СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Какви рискове крият нарушенията в обмяната на витамин B?

pexels photo 4046659
rss
Витаминната обмяна е изключително важна за правилното функциониране на организма от гледна точка на общото здраве, енергията и жизнеността. Ето и какви са рисковете от нарушения в обмяната на някои витамини от група B:

Витамин В1 (тиамин)
Какво прави витамин B1 толкова необходим?
Водоразтворим витамин
и основно хранително вещество, от което всички тъкани на тялото се нуждаят, за да функционират правилно. Тиаминът е първият витамин от група В, който науката открива в люспите на белия ориз през 1912 година.

Витамин B1 e невротропен витамин, чието наличие е от ключово значение за правилната обмяна на нервните клетки, тъй като този витамин има свойството да моделира изпращането на нервни импулси, както и да подкрепя регенерация на миелинови обвивки.
Също така е необходим за производството на аденозин трифосфат. В тази връзка витамин B1 е от фундаментално значение за процесите по метаболизиране на аденозин трифосфатната киселина.

Необходим е и за процесите по разграждане на глюкоза, както и абсорбцията и резорбцията на белтъци, липиди и нуклеинови киселини.

Как най-често възниква дефицит на витамин B1?
Дефицитът на тиамин
може възниква най-често при увеличена въглехидратна консумация, основно прием на бяла захар и захарни изделия, както и при прекомерна консумация на алкохол.

Какви рискове крие нарушението в обмяната на витамин B1?
Недостигът на витамин B1
може да доведе до здравословни проблеми, свързани на първо място с нервната система, както и до невродегенеративни нарушение. Например намаляване качеството на съня, проява на депресия, честа смяна в настроенията, тревожност. Друг вид нарушения, които се свързват с дефицита на витамин B1 са такива, касаещи въглехидратния метаболизъм – може да се наблюдава занижена мастна обмяна, т.е. натрупване на мазнини, както и храносмилателни нарушения.

При какви състояния допълнителният прием на витамин B1 e препоръчителен?
Витамин B1 е сред основните витаминни вещества, необходими за правилното функциониране на организма. Обикновено тялото си набавя витамин B1 тиамин чрез храната – месо, бобови растения, ядки, пълнозърнести храни, соя и соеви продукти и т.н. Допълнителният прием на витамин B1 е препоръчителен при бременност и лактация, при захарен диабет, при силно физическо и психическо натоварване, при нервно изтощение, както и при интоксикация от сулфонамиди и антибиотици.

Витамин В4 (холин)
Какво прави витамин B4 толкова необходим?
Витамин B4
(холин) представлява непостоянен, витаминоподобен елемент, който се счита за есенциален. Това означава, че организма не може да гo синтезира самостоятелно, което предполага да се набавя чрез хранителни вещества. Витамин B4 по своята същност е нутриент (хранително вещество), което подпомага производството на енергия в тялото. Витамин B4 има протективен ефект върху клетъчните мембрани и намалява рисковете от тяхното увреждане. Този елемент има фундаментално участие в миелинизацията. Миелинизацията представлява процес на синтезиране на миелин  или генериране на т.нар. „защитна миелинова обвивка“ на нервите. С това витамин B4 съдейства функционалността на нервите и подпомага запазване целостта на миелиновия слой.

Как най-често възниква дефицит на витамин B4?
Дефицитът на холин
може да бъде продуциран от намалена консумация на бобови и зърнени храни, както и от проблеми в чернодробната функция.

Какви рискове крие нарушението в обмяната на витамин B4?
Недостигът на витамин B4
може да се изрази в дисбаланс на нервната система поради разрушаване структурата на нервите, повишено кръвно налягане, умора и отпадналост, главоболие.

При какви състояния допълнителният прием на витамин B4 e препоръчителен?
Витамин B4 трябва да се набавя допълнително при сърдечно-съдови и метаболитни нарушения. Витамин B4 намалява нивото на „лошия“ LDL холестерол в кръвта и противодества на процесите на натрупване на холестеринови плаки.

При това, витамин B4 действа релаксиращо над сърдечно-съдовата система и балансира сърдечния ритъм.

По отношение на метаболизма този елемент има и свойството положително да модулира въглехидратния обмен. Витамин B4 подхранва клетъчните мембрани на бета-клетките, които пък са отговорни за производството на инсулин. В тази връзка се доказва и ролята на този елемент в балансиране нивата на кръвната захар.

Витамин В5 (пантотенова киселина)
Какво прави витамин B5 толкова необходим?
Витамин B5
или пантотенова киселина представлява витаминоподобен елемент, изолиран за първи път от бирена мая през 1933 година. Витамин B5 по своята същност е нутриент (хранително вещество), което насърчава производството на противовъзпалителни елементи в тялото. Витамин B5 има протективно действие срещу формирането на възпалителни процеси, тъй като благодарение на него в тялото се произвеждат важни компоненти. Витамин B5 подпомага синтеза на хормоните глюкокортикоиди, елементи отговорни за регулиране на въглехидратния и белтъчния метаболизъм. Глюкокортикоидите имат силно противовъзпалително действие като успешно повлияват алергичните и инфекциозни процеси в тялото.

Пантотеновата киселина има и свойството положително да модулира липидния обмен. Витамин B5 подпомага в намаляване скоростта на образуване и разпадане на мастните киселини и неутрализира натрупването на холестеринови плаки по стените на кръвоносните съдове. 

Как най-често възниква дефицит на витамин B5?
Дефицитът на пантотенова киселина най-често възниква при недохранване, тютюнопушене и силна психическа и физическа преумора.

