СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Как влияе завишеният прием на фруктоза върху имунната функция?

cvetita 2
rss

Ново изследване показва, че завишеният прием на фруктоза може да попречи на правилното функциониране на имунната система. Макар че в тази област има немалко изследвания, учени към University of Bristol откриват неизвестен начин, по който завишеният прием на фруктоза резултира в понижена имунна система. 


Преди да преминем към съществената част на този материал, нека накратко да разгледаме фруктозата.

     „Природен източник на фруктоза (наричана още „плодова захар“) са много плодове, както и пчелният мед. Фруктозата, която също е хексоза, се получава в организма и при разграждането на захарозата в тънкото черво.
       Фруктозата се усвоява бавно и непълно в тънкото черво, пълното й разграждане се осъществява в дебелото черво от микробните ензими.

Фруктозата, попаднала в кръвта, се оползотворява от организма. Тя също участва ефективно в окислителните процеси и е сериозен енергиен източник.“ [1]

Какво представлява фруктозата?

Фруктозата е въглехидрат (монозахарид); монозахаридите представляват твърди елементи, които се характеризират с кристална структура, добра разтворяемост във вода и сладък вкус, разбира се.

Монозахаридите се разделят главно на алдози и кетози, а това се определя от типа молекула, съответно от алдехидната или кетонната група. Най-разпространените въглехидрати от този вид са два; те съдържат по шест въглеродни атома –монозаридите глюкоза и фруктоза.

  • Ново проучване, публикувано в списанието Nature Communications, доказва, че фруктозата може да бъде първоизточник възпаления, тъй като наличието й в организма се свързва с производството на повече и по-силни реактивни молекули (свободни радикали).
  • Причината е в това, че продукцията на свободни радикали е свързана с възникването на възпалителни процеси в тялото. Възпаленията от такъв вид могат да се развиват напълно асимптоматично, т.е. „тихо“ и продължително. Това, което всъщност се случва е, че започва процес по увреждане на клетките и тъканите. [2]
  • Определено трябва да се внимава с приема на фруктоза, не само заради възможността завишеният прием да е свързан с намалена имунна функция.
  • „Нашето проучване е вълнуващо, защото ни отвежда стъпка по-далеч в разбирането на това защо някои диети могат да доведат до влошено здраве“, споделя д-р Ема Винсент, специалист към Bristol Medical School: Populational Health Sciences (PHS). [3]

Важно е да се каже, че монозахаридите имат няколко особено важни функции в клетките на тялото ни. На първо място, монозахаридите имат участие по производството и съхраняването на енергия. Организмът ни синтезира енергия именно чрез разграждането на глюкоза. По този начин е възможно генерирането на енергията, чрез комплектоване на освободена топлина (енергия) от глюкозните връзки. Монозахариди са необходими и за образуване на влакна, които се използват като „ресурс“ в клетъчната структура и т.н.

При постъпването на въглехидратите в храносмилателния тракт, те се преформират на глюкоза и именно в такава форма преминават в кръвообращението. Едно от свойствата на новополученото вещество – глюкоза е, че се окислява в живите организми. В процеса на това окисление се отделя количество енергия, която организмът използва. Това подчертава глюкозата като изключително потребен монозахарид, тъй като има свойството да осигурява енергия в човешкото тяло.

Освен че подпомага синтеза на енергия в тялото, глюкозата има фундаментално участие в процесите по обмяната на веществата. Глюкозата подобно на „проводник“ снабдява „консуматора“ т.е. клетката с енергия-топлина, която клетката преработва, за да синтезира телесна енергия. Непотребните елементи при този процес се освобождават при дишането, под формата на въглероден диоксид.

За какво се използа и как влияе фруктозата


По отношение на фруктозата, науката все още търси отговори по отношение на това как влияе върху здравето и имунната система на човека. Едно е сигурно – балансираното количество и качество е в основата. От всички захари, фруктозата заема едно от първите места по сладост в процентно съотношение – почти два пъти повече от захарозата и именно това е една от причините да бъдем особено внимателни с нея.

Адекватният прием на фруктоза се свързва с подкрепа на нервната система и метаболитните процеси, подпомагане на кръвообращението, подобряване работата на сърдечния мускул, подсилване на естествените процеси на детоксикация на тялото и други. Приемът на фруктоза от чисти източници – предимно от най-различни сезонни плодове и мед – съдейства за правилното протичане на всички биохимични реакции, които ежедневно се случват в нашия организъм.

