СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Помага ли червеното цвекло на спортните постижения?

36
rss

Неслучайно червеното цвекло намира място в диетата на много спортисти. Доказано е, че то оказва значително влияние върху функциите на тялото по време на тренировка.

Цвеклото е богат източник на мощни антиоксиданти, като витамин С, каротеноиди, фенолни киселини и флавоноиди, а също така и нитрати. Нитратът е химикал, който се среща естествено в някои храни и се превръща в азотен оксид, когато се консумира.

Азотният оксид стимулира работата на организма, като влияе върху използването на кислород. Той отваря кръвоносните съдове, като увеличава притока на кръв и доставя повече кислород към мускулите. Освен това функционира като сигнална молекула, което означава, че комуникира с клетки и тъкани в тялото. Тази „комуникация“ осигурява допълнителен приток на кръв към мускула и адекватен прием на кислород вътре в него.

Доказано е, че пиенето на сок от цвекло повишава нивата на азотния оксид (NO) в тялото. Изследванията показват, че азотният оксид може да увеличи притока на кръв, да подобри белодробната функция и да засили мускулната контракция. По този начин се стимулира сърдечно-съдовата (кардиореспираторна) издръжливост, за която са отговорни сърцето, белите дробове и мускулите [1], [2].

Тя показва колко ефективно функционира нашата сърдечно-съдова система и е индикатор за това колко сме здрави физически.

Какво показват изследванията

Ефектът на сока от цвекло е изследван в редица проучвания, проведени сред хора, занимаващи се с различни видове спорт – бягане, плуване, колоездене и спортно ходене. Общата цел е да се докаже благоприятното му въздействие върху спортните постижения.

В едно от проучванията са включени 14 плувци на възраст от 35 до 39 години, в отлично здраве. Проведени са контролирани тестове по плуване с и без добавка на сок от цвекло.

Резултатите показват, че след приема на сока, плувците значително са подобрили издръжливостта си. Това означава, че повишеният кислороден капацитет им е позволил да плуват по-дълго.

В едно проучване, проведено сред деветима състезатели по колоездене, е разгледан ефектът от приема на 500 ml сок от цвекло при преминаването на разстояние от 4 km и 16,1 km.

Резултатите сочат, че пиенето на сок от червено цвекло подобрява времето на състезателите с 2,8 % при трасето от 4 km и с 2,7 % при – 16,1 km [3].

Важно е да се отбележи, че нивата на нитратите в кръвта достигат своя пик в рамките на 2-3 часа. Ето защо, за да се възползвате максимално от потенциала им, е добре да консумирате цвекло 2-3 часа преди тренировка или състезание [4].

цвекло

При голяма надморска височина

Многобройни проучвания показват, че сокът от цвекло е ефективен за подобряване на спортните постижения, когато става въпрос за тренировки в нормални условия. Има обаче противоречиви доказателства за това какви ще са резултатите при спортисти, трениращи на по-големи височини.

Физическата активност на голяма надморска височина поставя допълнителни изисквания към тялото – особено, когато става въпрос за намаленото снабдяване с кислород на работещите мускули. Причината е дишането на въздух с понижено налягане на кислород. Това води до спадане на количеството му в кръвта и съответно намалено снабдяване на клетките – развива се кислородна недостатъчност.

За да се компенсират промените, в организма се възбуждат периферни химиорецептори, което води до повишаване на вентилацията. Обикновено този отговор се развива при достигане на височина поне 3000 метра.

Интересът на учените е привлечен от това как сокът от червено цвекло може да повлияе при спортуващите на голяма надморската височина.

В едно проучване са включени бегачи, които тренират в симулирана среда на надморска височина, като налягането на въздуха е нормално, но нивата на кислород са по-ниски. След приемане на сок от цвекло резултатите показват повишени нива на нитрати в кръвта, но не се отчита по-голяма физическа издръжливост при бягане [5].

Много хранителни вещества и малко калории

Освен всичко друго, цвеклото е предпочитано от спортистите и заради своя впечатляващ хранителен профил.

То е бедно на калории, но съдържа ценни витамини и минерали. Всъщност в него има неголеми количества от почти всички витамини и минерали, които са ни нужни.

В 100 грама варено цвекло се съдържат:

 • Калории: 44
 • Протеини: 1,7 грама
 • Мазнини: 0,2 грама
 • Фибри: 2 грама
 • Витамин С: 6% от ПДП
 • Фолиева киселина: 20% от ПДП
 • Витамин В6: 3% от ПДП
 • Магнезий: 6% от ПДП
 • Калий: 9% от ПДП
 • Фосфор: 4% от ПДП
 • Манган: 16% от ПДП
 • Желязо: 4% от ПДП

Освен това цвеклото съдържа голямо количество нитрати и пигменти, които са растителни съединения с много ползи за здравето.

––––––––––––––––––––––––––––––
Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com


Използвани източници:

[1] Domínguez R, Cuenca E, Maté-muñoz JL, et al. Effects of Beetroot Juice Supplementation on Cardiorespiratory Endurance in Athletes. A Systematic Review. Nutrients. 2017;9(1) doi:10.3390/nu9010043.

[2] Jones AM, Thompson C, Wylie LJ, Vanhatalo A. Dietary nitrate and physical performance. Annu Rev Nutr. 2018;38:303-328. doi:10.1146/annurev-nutr-082117-051622

[3] Lansley KE, Winyard PG, Bailey SJ, Vanhatalo A, Wilkerson DP, Blackwell JR, Gilchrist M, Benjamin N, Jones AM. Acute dietary nitrate supplementation improves cycling time trial performance. Med Sci Sports Exerc. 2011 Jun;43(6):1125-31. doi: 10.1249/MSS.0b013e31821597b4. PMID: 21471821.

[4] Jones AM, Bailey SJ, Vanhatalo A. Dietary nitrate and O₂ consumption during exercise. Med Sport Sci. 2012;59:29-35. doi: 10.1159/000342062. Epub 2012 Oct 15. PMID: 23075552.

[5] Arnold JT, Oliver SJ, Lewis-jones TM, Wylie LJ, Macdonald JH. Beetroot juice does not enhance altitude running performance in well-trained athletes. Appl Physiol Nutr Metab. 2015;40(6):590-5. DOI: 10.1139/apnm-2014-0470 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25942474/

Подобни публикации