Какви рискове крие нарушението в обмяната на витамин B5?
Недостигът на витамин B5 може да доведе до нарушения синтеза на енергия в тялото, което може да се изрази в поява на главоболие, слабост, лесна уморяемост, затруднения с концентрацията и други. Други нарушения се свързват с работата на сърдечно-съдовата система – учестен пулс и сърдечна дейност, ниско кръвно налягане, анемия и други. 

При какви състояния допълнителният прием на витамин B5 e препоръчителен?
Необходимостта от допълнителен прием на витамин B5 се увеличава при стомашно-чревни нарушения, липса на апетит, безсъние, кожни раздразнения, неспокойствие, раздразнителност и нервност.

Витамин В6 (пиридоксин)
Какво прави витамин B6 толкова необходим?
Витамин B6
насърчава правилната обмяна на веществата в организма. Този елемент има роля по отношение на белтъчния и въглехидратния метаболизъм. Освен това пиридоксинът е елемент, който е частично отговорен за липидния обмен. Пиридоксинът се справя успешно и в подпомагане абсорбацията на важни микро- и макроелементи, аминокиселини (в т.ч. основни цистин, глутамин и други). Витамин B6 частично съдейства и синтеза на някои важни хормони, отговорни за регулиране на въглехидратния и белтъчния метаболизъм. Витамин B6 се синтезира в кръвта, след процеси протичащи в микрофлората на червата. Именно това подчертава ролята на този елемент за метаболизирането на веществата.

Как най-често възниква дефицита на витамин B6?
Дефицитът на пиридоксин най-често може да бъде породен от прекомерна консумация на алкохол.

Какви рискове крие нарушението в обмяната на витамин B6?
Недостигът на витамин B6 може да доведе до депресия, увеличена раздразнителност и тревожност, както и рецидивиращи възпаления.

При какви състояния допълнителният прием на витамин B6 e препоръчителен?
Необходимостта от допълнителен прием на витамин B6 се увеличава при проблеми с нервната система и безсъние. Витамин B6 подпомага работата на нервната система, поради свойството му да регулира глюкозата. По този начин пиридоксинът балансира множество процеси и съдейства работата на нервната система. Според проучвания, този елемент успешно контролина метаболизирането на компоненти и тъкани в главния мозък като с това съдейства за подобряване на паметта, настроението и съня.

Витамин В9 (фолиевата киселина)
Какво прави витамин B9 толкова необходим?
Фолиевата киселина или витамин B9
представлява основен елемент, от чието значение е функционирането на няколко изключително важни процеси в нашия организъм. Подобно на другите витамини от B групата, B9 е фактор, който има значение в процесите по формирането и транспортирането на енергията в тялото. Наличието на фолиева киселина в организма е важно и е от решаващо значение за естествения растеж, формирането и взаимодействието на всяка клетка в нашето тяло.

Как най-често възниква дефицита на витамин B6?
Дефицитът на пиридоксин най-често може да бъде породен от прекомерна консумация на алкохол.

Какви рискове крие нарушението в обмяната на витамин B6?
Дефицитът на фолиева киселина при бременност може да се свърже с нарушения, касаещи нормалния растеж и развитие на плода, както и да повлияе здравето на майката.

При какви състояния допълнителният прием на витамин B9 e препоръчителен?
Необходимостта от допълнителен прием на витамин B9 се увеличава най-вече при бременност. Фолиевата киселина е изключително важен елемент при кръвотворенето, което се подразбира от това, че е незаменим елемент при образуването на еритроцитите. Фолиевата киселина е съществена за правилното формиране на плода и в периода преди бременност. В периода преди бременност, този елемент е нужен главно за формирането на червени кръвни клетки, продукцията на важни компоненти в организма, усвояването на важни минерали, които са приети с храната, регулацията на белтъчния обмен и други. По време на бременността витамин B9 е отговорен за синтеза на ДНК, физическото развитие на плода, формирането на силен имунитет и т.н.

Витамин В12 (кобаламин)
Какво прави витамин B12 толкова необходим?
Витамин B12
е известен още като кобаламин, което е така поради съдържанието на кобалт. Витамин B12 е водоразтворим витамин, който има огромно значение за човешкия организъм. Витамин B12 е от решаваща роля за правилното образуването на червени кръвни клетки (еритроцитите), неврологичната функция, имунната система-синтеза на ДНК, както и много други системи поддържащи функциите на тялото като нормалното кръвообращение; функциите на надбъбречната жлеза; образуването на еритроцити в кръвта; правилно функциониране на нервната система и храносмилането.

Как най-често възниква дефицит на витамин B12?
Дефицитът на витамин B12 може да се породи от недохранване, нарушения в чревния микробиом, както и от  нарушения в обмяната му.

Какви рискове крие нарушението в обмяната на витамин B12?
Недостигът на витамин B12 може да се изрази в ленивост, загуба на апетит, стомашно-чревни проблеми, възпаления, B12 дефицитна анемия и други.

При какви състояния допълнителният прием на витамин B6 e препоръчителен?
Необходимостта от допълнителен прием на витамин B12 се увеличава пернициозна анемията. Този тип анемии засягат най- често жени и мъже над 40 годишна възраст.  Характерно за този тип анемии е невъзможност за формиране на червени кръвни клетки, поради недостатъчно количество на витамин B12 или поради нарушената му обмяна в организма.

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препръчваме Vitamin B Complex – Витамин B1-B6-B12 – 90 таблетки
Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com. 

витамин

Приемът на Витамин B1-B6-B12:

  • Съдейства за поддържане на оптимална имунна функция
  • Подпомогне синтеза на енергия в тялото
  • Неутрализира действието на свободните радикали
  • Съдейства кръвотворенето и подобрява кръвообращението
  • Подпомогне обмяната на други витамини, минерали, ензими и аминокиселини
  • Подкрепи работата на нервната и сърдечно-съдовата система

Подобни публикации