СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Пречистване на тялото с колаген – мисията възможна

rss

През последните години е изключително модерно да се говори за прочистване на тялото от натрупаните токсини.

Различни експерти предлагат редица схеми и начини за детоксикация. Обикновено те включват строга диета или използване на специални продукти, за които се смята, че освобождават тялото от вредните вещества.

За щастие тялото ни е устроено така, че да елиминира токсините и не изисква изтощителни диети или скъпи медикаменти.

Въпреки това можем да подпомогнем процеса на детоксикация с една лесна стъпка – приемa на колаген.

Как колагенът помага за прочистване на тялото?

Известно е, че колагенът е най-разпространеният белтък в нашия организъм. Той участва в изграждането на съединителната тъкан. Колагенът се съдържа в костите, кожата, мускулите, кръвоносните съдове, сухожилията, ноктите, зъбите.

Колагенът подпомага пречистването на организма, като поддържа вътрешните органи здрави. Един от най-важните органи по отношение на детоксикацията е черният дроб.

Той стои в основата на системата за филтриране на тялото. Има способността да превръща токсините в отпадъчни продукти, да пречиства кръвта, да метаболизира хранителни вещества и лекарства и да произвежда протеини. Здравият черен дроб се самоочиства, но въпреки това той започва да страда и да не функционира правилно, ако постоянно се сблъсква с токсини.

Когато става въпрос за прочистване на тялото с колаген, трябва да се обърне специално внимание на глицина. Това е една от трите най-важни аминокиселини, които изграждат тройната спираловидна верига на колагена.

Изследванията показват, че глицинът може да помогне на черния дроб да се справи с вредните вещества в нашия организъм.

Тази аминокиселина съдейства на черния дроб да пребори възпалението и да се възстанови по-бързо.

Проучване върху плъхове с алкохолно увреждане на черния дроб показва, че чернодробните клетки се възстановяват с 30 % по-бързо при групата, приемаща глицин [1].

Наред с всичко останало, приемът на колаген ускорява метаболизма, а това е от съществено значение за пречистване на тялото. И в този случай на помощ идва глицинът, който е отговорен за увеличаването на енергията и за развитието на мускулите, стимулирайки ги да изгарят повече калории от натрупаните мазнини.

Какво трябва да знаем за детоксикацията с колаген?

Можете да направите бърз детоксикиращ режим само за три дни. В този период от време е нужно да приемате единствено костни бульони, плодови и зеленчукови сокове, чай и колаген като хранителна добавка.

Пречистването с течности дава почивка на храносмилателната система. Бульонът, соковете и билковите отвари се усвояват бързо и ефективно от организма.

Костен бульон

Костният бульон е безценен помощник за пречистване на организма. Наред с всички останали ползи, които носи, той е изключително богат на колаген.

Този вкусен бульон намалява оксидативния стрес върху черния дроб, като му доставя необходимите аминокиселини. Една от тях е глицинът. Тялото използва тази важна аминокиселина, за да произведе глутатион – мощен антиоксидант, който защитава клетките от окислителни увреждания, причинени от свободни радикали.

Ето защо костният бульон подпомага отстраняването на токсичните тежки химикали, натрупани в организма.

Освен колаген в него има и редица важни минерали като калций, магнезий, фосфор, силиций, сяра, глюкозамин, хондроитин, аминокиселини и много други хранителни вещества, важни за здравето на организма.

За да бъде наистина полезен, бульонът трябва да се приготвя чрез бавно варене на животинските кости, сухожилия, кожи, хрущяли. За предпочитане е да се използват продукти от свободно отглеждани животни и птици, както и риба от див улов.

Плодови сокове и смутита

Детокс режимът с колаген включва и консумацията на много сокове и смутита от плодове, зеленчуци и билки.

Безспорно консумацията на цели плодове и зеленчуци е изключително полезна. При прочистването на организма обаче се цели организмът максимално бързо да усвои полезните вещества от продуктите.

С консумацията на фрешове се увеличава приема на антиоксиданти и хранителни вещества, като хлорофил например.

колаген


Ето кои са плодовете, зеленчуците и подправките, които стимулират производството на колаген в организма:

 • Цитруси
 • Зеле
 • Червено цвекло
 • Моркови
 • Целина
 • Спанак
 • Маруля
 • Магданоз
 • Мента
 • Малини
 • Къпини

Чай

Чаят е друг основен компонент от детокс програмата с колаген.

Пречистването с чай може да подпомогне загубата на тегло и да намали стреса. Антиоксидантите и полифенолите в него действат за елиминиране на свободните радикали – съединения, които причиняват оксидативен стрес.

Освен това, като детоксикирате тялото си, можете да предизвикате рестартиране на някои от основните функции на тялото и да засилите метаболизма си.

В заключение

Детоксикиращият режим с колаген е полезен за всички, но има особено голям ефект при хора с храносмилателни проблеми и такива, страдащи от безсъние.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com. Ние препоръчваме хидролизиран телешки Колаген Смути 365 с Боровинки и Колаген с Куркума , които са чудесен и вкусен начин да си добавите нужната дневна доза.

kolagen kurkuma cvetita herbal hranitelni dobavki.jpg
collagen smoothie 365 3.png

Използвани източници:

[1] Yin M, Ikejima K, Arteel GE, Seabra V, Bradford BU, Kono H, Rusyn I, Thurman RG. Glycine accelerates recovery from alcohol-induced liver injury. J Pharmacol Exp Ther. 1998 Aug;286(2):1014-9. PMID: 9694963.

„Чудото колаген“ – Джош Акс, издателска къща „Хермес“

Подобни публикации