Ето и няколко хранителни добавки, които ще съдействат за поддържане на оптимална имунна функция


Селен на капсули


Минералът селен
има качеството да се свързва с други важни биологично активни компоненти, чиято комбинация има имуномодулиращо действие. Селенът е мощен хранителен елемент, който осъществява важно биологично взаимодействие. Този микроелемент участва като градивен елемент и съдейства за формирането на полипептидните вериги. Селенът има огромна антиоксидантна роля, тъй като е част от състава на важна аминокиселина селеноцистеин (естествено съединение на селена). Това респективно означава, че този минерал има връзка с всички протеини, от които е част,  т.нар. селенопротеини. Антиоксидантната му активност се проявява на ниво клетъчни мембрани като възпрепятства настъпващите изменения в клетките и стимулира производството на нови здрави клетки.

Проучвания, съсредоточени в изследването на ефектите на селена върху имунните способности, доказват, че този минерал има противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Приемът на селен съдейства общо имунната система и успешно неутрализира действието на свободните радикали. Причината за това е именно биологично взаимодействие на селена с протеините в тялото. 


Цинк на капсули


Цинкът
участва във формирането на клетъчния метаболизъм, а това е ключов фактор за имунитета. Цинкът има качествата да съдейства процесите по формиране и производство на клетките. Освен това този елемент има свойството да активира процеси по производството на имуноглобулини (серумни гликопротеини). Имуноглобулините са мини елементи, които изграждат антитела като по този начин повишават имунната функция и блокират действието на постъпилите бактерии „неприятели“ в организма.

Цинкът е необходим за развитието има имунните клетки и има съществена роля в „комуникацията“ между тях. Именно това, подчертава важността на този елемент като важен имуномодулатор в тялото, който има качеството да подобри имунния отговор на организма.


Омега-3


Според проучвания, омега-3 мастните киселини са особено ефективни в подкрепа на имунната система. Изследователите проучват как рибено масло с високо съдържание на DHA повлиява B-клетъчните функции при хора с наднормено тегло.В-клетките или В-лимфоцитите са вид левкоцити (бели кръвни клетки), чиято основна задача се свързва с генерирането на антитела в организма. Този процес се случва благодарение на наличието на клетъчните B рецептори на повърхността на B клетката. Те имат ключова роля в адаптивния (придобит) имунен отговор на организма. В-клетките стимулират освобождаването на антитела, тези антитела могат да атакуват специфични бактерии и вирусни антигени, с които тялото контактува, в настоящия момент или в бъдеще. [4] 

Въздействието на омега-3 мастните киселини върху функцията на макрофагите е изследвано още през 80-те години на миналия век. Ролята на макрофагите и микрофагите е основно унищожаване и неутрализиране действието на разнообразни патогени. Още тогава са изяснени три основни биологични свойства на макрофагите, за които е установено, че се променят под действието на омега-3 мастните киселини, напр. секреция на цитокини и хемокини. [5]

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.
Препоръчваме ви да разгледате и секцията ни имуностимуланти, където можете да откриете разнообразие от хранителни добавки за подкрепа на имунната система и функция.

фруктоза
цинк-капсули
рибено-масло-капсули
Използвани източници:
[1] Доц. д-р Еникова, Р., дм, Доц. д-р Стойновска М., дм, Гл. ас. д-р Бирдарова, В., Aс. д-р Димитров, Ц. Хигиена на храненето. Плевен, Първо издание, 2014, ISBN: 978-954-756-156-4, c.32
[2] Jones, N., Blagih, J., Zani, F. et al. Fructose reprogrammes glutamine-dependent oxidative metabolism to support LPS-induced inflammation. Nat Commun 12, 1209 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-021-21461-4
[3] High fructose diets could cause immune system damage, Immunology , Diabetes , medicalxpress.com, Provided by University of Bristol 2021
[4]  Jennifer Grebow, „DHA Fish Oil Shows Immune Health Benefits in Adults in New Study. Is This a New Market Opportunity?“, Nutritional outlook, April 4, 2018[5] Saray Gutiérrez, Sara L. Svahn,Maria E. Johansson, „Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells“ p3. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Neutrophil Function, NCBI, (2019

Подобни публикации