най-малката клетка в човешкото тяло.

9. Някои мъже преминават през мъжка менопауза, наричана Андропауза.

Въпреки че „мъжката менопауза“ и менопаузата, която жените преживяват, са коренно различни, то някои мъже преминават през своеобразна промяна наподобяваща женската менопауза. Това е известно на науката още през 1939 година с въвеждане на понятието „мъжки климактериум“.

10. Според проучвания мъжете с по-висок и дрезгав глас може да имат по-качествена сперма.

На пръв поглед височината и тона на мъжкия глас и качеството на спермата му няма много общо помежду си, дори е нелогично. Но според проучвания на „Live Science“ е възможно мъжкия глас да има връзка по отношение на оплодителната способност на мъжа. 


мъжка

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

 

Подобни публикации